Glad Midsommar!

MIDSOMMAR nalkas och den stora frågan är som alltid; vad ska vi dricka till det dignande midsommarbordet? Vad ska man tänka på?

Jag ÄLSKAR midsommar. Hur kan man inte älska att vara ledig en fredag, ha en kliande blomsterkrans i håret, dricka vin från kl 12 och dansa runt ett uppochnedvänt könsorgan? Jag är faktiskt inte ironisk här. Midsommar präglas dessutom av våra goda svenska favoriter som sill, potatis och köttbullar och till det gärna en hel massa öl, snaps och jordgubbstårta. Men om man vill ha vin då?

Jag inleder gärna midsommar med lite trevlig lager eller svensk hallonsaft under de traditionsenliga lekarna, när det så blir dags för midsommarbordet vill jag gärna komplettera med vin. Dricker man nubbe till sillen är öl fortfarande nog att föredra till att börja med, och gärna mellanöl då det brukar bli en lång dag och man vill ju orka dansa tills solen går ned!

Som drink före maten föreslår jag ett trevligt bubbel som Fernand Engels “Crémant D’Alsace Brut” som förutom att vara frisk, fruktig med fina bubblor dessutom är ekologisk. Jag kommer även att njuta av Hungry Wines friska, krispiga vita vin Furmint 2016 till oliver och andra snacks..

Furmint kan man med fördel fortsätta med till sillen, potatis, fisk och salladen, men jag kommer vara försiktig med de sötare sillrörorna, då dessa kan göra att vinet smakar lite surare. (Sill är svårt, då den både har sälta, sötma, syra och umami, varför vissa viner, t.ex. sträva rödviner och eleganta vita bourgogne-viner blir helt fel). Jag rekommenderar därför en Riesling eller Gewurtztraminer med lite restsötma, vilket gör att vinet passar till den stora variationen på midsommarbordet, sött som salt. Både den friska Furminten och Rieslingen har en hög syra som klarar av syran i maten utan att bli sött/blaskigt.

Vill du ha ett lite matigare vin till laxen och köttbullarna, rekommenderar jag Hungry Wines Furmint Zephyr eller Furmint Barrique, dessa är lite fylligare och fungerar utmärkt till mer smakrikt, ljusare kött, Zephyr särskilt bra till sallader (varför inte en grekisk?) då dess goda syra klarar av en vinägerdressing utan problem.

Om ni grillar, rekommenderar jag särskilt Furmint Barrique 2011 eller ett annat fylligt vitt, som är fantastiskt gott till goda korvar, majs, halloumi och t.om. hamburgare!

Föredrar du rött till köttbullarna, osten och potatissalladen utan att få ont i huvudet som man ibland kan få av ett kraftigare vin, kommer jag i år att dricka Hungry Wines lätta, men fylliga, fruktiga och lite kryddiga Kadarka, det är helt enkelt bara så somrigt och läskande gott. Jag skulle även rekommendera en fruktig Beaujolais eller Pinot Noir.

Till tårta eller glass med sommarbär, kommer jag till sist att dricka ett smaskigt dessertvin  lite kylt för att runda av; du kommer inte ångra dig! Hungry Wines The Golden Cuvée från Tokaji eller liknande “Late Harvest” (sent skördat vin) från andra länder, en söt men balanserad Auslese eller Trockenbeerenauslese från Tyskland eller isvin blir riktigt bra. 🙂

GLAD MIDSOMMAR!

Foto: Malou Winter

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.