Vad är egentligen ungersk mat och vin?

Ungern är inte bara Gulasch!

När vi pratar om Ungern och ungersk mat och vin är det många som associerar till sött vin samt den klassiska gulasch-grytan. Att gulasch har blivit så känt och populärt är inte så konstigt; ett enkelt, snabbt och ofta billigt recept där du kan använda dig av vad du har i kylskåpet, rester av kött eller grönsaker. För mig ska dock en bra gulasch innehålla mört kött och rikligt med paprika och lök, alltså långt ifrån en gryta på potatis och fettrikt segt kött som du kan stöta på runt om i världen.

Här kommer ett fint recept på Hungry Wines mustiga och goda Gulasch som jag skrev om på Vinsider för en tid sedan, inlägget hittar ni här. För att göra det nyttigare kan du skippa potatisen och servera med råris eller quinoa – superbra!

Gulasch

Ungern och det söta vinet

Att Ungern i vinväg fortfarande associeras med sött vin måste bero på att det torra vinet från Ungern inte fått mycket plats i media i Sverige, även om det länge varit känt i vinkretsar och på topprestauranger. Det är ju ändå det torra vinet ungrarna själva dricker mest av! Det är främst druvan Furmint som sticker ut och med sin mångsidighet och förmåga att uttrycka terroir, jordmånen, passar till att göra allt från mousserande till komplexa torra vita, till söta viner med lång livslängd. Detta tack vare sin höga syra, sockerhalt och mottaglighet för ädelröta (botrytis). Rötan medför att druvan skrumpnar på rankan och du kan göra ett fantastiskt koncentrerat sött vin.

Furmint är huvuddruvan i det världskända söta vinet Aszú, som Louis XIV kallade “ett vin för kungar – kungen bland viner”. Detta var hela hundra år innan det franska Sauternes uppnådde liknande berömmelse med sitt ädelrötade vin! Sött vin har så hundratals år av tradition i Tokaji, medan druvan Furmint bara sedan ca 17 år blivit återupptäckt av omvärlden som torrt vin och spridits över hela Ungern. Läs mer om viner på Furmint och vad de passar till. 

Szepsy – en av föregångarna för ungerskt vin i Tokaji

Vinmakaren Istvan Szepsy var en av de första som blev känd för att göra högklassiga och moderna torra vita viner på Furmint i Tokaji – här är vi på vingårdens egna restaurang:

Dagens lunch på Szepsys bättre bistro i byn Mád, Tokaji. Biffgryta med picklad lök, syrad vitkål och pärlvete. Gott och enkelt! Till det drack vi en mogen furmint från Szepzy 2009. Jag skulle även gärna druckit ett av de lagrade vita vinerna på furmint från Hungry Wines; Furmint Barrique 2009 eller 2011

Furmint från Szepsy hittar du hos Oldland.se

Ungern är förstås hem till fler fantastiska druvor som aromatiskaHárslevelű och de blå druvorna Kadarka, Kékfrankos och Cabernet Franc. Mer om dessa i ett annat inlägg – men läs mer om den kända rödvinregionen Egers röda viner och dess tjurblod, “Bull’s Blood” här.

Här tänkte jag dela med mig av några fler goda ungerska rätter jag stött på under mina resor i Ungern. OBS! Långt ifrån alla ungerska klassiker.

friterad lök ungersk mat
Friterad lök med dipp, smarrigt! Foto: Malou Winter
Ungern stor exportör av anka

Anka är nästan alltid med på en ungersk meny och det beror säkerligen på att Ungern har en av de största uppfödningarna i världen. Ungern är den största leverantören av anklever till storkonsumenten Frankrike. Du hittar anka i många olika former men det vanligaste är nog som anklever; gärna friterat med frukt som katrinplommon eller fikon, eller i form av konfiterat anklår:

Konfiterat anklår – elegant! Foto: Malou Winter
Oxkind med cottage cheese-gratinerad pasta och picklad gurka – picklade grönsaker är mycket vanligt såsom rätter med pasta.
lunch Mád, Tokaji
Lunch utanför Mád i Tokaj på Elsö Madi Borház – till den möra oxkinden serverades jag en lagrad vit Furmint från Szepsy; de mogna tonerna i det efkatslagrade vinet tillsammans med köttet blev en rik och god kombination!

Ungerska pannkakor – palatschinke eller palacsinta!

Palatschinke – tunna pannkakor – en klassisk efterrätt i Ungern (och flera östeuropeiska länder, bland annat Kroatien). Pannkakorna serveras med sylt, frukt, grädde, eller min absoluta favorit – gratinerad i ugnen med en krämig sås!

Söta pannkakor avnjuter du självklart bäst till ett sött vin för att vinet inte ska smaka surt, och vad passar bättre till än en Tokaji? För en fylligare söt aszú som finns på Systembolagets beställningssortiment kan jag rekommendera Château Cloche, 397kr, och för ett balanserat efterrättsvin med något lägre sockerhalt än en aszú, Hungry Wines‘ Late harvest The Golden Cuvée, 182kr. – det guldfärgade vinet är medelfylligt och friskt med klassiska toner från ädelröta av aprikos, fikon, honung, fläder, varm lime och nötter.

MUMS!

Foto: Travel Guide Budapest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs om fler vin-och matupplevelser:

Spanska viner i kombination med mat
Mallorca levererar fantastisk mat&vin
Helsvensk vinmiddag med icewine från Blaxsta vingård i Sörmland
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.