Vårens stora Amarone-provning!

Jag fick nyligen äran att hålla Vinsiders Amarone-vinprovning – och vilken kväll! Tillsammans med ett fullt långbord på Bistro Crème på Blasieholmen i Stockholm provade vi sex viner, vart och ett med sin egen stil från olika producenter.

Amarone tillverkas i distriktet Valpolicella som ligger i norra Italiens Venetien, norr om staden Verona. Vinet fick DOCG status 2003 och har blivit en riktig klassiker i svenska hushåll.

Amarone skiljer sig från vanlig vintillverkning då druvorna tillåts torka efter skörd – kravet är minst tre månader men det kan vara flera månader längre! Druvorna torkades traditionellt på bastmattor och inte sällan i solen, men numera är det konventionellt att lägga druvorna på hyllor/rack på moderna torkloft för att minimera risken för röta. Då vätskan i druvorna dunstar efterlämnas en hög druvkoncentration och intensiva aromer som kan återfinnas i det färdiga vinet.

Varför är Amarone starkare än många andra viner?

På grund av eller tack vare den höga sockerkoncentrationen i druvorna blir Amarone ett alkoholstarkt vin. Enligt reglering ska Amarone innehålla minst 14% alkohol och får inte ha en restsötma som överstiger 15g/l, vilket ändå medför att vinet kan variera från torrt till halvtorrt.

Lagringskravet är minimum 2 år för en vanlig Amarone samt 4 år för en Riserva. Många producenter lagrar först vinet på ekfat – ofta franska ekfat men även stora äldre fat som ger mindre fatkaraktär och kallas ”botti”, för att sedan lagra vinet den sista tiden på flaska innan det släpps. Hållbarheten på vinet varierar normalt från 10-15 år efter skörd beroende på kvalitet, där vissa viner är redo att drickas direkt medan andra får en positiv utveckling av ytterligare flasklagring.

Varför Amarone della Valpolicella generellt inte hittas för under 200kr är just för att vinet både har en komplicerad tillverkningsprocess med alla risker det innebär, samt att vinet har lagringskrav.

Med det sagt kan vissa producenter dra fördel av ett starkt varumärke, precis om i Barolo, som blivit extremt populärt och drastiskt ökat i pris de senaste åren.

Sarah på den italienska vinbaren Beviamo i Köpenhamn
Sarah Faraone på den italienska vinbaren Beviamo i Köpenhamn pratar italienska viner…
Amaronedruvor

De druvsorter som till största del används till Amarone heter Corvina, Rondinella och Molinara, varav Corvina är den mest betydelsefulla och tillför både aromer och syra till vinet. Druvans tjocka skal gör den dessutom tålig för röta. Rondinella tillför en frisk syra och tål även den att torkas. Molinara används alltmer sällan då den av många anses som utfyllnad. Därefter finns det kloner av Corvina somexempelvis Corvinone och Corvina Veronese. De äldre druvorna Oseletta, Negara och Croatina dyker sällan upp.

Detta var kort om Amarone – nu till vinerna vi provade! 😀

1.  Torre del Falasco Nr 74454, 279:- Amarone della Valpolicella, 2012. (Beställningssortimentet) 15%

Druvor: Corvina 70%, Rondinella 25%, Cabernet Sauvignon 5%

Doft & Smak: Stor rund doft av röda och mörka bär, torkad frukt, vanilj, viol, choklad, fikon och söta madeiratoner. Fyllig, rik, koncentrerad smak av mörk frukt som plommon körsbär, blåbär, björnbär med inslag av fat, choklad och viol. Tydlig Fatkaraktär.

Lagring: Vinet lagras på små och stora ekfat där det lagras under ca 18 månader.

Kommentar: Prisvärd, trevlig, medelkraftig Amarone. Behöver ej tjäna på ytterligare lagring.

2. Lamberti Amarone, 2012, Amarone della Valpolicella DOCG. 249kr, Lamberti SPA, Bardolino. (Säljs endast på the-wine-company.se)

Druvor: Rondinella 35% Corvina 65%

Doft & Smak: Doft av mörka bär som björnbär, viol, balsamico och russin. Någon syltighet, rostad mandel och en len och fyllig munkänsla.

Lagring: Ca 18 månader på ekfat. Minsta lagringsduglighet: 2022

Kommentar: God, rund, medelkraftig Amarone. Behöver ej tjäna på ytterligare lagring.

Här kommer två av favoriterna för kvällen:
Amaroneprovning med Vinsider Montecampo della Valpolicella
Amaroneprovning med Vinsider. Amarone della Valpolicella från Case Vecie 2012 och Montecampo
3. Montecampo Amarone 2013, della Valpolicella DOCG, 298kr (säljs endast på the-wine-company.se) 15,5% 

Druvsorter: Corvina 60%, Molinara 5%, Rondinella 35%

Doft & Smak: Doft av röda och mörka bär, fläder, kryddor och en aning tobak. En rund smak av mörka bär såsom björnbär, svartvinbär, kryddighet och choklad. Lent och medelfylligt.

Minsta lagringsduglighet: 2020, behöver ej tjäna på ytterligare lagring.

Kommentar: Trevlig, lättare och frisk Amarone från Zonin där druvan kommer fram genom mogna fruktaromer! Passade mycket bra till en viltstek.

4. Amarone Classico Black Label 2012, della Valpolicella DOCG. 321kr. Lenotti. Alkohol: 15,5% (Winefinder.se) 

Druvsorter: Corvina, Rondinella, Oseleta och Molinara

Doft & Smak: Intensiv och kryddig doft med inslag av röda och mörka bär (från körsbär till björnbär), torkad frukt, kryddor, tobak, jord och choklad. Smaken är intensiv och koncentrerad med torkad röd och mörk frukt, choklad, örter och tobaksaromer.

Lagring: På stora fat (botti) i minst tre år. Minsta lagringsduglighet: 2022.

Kommentar: En kraftig Amarone men hög smakintensitet och komplexitet – du hittar en stor bredd av aromer. God! Redan idag, behöver ej lagras ytterligare. Se bara upp med matvalet, vinet kan ta över en lättare rätt. Dekantera gärna.

5. Amarone della Valpolicella DOCG,Case Vecie , 2012. 399kr, 16,5%. Winemarket.se (Finns även på Beställningssortimentet för 449kr, Nr 74282)
 Druvsorter: Corvinone 40%, Corvina 30%, Rondinella 15%, övriga 15%

Doft & Smak: Intensiv och smakrik doft och smak av torkade frukter, vanilj, lakrits och ekkaraktär. Fylligt med mogna fikon och russin, rostat kaffe, tobak, choklad.

Kommentar: En kraftig och komplex Amarone som är god att dricka redan idag. Runda gärna av vinet med en kraftig ost. Den klassiska lilla vingården Case Vecie på 7,5ha levererar riktigt bra vin och en orsak kanske är att odlingen är uppe på 450 meters höjd (många andra vingårdar ligger runt 200 m.ö.h.) Värt att nämna är även att årgång 2009 fick 95 poäng från Wine Advocate, detta ligger säkert snäppet under. Troligtvis min favorit för kvällen! Dekantera gärna.

Vad passar att äta till Amarone?

Amarone är oftast gott att dricka för sig själv men beroende på hur kraftigt vinet är kan du med fördel servera det till en variation av rätter;

  • Kraftig Amarone:
    • Vilt och nötkött i filéer eller grytor, välhängt kött.
    • Starka gulostar som vällagrad Gouda, Parmesan och Provolone.
  • Lätt till medelkraftig Amarone:
    • Vilt i stekar eller grytor, välhängt kött.
    • Fågel som anka/and och fasan, även foie gras!
    • Pastarätter med en rustik tomatbaserad sås och gärna parmesan.
    • Pizza.
    • Starka mögelostar som Gorgonzola och Roquefort samt lagrade gulostar.

Servering: Vid 18 grader – vinet värms dock ändå snabbt upp till rumstemperatur. I glas med stor kupa för att få ut så mycket av aromerna som möjligt.

Det var en spännande provning av viner jag själv dricker alltför sällan. Njut av en gammal klassiker!

 

Fler spännande vinprovningar:

Australienska viner på Grand Hôtel – delicato!

Mallorca levererar fantastisk mat&vin

Trenden vulkanvin – hur speciella och vulkaniska är vinerna egentligen?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.