Sol och matlycka i Provence!

Helgen tillbringades mycket angenämt på franska rivieran i Provence, närmare bestämt St Paul de Vence – en pittoresk liten by med mycket historia, endast 20 minuter från Nice flygplats. Det vi inte visste innan vi åkte var att St Paul de Vence är Frankrikes ”mest kända konstnärsby” och ligger otroligt vackert beläget på en kulle omgiven av pinjeträd och cypresser.

I byn träffades konstnärer och författare som Picasso och Matisse på den lokala baren och Chagall ligger begraven här.

St Paul de Vence
Utsikt över St Paul de Vence
Vinlunch med ost och chark

Första dagen köpte vi ost och charkuterier i byn som vi festade på till lunch tillsammans med en fantastisk Pinot Gris från Alto Adige och en Valpolicella – den franska vinbutiken i byn var nämligen stängd! Annars hade vi tänkt dricka lokala viner hela helgen….

Den höga fruktsyran och rena fräscha frukten i Tolloy’s Pinot Grigio gjorde att vinet passade till både de sältiga charkuterierna, oliverna och de olika ostarna jag älskar; Tomme de chèvre, gruyère reserve och gorgonzola (ja den funkade till och med till denna). Valpolicella är kanske en klassiker till ost och chark, och dessutom lagom kraftig för det soliga vädret. Personligen gillar jag inte att dricka för sträva och tunga viner på dagen, då det är lätt att inte orka så mycket mer senare..

Ostar och charkuterier i Nice
Ostar, oliver och charkuterier till lunch – tillsammans med gott vin förstås!

Provencalsk middag

Första kvällen gick vi till en kvarterskrog med utsikt över byn, mycket trevligt!

Till förrätt fick vi in en lokal specialitet; en syltad lök-ansjovis-oliv-pizza som var riktigt god:

Till maten drack vi en Beaujolais Cru från Brouilly (Gamay heter druvan) som passade riktigt bra till både pizza och fisk då vinet har en god fruktsyra, frisk röd frukt och låg strävhet.

Till vissa fiskrätter passar lättare rödviner mycket bra
"aioli" med fisken cabillaud, en tjock vitlöksaioli, haricovert, blomkål, morötter och potatis
Den lokala maträtten ”aioli” med fransk torsk (cabillaud), en tjock vitlöksaioli, haricovert, blomkål, morötter och potatis
Fransk syltad lök-ansjovis-oliv-pizza
Fransk syltad lök-ansjovis-oliv-pizza & Beaujolais Cru
Citronträden frodades
Citronträden frodades i Provence
Tomaterna frodades i September
Tomater fanns i överflöd och de var så goda!

Läs om andra vinresor:

Vinresa till New York – Finger Lakes & Long Island
Vinresa till Ungern och Tokaji
Vin&mat eufori i nordöstra Italien – Modena, Verona & Gardasjön
5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.