Sous-vide premiär hemma!

Så var det dags att ta sig an min nya sous vide! I höstas blev jag serverad en fantastisk sous-vide-lagad tonfisk hos några vänner och tyckte det var så fantastiskt gott att jag önskade mig en i julklapp. Premiärrätten blev förstås just tonfisk; närmare bestämt tonfiskfilé med nudelwok och wasabimajonnäs.

Här kommer min första erfarenhet av sous-vide-matlagning, ett experiment!:

Lovisa lagar wok
Jag freestylar wasabimajonnäs + wasabiyoghurt och nudelwok med morötter, jordärtskocka, vitlök, palsternacka, broccoli och minimajs
Champagnefredag och sous-viden preppas för första gången! Vi körde en 370g tonfiskfilé 43 minuter på 43 grader.
Resultatet av sous-vide, var det värt besväret?

För det första var det inget besvär, det var förvånansvärt lätt att lära sig att hantera sous-viden med alla tips och anvisningar du får med och kan hitta på nätet. Och fiskköttet föll verkligen isär när man skar i det och smalt i munnen, så gott!! Tonfisken i detta recept kan bytas ut mot en fin laxbit, det provade jag själv dagen efter och det blev minst lika bra, bara en annan smakupplevelse.

tonfisk sous-vide
Efter 20s på var sida i pannan – såhär mör och fin blev tonfisken
Sousvide-lagad sesam-tonfisk med kryddig nudelwok - receptet hittar du här.
Sousvide-lagad sesam-tonfisk med kryddig nudelwok – receptet hittar du här.
https://hungrywines.com/en/news/tonfisk-nudelwok-furmint-barrique/
Sesam-tonfisk med kryddig nudelwok. Jag serverade Furmint Barrique till, vilket blev överraskande gott. Vinet har en mogen fruktig smak och en fruktsyra som ”gifte sig” med maten.

Receptet är taget från Hungry Wines receptsidor, du hittar det i sin helhet här.

Vinmatchning:

Till sous-vide-lagad tonfisk- eller laxfilé:

Rekommenderar jag ett fylligt vitt vin eller ett lättare rött med god fruktsyra som kan hantera fettet i fisken samtidigt som vinet inte tar över fiskens fina smak och struktur med sin strävhet, alkohol eller kryddighet.

Till tonfisk/laxfilé med kryddig nudelwok:

Ett lagrat, smakrikt vitt vin med rund syra och utvecklade fruktaromer tycker jag blir otroligt bra till, såsom Furmint Barrique 2009. Hellre ett fruktigt vin med restsötma än ett alltför torrt vin, som kan kännas smaklöst till kryddig mat. Frukt och sötma i vinet hjälper till att dämpa och runda av den starka känslan i munnen från maten.

Rött vin till en något kryddig, Asien-influerad fiskrätt:

Föredrar Du rött rekommenderar jag ett elegant, smakrikt vin som inte är för strävt eller tungt till kryddig mat. Ett strävt vin kan kännas ännu strävare och beskare till kryddig mat, tanniner och alkohol ökar nämligen känslan av hetta från maten. Hungry Wines Kadarka 2015 med sin fruktighet och intensitet tycker jag passar fint. Alternativt en fruktig, osträv Zinfandel av god kvalité.

 

Mer receptinspiration här:

Tryffelsäsong! Recept på läcker Tryffelcarbonara med skogschampinjoner

Vad är egentligen ungersk mat och vin?

2 Kommentarer
  1. Hej Hasse! Tack roligt att du tycker det!! Hemsidan ser jättefin ut, och jag tycker det låter som en toppenidé med vinprovning! Har faktiskt tänkt hålla en helsvensk vinprovning och då skulle jag gärna ha dina viner med! Samt en blandad vinprovning låter superkul. Vi hörs på mail tycker jag. lovisa@hungrywines.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.