Champagne-middag med fantastiska årgångar från Deutz

Champagne-frossa

På Champagnedagen i veckan provade jag bland många andra kända märken, Deutz champagne och fick samtidigt syn på en notis om deras middag som skulle ta plats samma kväll. Jag blev självklart såld och knep de två sista platserna! Även om det var en påkostad impuls ville jag för allt i världen inte missa att prova dessa fantastiska årgångsviner varav de flesta inte går att köpa.

Efter vinprovningen sa mr Deutz själv “Det var för mycket, för mycket av det goda.” Av deras extraordinära viner, det var tydligen inte han som valt vinerna och plockat ut dem från deras “lagrings-vinotek”. En personlig favorit är den klassiska årgången 2002 men även 1995 och Hommage à William Deutz 2010. Vi var sålda på i stort sett alla viner under kvällen…

Deutz winemakers dinner
Deutz winemakers dinner
Något om Deutz:

Huset Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av 17 Grand Cru-byar i hjärtat av Champagne. De har en årlig produktion av 2 miljoner flaskor, varav ca 80% är deras Brut Classic och 60% av totalmängden säljs lokalt i Frankrike. Deutz eleganta champagner finns idag märkvärdigt nog representerade på alla trestjärniga krogar i Frankrike. Deutz Brut Classic har utnämnts till den bästa non-vintage/standardcuvéen, av Systembolagets medarbetare och är en av champagneproffset Richard Juhlins favoriter. Här kan du läsa mer om vinhuset.

Menyn Deutz dinner
 Menyn – Deutz kombinerat med huvudkockens matkombinationer på Petter Stordalens hotellrestaurang At Six
Årgångschampagne – Årgångar i Champagne

I Champagne som många andra vinregioner läggs mycket vikt på årgången, “var det ett bra år?” undrar många. Förutsättningarna i särskilt utsatta vinregioner som Champagne kan vara allt från näst intill perfekta klimatmässigt till katastrofala med hagel, torka och bränder eller för lite/för mycket regn. Skadedjur är idag inte lika vanligt som förr.

Några årgångar jag har förstått är exceptionella: 1990, 1996, 2002 och 2012

Mycket bra årgångar: 1995 (för Chardonnay), 1998, 2004, 2006 och 2008.

Observera att det alltid finns undandag beroende på druva samt mikroklimat på olika vingårdar och vingårdslägen på Champagnes 33 350 hektar. Du kan hitta riktigt bra champagne från långt fler årgångar än ovan, men de kanske inte ökar lika mycket i värde med åren? För att inte tala om hur duktig vinmakaren är! Ett förstklassigt vingårdsläge som Premier Cru tjänar inte någonting till om inte vinmakaren är skicklig… 

champagne-pocherat ostron med rom och gurka i beurre blanc - utsökt tyckte till och med jag som inte är någon ostronätare!
Champagnepocherade ostron med rom och gurka i beurre blanc – utsökt tyckte till och med jag som inte är någon ostronätare! Champagnen med sin friskhet och höga syra hjälpte till att runda av fettet och sältan i maten. Det är ingen slump att champagne och ostron är en klassisk matchning men jag skulle säga att detta var ännu bättre. Deutz NV (non-vintage = icke årgångschampagne) serverades ur den minst sagt stora flaskan Jeroboam vilket ska göra skillnad för mognaden av vinet. Till denna som är deras “standardcuvée”  använder Deutz utan undantag druvor av bästa kvalitet och låter vinet ligga 36 månader på sin jästfällning (lagkravet är 12-15 år). Druvsammansättningen är 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Noir och 1/3 Pinot Meunier. Det är en NV jag själv föredrar framför många andra kända märken.
Smörstekt havskräfta, vit sparris och forellrom - magiskt redan innan men ännu mer så med 2012 Brut Rosé Vintage Deutz, Aÿ
Smörstekt havskräfta, vit sparris och forellrom – magiskt redan innan men om möjligt ännu mer så med 2012 Brut Rosé Vintage Deutz, Aÿ. En rosé av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay med stor friskhet, generositet och kropp, markant röd frukt såsom jordgubb. Mycket god till maten! Lagrats 5 år på sin jästfällning. 2012 klassas som ett mycket fint år dessutom.
Grillad piggvar, vårgrönsaker, svamp, brunt smör och hollandaise. Kombinerad med den mogna champagnen Deutz 1995 Brut – som jag tyckte var utsökt. En hög syra och eleganta avrundade smaker lämpade sig väl till den finstämda och samtidigt fettrika maten.
Champagne Deutz Brut Millésimé 1995
Champagne Deutz Brut Millésimé 1995 – Ett vin som legat på jästfällningen i 21 år(!!) och degorgerad först 2017. Efter en stund öppnade vinet sig och dess fulla komplexitet gjorde sig synlig. Jag hittade bl.a. toner av brödighet, nötter, marsipan och smör.
Hommage à William Deutz 2010 – smakrikt, fylligt, fruktigt komplex. Balanserad och brödig, tillgänglig redan nu. Gjordes i 6000 flaskor till husets 150-års firande och det finns endast några få kvar tyvärr…
Var riktigt glad att få prova dessa stora viner ikväll! Sitter på ett hörnbord på Petter Stordalens hotellrestaurang At Six i Stockholm.
Efterrätt! Brioche med comté, rödlöksmarmelad och hasselnötter - så gott! Det nya är mogna, långlagrade champagner till lagrad ost - där det syrerika vinet bryter ned fettet i osten väl. Amour de Deutz 2007 - friskt och fruktigt, fylligt komplext rosé champagne som smakar underbart och kommer att hålla många år till...
Efterrätt! Brioche med comté, rödlöksmarmelad och hasselnötter – så gott! Det nya är mogna, långlagrade champagner till lagrad ost – där den syrerika champagnen (Amour de Deutz 2007)  bryter ned fettet i osten väl och bidrar bidrar med en friskhet och fruktighet till den salta rätten.
Amour de Deutz Rosé Millesime 2007 Brut
Amour de Deutz Rosé Millesime 2007 Brut – Fylligt och fruktigt, komplext runt rosé champagne som smakar underbart och kommer att hålla många år till… Vackert!

 

Fler vinprovningar:

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.