Räkor och Riesling

Vi ville inte att midsommarhelgen skulle ta slut…

Påväg hem från midsommarfirandet i skärgården stannade vi i Nynäshamn för en glass och passade på att köpa lite härlig skagenröra och räkor från fiskboden med oss hem, inte mycket som slår färska skaldjur på sommaren!

Beroende på hur räkorna är tillagade passar olika slags vin, men då vi endast ville öppna ett tog vi en Riesling från vår senaste resa till New York och Finger Lakes vinregion! Läs mer om hela vinresan i New Yorks vinregioner här. I Finger Lakes är de bland annat kända för sin Riesling (som trivs bra då de har ett lite kyligt klimat liknande vinregioner i Tyskland). Riesling tycker jag nästan alltid är ett säkert kort när du har varierad mat på bordet. Vi var allt lite spända på att se om den skulle smaka lika bra hemma som på vingården..

Färska räkor vs. rökta

Till färska räkor passar Riesling med lite sötma, som väl möter den söta smaken i räkor. Riesling som normalt har hög syra och toner av citrus passar även fint till citronen man brukar ha till. Vår Riesling från Red Newt Cellars har en ganska liten restsötma på 6g/l (man brukar klassa helt torra viner som 0-3g socker per liter). Vinet är desto friskare, med medium fyllighet, fin struktur, persikofrukt och lång finish med lite grape och kryddig citronsmak. Det blev supergott!

Till rökta räkor och krämiga, smöriga rätter med skaldjur kanske du ännu hellre skulle ha en smörig och ekad Chardonnay, men vi fortsatte med vår Riesling till den hemgjorda skagenröran från Fiskboden – ljuvligt gott!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.