Tips på enkel supergod trerättersmiddag – med vinmatchningar

Är du som jag och inte gärna spenderar hela dagen i köket när du får gäster? Denna trerätters är snabb och enkel att få till, tillsammans med tre härliga vinmatchningar från märket jag jobbar med – Hungry Wines.

  1. Aperitif/förrätt: Ost&charktallrik eller endast lagrad ost, med Furmint Barrique 2009, Tokaji
  2. Huvudrätt: Hungry Wines Skaldjursrisotto med Furmint 2016 eller Furmint Zephyr, Tokaji
  3. Efterrätt: Pannacotta med säsongens bär & The Golden Cuvée 

MUMS!  

Osttallrik med en äldre, lagrad Furmint
Lagrad ost & Hungry Wines Furmint Barrique 2009

1. Ost- & charktallrik/osttallrik med en lagrad furmint

Servera lagrad Cheddar (gärna 18 och minst 12 månader lagrad), Comté eller Gruyère resèrve. Till det förslagsvis Prosciutto, Jamón Iberico eller Jamón Serrano.

Garnera med oliver!

 Varför funkar matchningen?
  • Väl lagrad Furmint hanterar fett väldigt bra vilket gör att den gifter sig med den feta osten, som rundar av vinet så att syran känns mycket mindre.
  • Charkuteriernas sälta minskar det beska i vinet. De lagrade tonerna i vinet går även väl ihop med det lagrade köttet.
  • Var försiktig med marmelader till ostbrickan, det kan förstöra lite av upplevelsen då sötman i maten kan göra ett torrt vitt vin som detta känns lite surare.
  • Druvan hanterar även rökt mat fint, prova med rökt fisk, potatis och en kall sås.
Skaldjursrisotto med Hungry Wines Furmint 2016
Skaldjursrisotto med Hungry Wines Furmint 2016

2. Skaldjursrisotto med en frisk, krispig Furmint

  • 2-3 st schalottenlökar
  • 1-2 st vitlöksklyfta(or)
  • 100 gram sparris, grön
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk skaldjursfond + 7 dl vatten (alternativt ca 1l skaldjurs/hönsbuljong)
  • 2 dl parmesanost
  • 400 gram räkor och blandade skaldjur (ex. musslor, crabsticks, kräftor)
  • nymalen svartpeppar och salt
  • Salladsblad/örter till garnering
  1. Blanda fonden & vattnet i en kastrull, värm upp till kokpunkten.
  2. Riv osten och ställ åt sidan.
  3. Skala sparrisen vid behov och skär ner i 2-3 cm bitar.
  4. Fräs sparrisen i lite rapsolja tills den får färg och är al dente – ställ åt sidan.
  5. Skala & hacka vitlök och schalottenlök.
  6. Fräs löken i rapsoljan i en hög kastrull utan att den tar färg.
  7. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills det är blankt/transparent.
  8. Tillsätt vin/fond/vatten, lite i taget. Låt vätskan koka in på svag värme under omrörning och under lock. Det tar ca 20 min för risotton att sjuda klart.
  9. Rör i ost, sparris och skaldjur när riset är al dente, dekorera gärna med några längre sparrisar på toppen.
  10. Smaka av med salt & peppar.
  11. Lägg upp och servera med en härligt blad&örtsallad, t.ex. med ruccola, basilika, persilja, dill.
   Varför funkar matchningen?
  • Vinet har en hög syra vilket rundas av till syrehaltig fisk, skaldjur och fett. Lite citron över skaldjuren i denna rätt fungerar därför riktigt fint.
  • Furmint 2016 är torrt och krispigt och passar därför även riktigt bra till vita fiskrätter med citron och primörer.
  • Undvik dock rätter med sötma, då vinet lätt kan smaka lite surt.

    Pannacotta med Hungry Wines The Golden Cuvée 2011
    Pannacotta med Skaldjursrisotto med Hungry Wines The Golden Cuvée 2011

3. Pannacotta med säsongens bär & efterrättsvin från Tokaji

Ingredienser:

  • 1 liter vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 5 gelantinblad
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 1 granatäpple eller bär i säsong; t.ex. hallon, blåbär

Gör så här: 

  1. Häll vispgrädde och socker i en kastrull
  2. Låt koka upp
  3. Blötlägg gelantinbladen i 5 minuter
  4. Flytta sedan gelatinet ned i den kokta, varma grädd-blandningen
  5. Tillsätt vaniljsockret
  6. Fördela smeten i små bägare eller glas
  7. Ställ i kylen
  8. När smeten stelnat, häll på ett lager granatäpple eller sommarbär och pudra ev. med florsocker

– Klart att avnjutas med ett riktigt gott efterrättsvin!

Varför funkar matchningen?
  • The Golden Cuvée är en så kallad late harvest (sent skördat vin) där sockret ej fått jäsa ut helt i alkoholjäsningen. Här har man lyckats fått till ett balanserat sött efterrättsvin som smakar magnifikt till de allra flesta söta efterrätter.
  • Vinets goda syra gör att det går fint till även syrliga efterrätter som rabarberpaj, glass med blåbär, crème fraîche..
  • Prova vinet till blåmögelost; det är en typ av ost som är svår att matcha till torra viner men det pikanta i osten gifter sig utsökt med det söta vinet, som även känns mindre sött.
  • The Golden Cuvée är även en god match till gåslever och riktigt kryddig asiatisk mat, vars hetta minskar av det söta vinet.

Hoppas denna praktiska trerättersmiddag kommer till god användning.

Bon appetit!

Foto: Malou Winter

Läs mer om vin-och matmatchning:

Hur du matchar vin till räkor 
Grillkväll med test av grillvin och grillmat
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.