Tips på utsökt skaldjurs-risotto

Tycker Du också att risotto är hur gott som helst – när det tillagas optimalt och inte bara blir en slags grötröra med ost på? Det bästa jag vet är att äta skaldjur nu på sommaren och skaldjursrisotto är ett utsökt format, men det värsta jag vet är när du antingen får en överkokt risotto, eller en som liknar en tråkig torr paella…

Hemligheten för att uppnå den rätta krämigheten tror jag ligger mycket i att låta det ta tid och verkligen hälla på fond/vin lite i taget så att riset långsamt tillåts koka ihop. Sedan är det viktigt att se när risotton börjar bli klar och inte snåla med parmesanen.

Här kommer mitt recept:

Skaldjurs-risotto

  • 2-3 st schalottenlökar
  • 1-2 st vitlöksklyfta(or)
  • 100 gram sparris, grön
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk skaldjursfond + 7 dl vatten (alternativt ca 1l skaldjurs/hönsbuljong)
  • 2 dl parmesanost
  • 400 gram räkor och blandade skaldjur (ex. musslor, crabsticks, kräftor)
  • nymalen svartpeppar och salt
  • salladsblad/örter till garnering
  1. Blanda fonden & vattnet i en kastrull, värm upp till kokpunkten.
  2. Riv osten och ställ åt sidan.
  3. Skala sparrisen vid behov och skär ner i 2-3 cm bitar.
  4. Fräs sparrisen i lite rapsolja tills den får färg och är al dente – ställ åt sidan.
  5. Skala & hacka vitlök och schalottenlök.
  6. Fräs löken i rapsoljan i en hög kastrull utan att den tar färg.
  7. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills det är blankt/transparent.
  8. Tillsätt vin/fond/vatten, lite i taget. Låt vätskan koka in på svag värme under omrörning och under lock. Det tar ca 20 min för risotton att sjuda klart.
  9. Rör i ost, sparris och skaldjur när riset är al dente, dekorera gärna med några längre sparrisar på toppen.
  10. Smaka av med salt & peppar.
  11. Lägg upp och servera med en härligt blad&örtsallad, t.ex. med ruccola, basilika, persilja, dill.

Servera förslagsvis med Hungry Wines “fiskvin” Furmint 2016 (på bilden), eller om du gillar lagrade vita viner; Furmint Barrique 2009, båda har en god syra som möter upp skaldjuren och sparrisen, samt det feta i rätten – parmesanen.

Prova dig fram, och njut!

Furmint Barrique 2009 – även riktigt god till lagrad ost&chark

Furmint 2016 – perfekt till oliver samt fisk och skaldjur
1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.