Vin till julmaten – mina personliga snabba tips!

I dessa bråda tider vill jag passa på att ge några personliga korta tips till julen och det dignande julbordet – vin till julmaten helt enkelt! 🙂

OBS! Detta inlägg innehåller subjektiva åsikter och egna varumärken. Många dricker gärna mer eller mindre blaskig julöl, jag föredrar vin till julmaten (som till de flesta tillfällen)…

7 tips angående vin till julmaten:

Först och främst, drick inte torrt vin till glöggen: Att blanda glögg, pepparkakor, lussekatter, blåmögel etcetera med vin, tycker iallafall jag blir katastrof.. Torra viner känns oftast sura och beska i denna kombination. Vill du dricka något annat än glögg och mumma rekommenderar jag sött vin, gärna ett efterrättsvin:

2. Sött vin under julen 1: Efterrättsvin från Tokaji eller Sauternes på ädelrötade druvor har ofta toner av saffran, torkade fikon och aprikos som jag tycker är supergott och passande under julen. Värt att prova till pepparkaka med blåmögelost och fikonmarmelad, såväl som till Ris à la Malta! Vinet rundar av den kryddiga mögelsmaken och vinet självt blir mindre sött av marmeladen och rundas av ostens sälta.

The Golden Cuvee hungry wines - vin till julmaten
The Golden Cuvée 2011 från Tokaji är en av mina personliga favoriter. Ljuvligt god, 182kr på Beställningssortimentet.

3. Sött vin under julen 2: Portvin är ju en gammal klassiker till jul, och det av en anledning. Portvinets ofta utvecklade toner av kaffe, choklad, torkad frukt och nötter passar fint till en kraftig mögelost med sälta som Stilton, som till knäck och mörka chokladkakor med dadlar. Prova! Tips är att hålla sig borta från benämningen Ruby och istället gå på en Tawny eller en Vintage/LBV – Late Bottled Vintage, efter vad du föredrar. Då jag själv inte hunnit prova tillräckligt många portvin listade på Systembolaget, se tips från DinVinguide på portvin här. 

4. Julbordet – kaos på tallriken! Misstaget som så många gör (inklusive jag) i sin upphetsning över alla läckerheterna är mixen: – Blanda inte hejvilt utan ta det lugnt, maten kommer att räcka. Separera sill, lax och kalla röror från lutfisk, köttbullar och skinka, separat från blåmögelost och sötsaker. Jag lovar att det blir godare så, och betydligt lättare att matcha dryck till varje ny tallrik – om du nu känner för det.

5. Till julskinkan, revbenen och köttbullarna: Här har jag ett vitt och ett rött dryckestips; Vill du dricka vitt är Hungry Wines Furmint Barrique 2011, 169kr på BS med en gris på etiketten, ett riktigt trevligt alternativ – såklart! Smakrikt och fullmoget, kryddigt och fylligt med toner av mogen persika, nötter och citrus. De utvecklade tonerna kommer från att vinet lagrats 17 månader på ekfat och sedan flera år på flaska. Långt ifrån en krispig lätt Chablis, utan ett vitt vin som passar till ljusare kött.

Ett rött lättdrucket alternativ är denna prisvärda Zinfandel från Kalifornien; Cocoon 2015, 109kr på BS. Fruktigt, fylligt och runt med toner av björnbär, hallon, körsbärsmarmelad och peppar. Den sötaktiga frukten och kryddigheten i vinet passar fint ihop med griljerade skinkan, såsom revbenen och det eventuella lammet.

hungry wines furmint barrique - vin till julmatenCocoon Zinfandel - vin till julmaten

6. Julosten – dra inte alla ostar över en kam! Glöm inte att olika ostar för det mesta kräver olika dryck om du vill vara petig. Båda viner ovan är jättegoda till gula ostar (även de med örter i), till blåmögelosten däremot skulle jag välja ett av ovannämnda dessertvin. Till en vällagrad gul ost är även ett fylligare, kraftigare rödvin trevligt – såsom Amarone eller Barolo.

7. OBS! Deadline för BS – Glöm inte att beställa dina läckra specialdrycker senast den 11 december på Beställningssortimentet för att få hem vinet till jul!

vin till julmaten

GOD JUL!

 

Andra vin-och mat matchningar:

Tryffelsäsong! Recept på läcker Tryffelcarbonara med skogschampinjoner

Vad är egentligen ungersk mat och vin?

Spanska viner i kombination med mat

 

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.