Riesling-eufori på Vinkällan Grappe

Varför gillar jag Riesling? Ett friskt vin med mycket smak och hög syra som beroende på tillverkning och komplexitet (vilket jag tycker ofta går hand i hand med kvalitet), är riktigt bra till en mängd olika rätter.

En torr riesling kan vara fantastisk till fisk (gärna kryddad lax), en mer komplex lagrad riesling kan passa fint till kött och riesling med restsötma kan vara riktigt bra till kryddig mat. Där ett torrt eller strävt vin blir desto beskare eller strävare….

Trots vackert väder och REA på stan tyckte jag idag att det var extra roligt att gå in i vinkällaren då det presenterades viner som 18 av 20 topprestauranger i White Guide har på sin lista, däribland restauranger som Esperanto, Oaxen, Frantzen, Djuret, Agrikultur och Gastrologik.

Jag fick med mig en vän till källaren denna sommardag, jippie!
Jag fick med mig en vän till källaren denna sommardag, jippie!

Här presenterades vinhus såsom Selbach-Oster, Schäfer-Fröhlich, Haart, Forstmeister Geltz-Zilliken och Schloss Lieser.

Provningen:

Selbach-Oster i Mosel – Riesling Kabinett 2015. Det berättades om den mineralrika jorden med mycket järn, vilket jag tyckte märktes ganska klart i glaset. Hög intensitet i doft och smak med toner som petroleum, vingummi, persika och citron. Till denna kabinett som till många andra har druvorna plockats när de fortfarande är gröngula och har en riktigt hög syra, från den trevliga årgången 2015. Mycket behaglig och spännande.

Schäfer-Fröhlich i Nahe – Riesling 2016, ett terroir-vin, vilket menas att det endast är från en vingård. Vi fick höra om branta backar med röd skiffer och vulkanisk sten. Elegant mineralisk och kanske en rökighet från skiffret. Bra matvin. Tyvärr vet jag inte om detta är samma vin på Systemet, men troligtvis: Bockenauer Riesling Trocken, 244kr.

2016 är även den en bra årgång även om svårare klimatmässigt, det blev en mindre kvalitativ skörd.

Sedan följde fler torra kvalitetsvin:
Forstmeister Geltz-Zilliken, Mosel. Riesling Trocken Alte Reben. Torrt gott med söt frukt och mineral, päron och citron.
Forstmeister Geltz-Zilliken, Mosel. Riesling Trocken Alte Reben. Torrt och gott med söt frukt och mineral, päron och citron. Hög syra. Vinet har fått ligga på stora, äldre ekfat.
Reinhold Haart, Piesport. Vingård från 1300-talet. Koncentrerad och komplex med toner av citron, PetroleumGrapefrukt, kryddor och mineral.
Reinhold Haart, Ohligsberger GG. Vingården har en lång historia från 1300-talet. Koncentrerad och komplex med toner av citron, petroleum, grapefrukt, kryddor och mineral. På systembolaget finns Piesporter 2015 här: 298kr. 
Schäfer-Fröhlich, Nahe, riesling 2016 GG
Schäfer-Fröhlich, Nahe, Riesling 2016 GG – ett toppvin. Hög intensitet i näsa och smak. Söt persika i lukt, mineral som sten och naturlig jäst. Flinta kunde märkas som en konsekvens av den mineraliska jorden. Medelfylligt och komplext med citrus, stenfrukt, fläderblom, kryddor. Väldigt gott men även en hög prislapp, 499kr på Beställningssortimentet.

Bra årgångar i de tyska riesling-regionerna: 2009, 2010 – kallare årgång, 2015, 2016 – kallare årgång.

Riesling med restsötma

Vi fick prova två fina exempel på söta rieslings vilket var roligt. Utan mat kändes de ganska söta om du är känslig, dessa viner kan drickas till lättare efterrätter såsom till asiatisk kryddig mat. Det finns även bra exempel på riesling som har 2-3% restsötma, vilket inte blir lika påtagligt sött tack vare den höga syran och som även kan vara bra till kryddig mat.

Sött men friskt och lättdrucket. Lite svavlad reduktiv lukt först, sen bättre. Fin frukt, söt persika, honung, ganska fylligt, endast 8% alkohol med 60g/l restsötma (6%) räkna ca 13g per alkohol %
Schloss Lieser (Thomas Haag). Sött men ändå friskt och lättdrucket. Lite svavlad reduktiv lukt först, efter en stund bättre. Fin frukt; söt persika, honung. Ganska fylligt, endast 8% alkohol med ca 60g/l restsötma (6%)

På Systembolaget finns ett annat exempel som blivit rekommenderat av Vinbanken.se här men som jag själv inte provat:

Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2016 (91118), 176kr.

Zilliken Rausch Kabinett även denna med 8% om möjligt ännu sötare smak, tropisk frukt, runt och lättdrucket.
Zilliken Rausch Kabinett 2017 – även denna med 8% alkohol och 6% restsötma med om möjligt ännu sötare smak, här var den tropiska frukten markant, runt och lättdrucket. Tyvärr verkar Zilliken inte finnas att köpa på Systembolaget alls men går alldeles säkert genom privatimport. 

Fler vinprovningar:

Champagne-middag med fantastiska årgångar från Deutz
På Winery hotel & reder ut begreppet ”Prestige-cava”
Trenden vulkanvin – hur speciella och vulkaniska är vinerna egentligen?
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.