Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji

Skriver just nu från ett soligt Budapest!

I måndags var det dags att åka och besöka mina partners i Tokaji, Ungern igen och det var jag inte ledsen för. Det bästa med mitt jobb måste vara att få chansen att åka till dessa fantastiska vinregioner där du bildar personliga kontakter (och smakar otroligt mycket bra vin).

Tállya hos Szóló winery, Tokaji

Hemma hos Tamás och provar viner från han och hans frus mindre, moderna vingård Szóló. Någon är glad att vara i Tokaji igen :).

Vi undersöker ”vinsten” som bildats i denna rosé från 2015. Ett vin som bara blivit bättre med åren, till skillnad från många andra, enklare rosé. Vinsten kan bildas när vinflaskan inte blivit kylbehandlad och är endast ett skönhetsfel.

Besök på Szent Benedek winery i den pittoreska byn Tállya i Tokaji, som idag levererar två viner till Hungry Wines. Här provade vi bl.a. torra, lagrade viner från 2009 som fått stå öppnade en vecka och fortfarande håller kvalitén, Furmint 2013 som inte är klar ännu, samt ett sött vin – Szamorodni.

Lunch utanför Mad, Tokaji

Du blir hungrig av att prova vin! Lunch i Mád med Ádám Joszef, vinmakare på Szent Benedek och István Dorogi från Dorogi Brothers. I mitt tidigare inlägg från april i år kan du se fina bilder från dessa vingårdar och István Dorogi själv.
Lunch utanför Mad, Tokaji
Lunch utanför den berömda vinbyn Mád bestående av oxkindsgryta med  cottage cheese-gratinerad pastagratäng samt picklade gurkor, mycket ungerskt! Och gott 🙂 Läs mer om två mycket trevliga restauranger du inte får missa i Mád här.

Till maten serverades Szepsy’s Furmint från 2009, ett lagrat och smakrikt vitt som passade fint till maten, trots det mörka köttet.

Szepsy är en av pionjärerna när det gäller torra vita viner från Tokaji. Han började lagra Furmint och Hárslevelű med goda resultat. Även om han ursprungligen fokuserade på, och fortfarande tillverkar högklassiga söta viner;  Aszú, Tokaji Aszú Essencia och Essencia. Läs om skillnaden mellan de olika Tokaji-typiska vintyperna här.

Mád, Tokaji
Mád, Tokaji. Utsikt över byn. Bild från morgonpromenaden över vinfälten på kullarna: helt enkelt magiskt!

Läs mer:

Två trevliga restauranger du inte får missa i Mád

Upptäck rödvinsregionen Eger, endast 1,5h från Budapest

Upptäck Tokajis vackra landskap och kvalitetsvin

8 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.