Spanska viner i kombination med mat

När jag fick uppdraget att skriva om spanska viner i kombination med mat kände jag mig upprymd. Jag är långt ifrån en Spanien-expert, men det finns så mycket läckert att skriva om! Spanien är ett otroligt mångfacetterat land med många lokala matkulturer.

Med ett svalare klimat i norr till ett mycket hett i söder, ändras stilen på vinerna och vad som står på bordet. 

Med detta sagt vill jag ge tips på fyra härliga kombinationer med spanska viner från några av de mest renommerade vinregionerna i Katalonien, Galicien och Rioja, som inte är för besvärliga att få till hemma:

Cava
Cava & tapas/charcuteri

Ett obligatoriskt besök när jag besöker Barcelona är till en stimmig “champagneria” där cavan flödar till salthaltiga charkuterier. Cava är naturligtvis inte en likformig dryck utan sträcker sig från unga, fruktiga viner, till rosé och lagrade viner med toner av bakat äpple och mandel. För att generalisera tycker jag att cava fungerar till en mängd en mängd olika tapas, men ett säkert kort är de lokala charkuterierna Jamon Ibérico och chorizo.

Albariño från Galicien & fisk&skaldjur

Ett av mina favorit-vita viner är på druvan Albariño från Rías Baixas i nordvästra Spanien. Vinerna framställs vanligtvis utan användning av ekfat för att behålla den friska frukten. Med en hög syra, mineraler och fruktiga toner av t.ex. ananas, grönt äpple och citron, är jag inte ensam om att tycka att vinet fungerar idealt till de flesta fisk-och-skaldjursrätter. Grillade lokala läckerheter som havsaborre, sardiner, musslor och ostron, för att nämna några. En annan kanske mer oväntad matchning är Pimientos de Padrón – små mörkgröna paprikor som grillas hela i olivolja och toppas med grovt salt, och som faktiskt kommer från området runt staden Padrón i Rías Baixas.

spanska viner från Rioja passar fint till grillat lamm
De mindre sträva ofta delikata vinerna från Rioja passar fint med fetare kött som grillat lamm
Rioja: potatis, lamm & chorizo

Tempranillo-baserade viner från Rioja finns i flera olika stilar; från den traditionella, fatlagrade stilen med tydliga vaniljtoner från amerikanska ekfat som länge utmärkt Rioja, till kraftiga röda viner framställda på ett modernare sätt av nyare producenter.

Röd Rioja är inte oväntat en utomordentlig match till regionens rustika mat som grillat lamm eller den lokala rätten Rioja-style potatis med chorizo – en enkel gryta med olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentón.

Spanska viner - Priorats landskap
Terrasserad sluttande vingård i Priorat
Priorat & kött

Ett annat av de spanska viner jag älskar är det fylliga rödvinet på druvan Garnacha (Grenache) från Priorat i Katalonien. Vinet är sällan på 100% Garnacha utan många druvor som t.ex. Cariñena (Carignan), Cabernet Sauvignon, Syrah, och Merlot är tillåtna för att ge vinet kompletterande egenskaper. Vin från Priorat är spännande bland annat tack vare regionens mineraliska skiffer- och kvartsrika jordmån – lokalt kallat llicorella. Du hittar mörka, sträva viner med röd frukt, kryddor och hög alkohol. Eftersom vinerna smakar mycket tycker jag att det är viktigt att servera mat till som inte blir övermannat av vinet. Välj smakrika kötträtter som en härligt mustig gryta i höst. En traditionell, spansk gryta är “rabo de toro estofado” – oxsvans i olika former, och till en Priorat skulle jag gärna se ett recept på rödvinssås med katrinplommon. Prova även att njuta av en lite äldre, avrundad Priorat tillsammans med lagrade, smakrika ostar..

Har du läst så här långt är du säkert inte ointresserad av mat och vin – fortsätt inspireras av det spanska köket och de fantastiska spanska viner som finns runt om i landet. 

Läs mer om vin-och matmatchningar här: 

Vin till fest; Champagne, Franciacorta och Tokaji

Tips på enkel trerättersmiddag med vinmatchningar från Hungry Wines

Grillkväll med test av grillvin

Räkor och Riesling

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.