Gulasch mustig nog att värma sig med i höstkylan

Kallt har det blivit och det blir bara mörkare, vad är då inte mysigare än att tända massor av ljus och laga mat hemma? Jag är särskilt förtjust i grytor på hösten och här är tips på min speciella Gulasch jag gjort till Hungry Wines – en gryta som inte alls är svår att slänga ihop. Glöm inte att göra många portioner och frysa in!

Det tar ca 1,5h att laga denna mustiga Gulasch om du vill låta den riktigt koka ihop! 🙂

Hungry Wines Gulasch

Ingredienser på Gulasch till minst 6 personer:

  • 800g högrev eller grytbitar av nötkött
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 gula lökar
  • 3 selleristjälkar
  • 1 zucchini
  • 4 röda paprikor
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 tsk brödkummin
  • 3 msk paprikapulver
  • 3 lagerblad
  • 1 dl rött vin (t.ex. Hungry Wines Kadarka om du sedan vill dricka det till!)
  • 5dl kött- eller grönsaksbuljong
  • Rapsolja att steka i
  • 6 potatisar (valfritt)
  • Salt & peppar
  • Gräddfil/Crème Fraîche och färsk persilja till servering

Gör så här: 

  1. Skala & finhacka vitlök och de gula lökarna
  2. Skär sellerin i tunna skivor
  3. Skär zucchinin och paprikan i ca 1 cm tjocka och några cm långa bitar, hälften av paprikan skärs i något större bitar
  4. Fräs löken, vitlöken och paprikan genomskinlig i en tjockbottnad kastrull (ca 3l)
  5. Fräs selleri, paprikapulver, mejram, kummin, lagerblad, salt och peppar tillsammans med löken och paprikan några minuter
  6. Bryn sedan grytbitarna eller högrevet (ca 1,5cm tärningar) i samma kastrull
  7. Blanda i de frästa grönsakerna, tomatpuré, krossade tomater, buljong och vin – låt sjuda under lock i ca 1 timme
  8. Skala och skiva potatisen i kuber. Lägg i potatisen och de större paprikabitarna och sjud i ytterligare ca 30 minuter
  9. Smaka av med salt & peppar
  10. Servera med gräddfil/crème fraîche och persilja!

ENJOY!

Tips: 

  • Du kan välja att skippa potatis i grytan och istället servera med exempelvis råris eller bulgur
  • Lägg till finhackad röd chili till kryddorna om du vill ha kryddhetta, men blir grytan för kryddig får du passa dig så att vinet du dricker till är fruktigt och osträvt nog att klara det; krydhetta ökar upplevelsen av strävhet i drycken och maten kan samtidigt kännas ännu kryddigare med ett strävt kraftigt vin till. 
  • Beska som finns i örter som persilja förstärker upplevelsen av beska och strävhet i drycken, vilket sällan är önskvärt. ”Hacka/mixa ned örter i gräddfilen/oljan så att det beska ”lindas in” i fett för att hindra detta, fett är nämligen vinets bästa vän!

Matcha Gulasch med: 

  • Vitt vin: Ett lagrat, smakrikt vin med lite ålder som det fylliga Furmint Barrique 2011 som med sina eleganta toner från ekfatslagring; nötter och fullmogen frukt jag tycker passar riktigt bra till grytor.
  • Rött vin: Ett smakrikt vin som inte är för strävt eller tungt till grytor med ihopkokta ingredienser. Hungry Wines Kadarka 2015 med sin kryddighet och röda bär passar perfekt, inte minst till gulaschens paprika…

Hitta vinerna på Systembolagets Beställningssortiment här. 

Fler recept och mat&vin-matchningar: 

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.