Vinresa till New York – Finger Lakes & Long Island

I april reste jag för första gången till New York för att direkt svänga förbi den stora staden och fortsätta ut till de närliggande vinregionerna Finger Lakes och Long Island. Det blev en annorlunda New York-resa, (nämligen mer av en vinresa) men den är väl värd att tala om, häng med!

Fox Run, Finger Lakes
Fox Run, Finger Lakes
Första stoppet i Finger Lakes; vingården Fox Run, här med ägaren. De hade fina riesling, chardonnay och mousserande gjord på champagnemetoden som vi köpte med oss hem.
Atwater, Finger Lakes
Atwater, Finger Lakes
Andra stoppet; Atwater vineyards. Här provade vi bl.a. god rosé och Cabernet Franc, som är en av de blå druvor som blir bäst i Finger Lakes!

Vi bodde på en av de få Bed&Breakfasts som även var en vingård; Glenora Inn. Det var bra, fin utsikt från balkongen men tyvärr erbjöd de endast frukost på helgerna. Middagen var helt ok men däremot i en väldigt omysig lokal.

Andra dagen besökte vi två vingårdar som verkligen är värda att nämna; Red Newt för lunch (det finns knappt några andra vingårdar som erbjuder mat) och till sist Hermann J. Wiemer. Båda har riktigt bra riesling, medan Wiemer även hade väldigt fint rött vin på Cabernet Franc, likaså bubbel, rosé och sött vin. 

Red Newt Cellars, med god mat och fantastiskt bra rieslings i många olika former.
Hermann J Wiemer, Finger Lakes
Sista stoppet, hos svenska vinmakaren och delägaren Oskar på Hermann J. Wiemer
Hermann J Wiemer, Finger Lakes
Hermann J Wiemer, Finger Lakes
Tack Oskar för en fantastisk trevlig vinprovning och kväll!

Hermann J Wiemer har ett vin på Beställningssortimentet men det verkar ha varit så populärt att det är tillfälligt slut, normalt kan du hitta det här:

Riesling Dry, 2015, 181kr

Nästa dag fortsatte vi hela vägen till Long Island från Finger Lakes, en resa på ca 8h om Du stoppar på outlets på vägen (vilket du gör).

Det tog sin tid, men som tur var undvek vi de värsta köerna från NYC.

Jag bara älskar denna etikett ”Cool as well”, och bubblet var ganska gott också 🙂 även om Wölffer generellt var något dyrt (det ligger ju också på den rika, södra delen av Long Island)

Wölffer Estate beställde vi en tasting meny plus charkuterier som var så här fin! Vinerna var bra; särskilt ”Summer Rosé” (bild nedan) samt ”Christian’s Merlot”.

Wölffer Estate

Wölffer Estate’s somriga rosé på Cabernet Franc som jag tyckte var deras mest prisvärda vin där och då.

På den ”norra gaffeln” besökte vi särskilt två vingårdar jag varmt kan rekommendera: Macari och Shinn Estate.

Macari vineyards

Argentinska ägarinnan av Macari Vineyards. Här fick vi en supertrevlig personlig tour. Och goda viner! Vi köpte hem ”Los Aguas” som inte skadar av ännu lite lagring. Macari winery på North Fork Long Island, NY.

Vi besökte även Shinn Estate på North Fork Long Island, NY. En vingård som ”odlar holistiskt” och endast använder naturliga metoder. De var även dem väl värda ett besök!Shinn EstateShinn Estates egen bild

Sådär, nu hoppas jag att Du blivit sugen på att besöka några lite mer okända men mycket trevliga vinregioner, inte minst att du fått lite nyttiga tips inför din nästa New York-resa!

 
Beach på Long Island 🙂

 

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.