Vin&mat eufori i nordöstra Italien – Modena, Verona, Gardasjön

Så befann vi oss i Italien! Ryanair till Bergamo och vips var vi framme i den mysiga lilla staden. Det egentliga skälet för resan var Vinitaly, en av de största vinmässorna i världen, men först – långhelg och upptäcksfärd med slutmål Gardasjön!
Vinresa Veneto, Italien
Självklart kunde vi inte resa i något annat än en behändig liten Fiat..

Middag i Bergamo på en rustik restaurang vars namn jag glömt, inklämd på ett antikt torg som även var parkering. En äldre man serverade och vi lät oss ana att hans fru stod i köket men fick tyvärr aldrig se henne. Maten var iallafall utsökt, och vi delade på en flaska rött från trakten.

Grillad aubergine och ost med polenta - väldigt rikt! Samt färsk ravioli
Grillad aubergine och ost med polenta – rikt! Samt färsk ravioli – mums!

Dagen efter tog vi en promenad på stadens ringmur upp till toppen av kabinbanan varifrån det var fantastisk utsikt!

vinresa vin Bergamo
Mysiga Bergamo
Roadtrip stopp 1: Parma

Sedan fortsatte vi till Parma, där vi fann parkering med mycket besvär på de trånga gatorna och sedan njöt av sista solen på ett café i den gamla stadsdelen. Självklart var vi tvungna att prova en enkel Lambrusco med charkuterie och parmesan!

Lambrusco i Parma Lambrusco i Parma

Lambrusco är den lokala (Emilia-Romagna), pärlande rödvinsdrycken gjord på druvan lambrusco, vilket är enkelt att komma ihåg. Istället för att fullfölja rödvinsprocessen, får vinet jäsa en andra gång på ståltank; den s.k. Charmat eller Tankmetoden (som man gör prosecco med). Resultatet blir ett fruktigt mousserande rött med lite lägre alkohol, som är godast på plats i Italien och kanske just till chark och ost. Det finns även sötare varianter där sockret inte fått jäsa ut helt, som passar fint till kryddig mat.

Lovisa på vinresa i Italien, Parma
Vinlunch i Parma
Roadtrip stop 2: Modena

Därefter fortsatte vi till Modena, “balsamvinäger-staden”, som är en riktigt mysig liten stad full med små hak jag ville prova. Framförallt ville jag äta middag på den tre-stjärniga restaurangen Osteria Francescana, men det var naturligtvis fullbokat flera månader i förväg.. Restaurangen drivs av stjärnkocken Massimo Bottura och hans fru som man kan se i första avsnittet av Chef’s Table!

Utanför Osteria Francescana, Modena
Suktandes utanför Osteria Francescana i Modena – maybe next time! 😛
franceschetta 85, Modena
Franceschetta 85, Modena

Istället blev det middag på restaurangens bistro Franceschetta 58. Ett betydligt enklare koncept med delikata, italienska små rätter av säsongens råvaror och vin från hela Italien. Det var betydligt mer avslappnat än vad jag skulle tro att Osteria Francescana är, och kanske även mer gemytligt? Vi var iallafall riktigt nöjda och gick därifrån med betydligt mer pengar kvar till den återstående resan än om vi hade varit på den tidigare…

balsamvinäger i Modena!
Självklart var vi tvungna att köpa lyxig balsamvinäger i Modena!
Roadtrip stopp 3: Gardasjön

Nästa dag fortsatte vi till vårt slutmål; Gardasjön! Det skulle bli min bas för att ta mig till den stora vinmässan Vinitaly i Verona under två dagar. Men först – upptäcksfärd runt sjön! Vi längtade efter färsk fisk, skaldjur och vin i solen…

Gardasjön inte långt från Verona, Veneto
Vårt airbnb-boende på södra delen av Gardasjön
Lokala vinet och solnedgång vid Gardasjön
Lokala vinet Bardolino och solnedgång vid Gardasjön
vinresa Peschiera del Garda
Härlig vinlunch i den lilla staden Peschiera del Garda, Gardasjön

Italien nästa, någon?

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.