Nästa stopp på resan var Eger,
Här kan jag varmt rekommendera att bara strosa runt och prova vin på stadens vinbarer, göra ett besök på Eger castle och naturligtvis – åka ut till en vingård.

Så här lyder myter från 1552 då Ungern var i krig mot Turkiet:
”Försvararna hällde i sig stora mängder vin för att stärka sig och turkarna flydde i panik när de såg fiendens väldiga, rödvinsfläckiga skägg. Med den styrka de har, måste de ha druckit tjurblod, trodde turkarna.”

Vingården Gál Tibor har sin egen eventlokal och vinbar ”Fúzió” som drivs av systern i familjen, Veronika Gál. Här får jag en privat vinprovning av deras goda viner, allt från det vita ”Egri Csillag” (en Egrisk mix av många olika gröna druvor), till deras Kadarka och Egri Bikavér.








Kvällen avslutades med mat och vin på Brum Brum som låg intill mitt trevliga hotell Imola Udvarhaz. Tyvärr var inte vinrestaurangen MACOK BISTRO & WINE BAR öppen, men vinbaren Brum Brum hade supergod mat och enklare viner att prova vilket var kul. Angus-burgaren på bilden var bara magisk! (särskilt efter en dag av vinprovningar).
Nästa dag besökte jag Gajdos, själva vingården är inte så mycket att titta på men deras viner är fantastiska! Och – den enda vingården som odlar ekologiskt i Eger.


Gajdos är en relativt liten vingård som fokuserar på rött vin och de typiska druvor som är bäst på att hantera eko-produktion vilket inte är helt lätt i regionen, det märks på antalet certifierade vingårdar.
Jag fick först smaka på en supergod rosé på Kékfrankos, som bara var så fruktig, frisk och balanserad att jag ville köpa med mig en hel pall hem. Tyvärr känns det inte som att det skulle fungera på den svenska marknaden pg.a. priset..

Gajdos röda Kékfrankos, Cabernet Franc och Egri Bikavér var alla fantastiskt bra och som tur var fick de plats i väskan hem. De lagras alla på använda fat i 2-3 år innan buteljering, vilket ger en struktur och rundhet till vinet utan att det får för mycket avtryck av ek.