Det har på senare tid talats mycket om vulkanvin; närmare bestämt viner som odlats på en jordmån som influerats av en vulkan i närheten, i första hand av magman eller sedermera lavan.
Var i världen finns typiska ”vulkanvin” och får vinerna verkligen ett speciellt uttryck tack vare denna jordmån? Det var frågor jag ville fördjupa mig i och tyckte därför att det var lämpligt med en vinprovning i ämnet.
Det finns vulkaninfluenser i många delar av världen, här kommer några exempel:
- Italien; Sicilien, Kampanien, Neapel, Soave och Lazio
- Spanien; Kanarieöarna
- Grekland; Santorini
- Ungern; Nordöst – Tokaji, Nordväst – Nagy-Somlói
- USA; Oregon och Washington
- Chile – bälte som löper längs Anderna
- Madeira

Vad är det som gör vulkanisk jordmån speciellt bra för vin?
De flesta är eniga om att de bästa jordarna för vin är magra, näringsfattiga, och väldränerade. Det innebär att vindruvorna får kämpa för att erhålla allt de behöver för att spira, det blir färre druvor per ranka som istället har en hög koncentration. Vinet som slutprodukt har dessutom lättare att bibehålla en hög syra. Dessa egenskaper kan en vulkanisk jordmån, precis som andra typer av jordar inneha, till exempel kalkrika jordar.
När det gäller jordar influerade av vulkaner spelar flera parametrar in: var i förhållande till vulkanen och solen läget befinner sig, till exempel om det bildats vulkanisk tuff av aska som kan vara flera mil från utbrottet. Hur mycket exponering till solen vinrankan får, i förhållande till klimatets övriga temperatur. Om läget är väldränerad eller ej kan även bero på om det är på toppen, mitt på, eller i botten av en sluttning dit det som återstår av vattnet tillslut samlas. Sammansättningen av magman som sedan förvandlas till lava, beroende på de sedimentära bergarterna djupt ned i marken. Hur bördig jordmånen blivit av vulkanens influenser – en bördig jordmån är fördelaktigt för jordbruk och om du vill göra bulkvin, men inte för kvalitetsvin. För råvaran – vindruvorna, innebär det en högre skördevolym på bekostnad av kvalité.

För att sammanfatta; En vulkanisk jordmån kan precis som andra ofta mineralrika jordar passa mer eller mindre bra för att odla vin, beroende på läge, sammansättning och bördighet.
Så det är inte alls självklart att ett vin från en vulkanregion har bättre förutsättningar än ett annat vin, inte heller att det ska lukta eller smaka på ett visst sätt. Jag tror mer på att du kan hitta likartade toner i viner från ett visst vulkanområde, än från olika vulkanområden runt om i världen.
Däremot hittar jag nästan alltid en tydlig mineralitet i vulkanvin som kan översättas i sälta, våt sten eller stål, och ofta en relativt hög syra, från dessa regioner.
Ytterligare en sak jag funnit är att vulkanvin, eller kvalitetsvin från vulkanområden, ofta är dyrare än snittet.
Om vulkanvin känns dyrt kan bero på ett flertal faktorer:
- Den eventuella höjdnivån kan vara svår att jobba på, vinlägen som består av branta och/eller smala sluttningar gör att allt tar längre tid.
- Det finns ofta vin i en relativt begränsad mängd, vilket ökar efterfrågan.
- Det handlar ofta om många små vingårdar som jobbar med små arealer.
- Det kan vara ett besvärligt klimat för vinodling vilket kan bero på höjdnivån eller något annat (fuktigt, hagel, starka vindar och/eller hög solexponering).

Barbeito Malvasia Colheita 2005, Madeira, 396kr (500ml)
Madeira är kanske inte något du dricker varje dag men denna tycker jag du ska prova om du vill prova ett gott förstärkt efterrättsvin! Detta är en Madeira som fått lagrats en längre tid på ekfat enligt Canteiro-metoden vilket innebär att vinet ligger till sig flera år i ett lagerhus med en jämn varm temperatur. En Madeira som denna får gärna toner av torkat frukt, honung, fikon, bränt socker, kanderade citron och apelsinskal, bitter mandel och kryddor som kanel och kryddnejlika – vilket kanske är särskilt passande nu till jul.
Tack vare den höga syran i vinet (vilket är möjligt tack vare det molniga klimatet) känns vinet heller inte för sött. Ett fint val till nötkakorna och knäcken!

Kreinbacher Prestige Brut, 199kr Små Partier. Från nordvästra Ungern.
Ett friskt och gott mousserande vin på Ungerska nationaldruvan Furmint gjort på champagnemetoden med tydlig fruktighet av citron, päron och persika, och en mineralitet i form av metall. Hög syra.

Assyrtiko by Gaia, Wild Ferment, 2016. 189kr Små Partier/BS. Från Santorini
Assyrtiko har du säkert druckit om du varit i Grekland; en av landets bästa druvor som kanske blir bäst på just Santorini. Som vanligt finns det viner på druvan i alla kvalitéer men här kommer en trevlig:

Dönnhoff Felsenberg Riesling Grosses Gewächs 2016, Nahe. 439kr BS
Visste du att Tyskland har vulkanområden? Inte jag heller. Men här kommer en riktigt fet Riesling från den speciella lilla regionen Nahe i Tyskland där det tydligen finns gamla vulkaner. Exotisk frukt, lime, stenfrukt, blommigt aromatisk och mineralitet hittar jag i denna. Ett välbalanserat fylligt vitt vin som rekommenderas om du vill spendera det där extra för något speciellt!

Radici Taurasi, 2009 Kampanien, 339 (Tillfälligt slut)
Om du inte provat vin på druvan Angelico från Taurasi tycker jag du ska göra det. Ett område jag anser inte alls fått den uppmärksamhet den förtjänar. Detta vin är lagrat på gammal ek och är relativt fruktdrivet med röda körsbär och mörka bär, men har fortfarande toner av vanilj, en stallighet, en örtighet från eukalyptus och lagerblad, samt en blommighet från rosor. Spännande! Hög intensitet både i doft och smak med en avrundad strävhet.
Gott!

Koyle Auma, Los Lingues Chile 2011, 499kr Små Partier.
Runt och gott strävt rödvin med komplexitet, men kanske till ett något häftigt pris?

