Besök Ungerns bästa vinregioner: Eger

Nästa stopp på resan var Eger,

endast 1,5h med bil från Budapest. (jag tog dock tåget från Tokaji som du ser på bilden) Eger är en spännande vinregion med mycket historia, kanske mest känt för ”Egri Bikavér”, ett fylligt rödvin dokumenterat från början av 1800-talet.
Här kan jag varmt rekommendera att bara strosa runt och prova vin på stadens vinbarer, göra ett besök på Eger castle och naturligtvis – åka ut till en vingård.
Eger tågstation
Eger tågstation, inte den mest moderna kanske men charmig!
Egri Bikavér kallas även ”Tjurblodet” eller Bull’s Blood” och måste innehålla minst tre druvsorter med majoritet Kékfrankos.

Så här lyder myter från 1552 då Ungern var i krig mot Turkiet:

”Försvararna hällde i sig stora mängder vin för att stärka sig och turkarna flydde i panik när de såg fiendens väldiga, rödvinsfläckiga skägg. Med den styrka de har, måste de ha druckit tjurblod, trodde turkarna.”
Druvor tillåtna i Egri Bikavér, eller "Bull's Blood"
Druvor tillåtna i Egri Bikavér, eller ”Bull’s Blood”. Bild tagen på Fúzió, Eger.

Vingården Gál Tibor har sin egen eventlokal och vinbar ”Fúzió” som drivs av systern i familjen, Veronika Gál. Här får jag en privat vinprovning av deras goda viner, allt från det vita ”Egri Csillag” (en Egrisk mix av många olika gröna druvor), till deras Kadarka och Egri Bikavér.

Fúzió, Gál Tibor, Eger
Veronika Gál från Gál Tibor i Eger
Veronikas äldre bror är vinmakare för Gál Tibor och har en modern stil,  inga riktigt tunga viner utan välbalanserade och eleganta utan att eklagring tar överhanden.
Gál Tibor/Fúzió
Gál Tibor vinbar
Gál Tibor
Gál Tibor
Vinprovningslokal / konferensrum Gál Tibor
Vinprovningslokal / konferensrum
Gál Tibors vinkällare
Gál Tibors låånga vinkällare (den fortsätter..)
Eger stad
Jag på språng i Eger town! En urgammal borg uppe på höjden med vacker utsikt över Eger.
Brum Brum, Eger
Brum Brum vinbar, Eger

Kvällen avslutades med mat och vin på Brum Brum som låg intill mitt trevliga hotell Imola Udvarhaz. Tyvärr var inte vinrestaurangen MACOK BISTRO & WINE BAR öppen, men vinbaren Brum Brum hade supergod mat och enklare viner att prova vilket var kul. Angus-burgaren på bilden var bara magisk! (särskilt efter en dag av vinprovningar).

Nästa dag besökte jag Gajdos, själva vingården är inte så mycket att titta på men deras viner är fantastiska! Och – den enda vingården som odlar ekologiskt i Eger.
Jag och vinmakare Gabor, Gajdos
Jag och vinmakare Gabor på Gajdos
Gajdos
Gajdos vinkällare

Gajdos är en relativt liten vingård som fokuserar på rött vin och de typiska druvor som är bäst på att hantera eko-produktion vilket inte är helt lätt i regionen, det märks på antalet certifierade vingårdar.

Jag fick först smaka på en supergod rosé på Kékfrankos, som bara var så fruktig, frisk och balanserad att jag ville köpa med mig en hel pall hem. Tyvärr känns det inte som att det skulle fungera på den svenska marknaden pg.a. priset..

Vinprovning Gajdos
Vinprovning Gajdos med de fantastiskt goda ungerska vinbröden till

Gajdos röda Kékfrankos, Cabernet Franc och Egri Bikavér var alla fantastiskt bra och som tur var fick de plats i väskan hem. De lagras alla på använda fat i 2-3 år innan buteljering, vilket ger en struktur och rundhet till vinet utan att det får för mycket avtryck av ek.

Mitt tips är enkelt; Flyg till Budapest, hyr en bil direkt och kör österut; Stanna minst en natt i Tokaji följt av Eger (gärna flera nätter på vardera) och avsluta i Budapest som även har så mycket att erbjuda!
4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.