Typiska viner från Österrike och Ungern – en spännande vinprovning

Vad är typiska viner för Österrike och Ungern?

Många tänker Grüner Veltliner när de tänker på Österrike, som också är den mest planterade vita druvsorten. Av druvan görs både lättare friska viner, till mer komplexa. Vanliga toner som vi även fann i vinet vi provade är päron, mogna gula äpplen, gröna nötter, kryddighet (pepprighet) och grapefrukt. Grüner Veltliner brukar passa ypperligt till lättare rätter av skaldjur och vegetariskt.

Grüner Veltlinger, Goldberg, Diwald
Grüner Veltlinger från den ekologiska producenten Diwald

Vinet är från Niederösterreich och är ett “single vineyard vin”, vilket betyder att druvorna endast är tagna från ett, ofta lite mer speciellt, vingårdsläge.

Den mineralrika jorden Löess; småsten blandat med kalksten, som även kännetecknar Tokaji i Ungern, ger oslagbara förutsättningar för att ge druvan och vinet full kraft. Skördeuttaget är lågt för att ge druvorna möjlighet att mogna för fullt.

Jag hoppas vinet kommer till att lanseras på Systembolaget. 

wine map
Karta över Österrikes vinregioner från Winefolly

Welschriesling (ej besläktad med riesling) är den näst mest odlade druvan i Österrike och är vanlig i Ungern under namnet Olaszrizling. Andra viktiga gröna druvor i Ungern är Furmint och Hárslevelü.

Österrike är även förknippat med bra Riesling och i Wachau i Niederösterreich görs just Riesling och andra torra vita viner av högsta kvalitet. Vingårdarna ligger på branta, terrasserade sluttningar mot floden Donau. Temperaturskillnaden mellan varma dagar och svala nätter bidrar till att vinerna får en frisk syra och att mognadsperioden förlängs så att mustvikten (sockerhalten) blir högre. Vinerna delas upp i tre kvalitetsnivåer baserat på druvornas mognad vid skördetillfället. Från den lättaste: Steinfeder till Federspiel och Smaragd (minst 12,5%). Vi provade just en Riesling Smaragd, varför jag tyckte att detta borde klargöras.

Domäne Wachau Smaragd Terrassen Riesling, 149kr

  • En medium fyllig, elegant riesling med inte alltför hög syra som jag tror är godast bäst till mat – en god laxrätt till exempel.
Domäne Wachau Smaragd Terrassen Riesling
Riesling i kvalitetsnivå Smaragd från Wachau
Blaufränkisch vs Kékfrankos

Den mest planterade röda druvan i Österrike heter Zweigelt och är en nationell korsning av druvorna St. Laurent och Blaufränkisch. Två andra viktiga röda druvsorter är nämligen just Blaufränkisch samt Blauer portugieser. De bästa rödvinerna anses komma från Burgenland i sydöstra Österrike, på gränsen till Ungern. I Ungern heter samma druva Kékfrankos och är en av de mest odlade röda druvan där, inte minst i Eger i norra delen av landet, öster om Budapest. En annan typisk druva i Ungern är Kadarka, svårodlad och som ger mycket speciella lättare kryddiga viner med smak av röda bär. Viktiga internationella sorter är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Pinot Noir.

Blaufränkisch, HoritschonerEgri Kékfrankos, Gajdos.

 I österrikaren fann vi skogsbär och tydliga toner från ekfatslagringen som tobak, trä, stall och jordgolv. Kékfrankos från Eger i Ungern hade mer örter, blå frisk frukt, syrliga körsbär, samt en något högre fruktsyra (medium+) och strävhet (medium) än i Blaufränkisch.

Egri Kékfrankos från producenten Gajdos har fått ligga 3 år på äldre större fat, som gett vinet en fin karaktär och struktur, men undvikit att ge ek-avtryck (detta märker du ofta genom toner av vanilj, trä och rost). Vinet är något spritsigt, med doft av stall och mörka friska bär, som borde vara en följd av att vinet fått ligga länge på fat som ej är helt reduktiva.

Taste Hungary karta Ungern
Härlig karta på Ungern från Taste Hungary
Från nordöstra Ungerns vitvinsparadis Tokaji provade vi sedan druvan Furmint i två olika stilar för att jämföra – ett friskt vin från 2016 i och ett i en något ekad, mogen stil från 2011.

Den första mer fruktig och lätt med högre syra och speciell smak av päron, persika och citron. Perfekt till kyckling och fetare fisk & skaldjur. Den andra lagrad 17 månader på ekfat, s.k. barrique – vilket bidragit till att vinet efter några års flasklagring fått en mer fullmogen smak av honung, stenfrukt, nötter och kryddor. Ett otroligt smakrikt och fylligt vin för att vara vitt, och som just därför snabbt blev fleras favorit på vinprovningen. Vinet lämpar sig väl till ljusare kött som gris, eller lax och vegetariska gratänger.

Båda kommer från vingårdar som producerar med naturliga metoder.

Hungry Wines Furmint Zephyr 2016, 199kr Beställningssortimentet 

  • Friskt och runt komplext vin med mineralitet och en god fruktsyra

Hungry Wines Ungern

Hungry Wines Furmint Barrique 2011, 169kr Beställningssortimentet

  • Smakrikt och fylligt med en fullmogen smak av stenfrukt, honung nötter och kryddor
Vingård i Tokaji, Ungern
Vingård i Tokaji, Ungern
Vinprovning tema Österrike Ungern
Vi provade de österrikiska och ungerska vinerna med ost & charkuteri
Hungry Wines vinprovning Österrike-Ungern
Hungry Wines vinprovning – denna gång mer intim men inte desto mindre seriös

Tack deltagare för en riktigt trevlig kväll och en intressant provning!

 

Läs mer om spännande viner:

De trendiga toppdruvorna

Bordeaux-vinprovning med Domaines Rollan de By

Besök Ungerns bästa vinregioner – vackra Tokaji!

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.