Varför gillar jag Riesling? Ett friskt vin med mycket smak och hög syra som beroende på tillverkning och komplexitet (vilket jag tycker ofta går hand i hand med kvalitet), är riktigt bra till en mängd olika rätter.
En torr riesling kan vara fantastisk till fisk (gärna kryddad lax), en mer komplex lagrad riesling kan passa fint till kött och riesling med restsötma kan vara riktigt bra till kryddig mat. Där ett torrt eller strävt vin blir desto beskare eller strävare….
Trots vackert väder och REA på stan tyckte jag idag att det var extra roligt att gå in i vinkällaren då det presenterades viner som 18 av 20 topprestauranger i White Guide har på sin lista, däribland restauranger som Esperanto, Oaxen, Frantzen, Djuret, Agrikultur och Gastrologik.

Här presenterades vinhus såsom Selbach-Oster, Schäfer-Fröhlich, Haart, Forstmeister Geltz-Zilliken och Schloss Lieser.
Provningen:
Selbach-Oster i Mosel – Riesling Kabinett 2015. Det berättades om den mineralrika jorden med mycket järn, vilket jag tyckte märktes ganska klart i glaset. Hög intensitet i doft och smak med toner som petroleum, vingummi, persika och citron. Till denna kabinett som till många andra har druvorna plockats när de fortfarande är gröngula och har en riktigt hög syra, från den trevliga årgången 2015. Mycket behaglig och spännande.
Schäfer-Fröhlich i Nahe – Riesling 2016, ett terroir-vin, vilket menas att det endast är från en vingård. Vi fick höra om branta backar med röd skiffer och vulkanisk sten. Elegant mineralisk och kanske en rökighet från skiffret. Bra matvin. Tyvärr vet jag inte om detta är samma vin på Systemet, men troligtvis: Bockenauer Riesling Trocken, 244kr.
2016 är även den en bra årgång även om svårare klimatmässigt, det blev en mindre kvalitativ skörd.
Sedan följde fler torra kvalitetsvin:



Bra årgångar i de tyska riesling-regionerna: 2009, 2010 – kallare årgång, 2015, 2016 – kallare årgång.
Riesling med restsötma
Vi fick prova två fina exempel på söta rieslings vilket var roligt. Utan mat kändes de ganska söta om du är känslig, dessa viner kan drickas till lättare efterrätter såsom till asiatisk kryddig mat. Det finns även bra exempel på riesling som har 2-3% restsötma, vilket inte blir lika påtagligt sött tack vare den höga syran och som även kan vara bra till kryddig mat.

På Systembolaget finns ett annat exempel som blivit rekommenderat av Vinbanken.se här men som jag själv inte provat:
Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2016 (91118), 176kr.
