Bröllopsvin, Champagne, Franciacorta och Tokaji

I helgen gifte sig en god vän till mig (hurra hurra hurra!) och jag skulle vilja dela med mig av några speciella viner som förgyllde bröllopet.

Pol Roger Brut Réserve – en klassiker

Det är inte konstigt att det engelska kungahuset väljer Pol Roger som bröllopschampagne; det är ett fantastiskt gott, friskt, rakt vin som passar fantastiskt som aperitif, såväl som till en lätt bröllopslunch eller gåslever. Torrt förstås!

Bröllop och vin

Brudparet hade även valt en alternativ, mycket trevlig  bröllopsskumpa till baren; nämligen en champagne från Italien; en Franciacorta !

“Martignac” Satèn, Al Rocol, Franciacorta, Lombardiet, Italien

Franciacorta skulle jag säga är Italiens svar på Champagne, medan Prosecco är producerad genom den enklare s.k. tankmetoden/Charmat. Franciacorta är gjord på champagnemetoden, eller den “traditionella metoden”. Som i korthet innebär att den andra jäsningen sker på flaska så att vinet tillåts ligga mer eller mindre tid på jästfällningen. Vinet får därmed en brödig, autolyserad lukt och smak samt en krämig struktur. I Champagne är minimumtiden 15 månader (30 mån för vintage) medan den är hela 18 månader i Franciacorta (30 mån för vintage). Just detta vin har legat hela 36 månader på jästfällningen vilken gör den extra fyllig och smakrik.

Franciacorta kan endast produceras i Lombardiet, Italien, och på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Blanc. Till skillnad från Champagne som tillåter Pinot Meunier men inte Pinot Blanc.

Eftersom Champagne har ett något svalare klimat och sin egna speciella terroir, kan en Franciacorta på Chardonnay aldrig smaka precis som en champagne på samma druva. Vinet får inte samma mineralitet eller zest.

Beteckningen Satèn, det är Franciacortas motsvarighet till “blanc de blancs” – ett vin gjort på enbart gröna druvor, i detta fall alltså Chardonnay och ibland Pinot Blanc. Atmosfärtrycket ska även vara lägre än standard (4,5 istället för 6 bar)

Glassbomb tårta och dessertvin - The Golden Cuvée
Glassbomb-tårta med dessertvin från Tokaji – The Golden Cuvée

The Golden Cuvée, Hungry Wines

Till efterrätt på bröllopet fick vi en en riktigt maffig glasstårta med bär och mandelflarn som ni ser på bilden, underbart gott! Till det blev det supergott med ett efterrättsvin från Tokaji, The Golden Cuvée från Hungry Wines som är en late harvest och har en del ädelrötade druvor som är speciellt för regionen (en tredjedel aszú-vin). Vinets fyllighet och syra balanserar upp sötheten så att det inte blir för tungt och sött, vilket jag gillar. The Golden Cuvée bjuder på toner av honung, frisk lime och fläder.

The Golden Cuvée på bröllop
The Golden Cuvée, dessertvin från Tokaji

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.