Helsvensk vinmiddag med icewine från Blaxsta vingård i Sörmland

Igår gästade jag och några vänner Grappe vinkällare när vinmakaren och kocken Göran Amnegård från Blaxsta Vingård i Sörmland kom på besök. Jag såg mycket fram emot att prova deras omtalade isvin! Vidal icewine
Göran berättade hur han har kunnat etablera en vingård i Sverige under sjutton års tid och ständigt arbetat för att anpassa sig efter förutsättningarna här. Som både kock, värdshus-och restaurangägare, vinodlare och vinmakare är jag minst sagt imponerad av vad han åstadkommit!

Att Blaxsta dessutom arbetar helt utan svavel i vingården är imponerande. Som regel använder de varken tillsatser, filtrering eller klarning.

Höjdpunkten under kvällen var inte oväntat Blaxsta vingårds prisbelönta Vidal Ice Wine, dessa exklusiva droppar (ca 1250kr för 25cl) njöt vi till fullo av.

Vidal Icewine 2013
Vidal Icewine 2013, som fått topp-poäng av Parker (93p)

Detta var menyn: 

Fjällröding tartar med löjrom, karljohanssvamp och vaktelägg
Blaxsta Chardonnay Barrique 2013
Chardonnay i Sverige? Blaxsta kan! Vinet kändes rent och friskt med god fruktsyra, citrustoner och påfallande vaniljtoner från ekfatslagringen. Gott till tartaren och fettet!
Äppelbarksbrässerat lamm från Blaxsta med höstprimörer, kastanjer och äppelmustreduktion
Blaxsta Merlot prestige 2013
Merlot i Sörmland! Varför inte? En något kylig Merlot med toner av syrliga körsbär, syrliga röda och svarta vinbär och viol rundades av till det goda lammet med dess syrliga sås
En selektion av svenska ostar
Rosehip Icewine
rosehip wine nyponvin
Nyponvin var något nytt för mig och var positivt överraskad! En hög syra, lukt och smak av nypon, torkad frukt och toner av karamell gjorde att vinet passade fint till de lagrade svenska ostarna, gulost som blåmögelost! Hade ostarna smakat mindre hade det nog blivit problem
Chokladganache med älgmjölkscrème, färska hösthallon och Blaxsta lönnsirap
Vidal Icewine 2013
Den mörka chokladen, lönnsirapen som smakade karamell och hallon var en riktigt god match till isvinet; den höga syran i vinet kunde möta syran i bären och vinets höga sockerhalt gifte sig med sirapen. Vinet enligt mig luktade och smakade delikat av honung, aprikosmarmelad, torkade fikon, karamelltoner och varm lime zest.
Vidal Blanc ice-wine

Druvan Vidal togs fram speciellt för att kunna tåla ett kyligt klimat i Frankrike men franska vinbönder lade snart ned druvan då den mognade alltför tidigt i jämförelse med andra druvor, vilket medförde extra arbete. Vidal Blanc låg länge i glömska innan några kanadensare började experimentera med druvan för att göra icewine. Vidal anses nu vara den främsta i sitt slag för framställning av detta speciella söta vin.

Druvorna ”torkas” av frosten

Druvorna får sitta kvar på vinrankorna tills det blir så kallt att frosten ”torkat” druvorna och först när temperaturen är minst -7°C skördas och pressas druvorna. På detta sätta uppnås en förhöjd sockerhalt och en koncentration av komplexa smaker och aromer. Druvmusten får kalljäsa och mogna långsamt, det kan ta upp till ett halvår, berättar Göran. Den typiska ice-wine-aromen uppkommer under denna process och när smak och aromer uppnått sitt maximum avbryts jäsningen. Restsockerhalten ligger då normalt på 15-20 %.

Då Vidal mognar tidigt är det en stor risk att tillverka icewine. Göran berättar att från ca 17 ton är endast ca 2 ton druvor kvar i slutändan att göra vin på; resten har ruttnat, förstörts av väder och vind, eller ätits upp av sötsugna djur. Detta ger bättre förståelse för det dyra priset!

Läs mer om mat och vin:

Spanska viner i kombination med mat

Tips på trerättersmiddag med ungerska vinmatchningar

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.