Det var Australienska vindagen på Grand Hôtel i veckan. Australienska viner från ca 30 producenter fanns att prova och jag fick även nöjet att gå på en provning om hur Australiens vinproducenter jobbar med hållbarhet och ekologi, och vilka druvor som är i ropet just nu!

Vi fick prova friska ekologiska Chardonnay, Grenache från McLaren Vale och en god Shiraz från Barossa blandad med Cab Sauv, Merlot och Cab Franc – Henschke ”Jeyneton Euphonium” var en av favoriterna med mycket frukt, kraft och mjuka tanniner. Barossa har ett varmt och soligt medelhavsklimat och behöver inte bevattna, och tack vare betydande temperaturskillnader mellan natt och dag kan de bevara struktur och syra i vinerna. Barossa är känt för sina kvalitetsviner på Shiraz som ibland är från över 100-år gamla vinstockar.
Italienska druvor trendigt
Vi fick även prova viner på italienska druvsorter som Fiano (Kampanien, Italien) som odlas i McLaren Vale med framgång. Aromatisk med varm citrus, persika och exotiska frukter. Nero D’Avola (Sicilien) från Adelaide Hills, och Dolcetto (Piemonte) från McLaren Vale – alla rikigt bra!




Jag provade många fina australienska viner även sedan på eftermiddagen, och här listar jag några favoriter för dagen som finns på Systembolaget, antingen i butik eller att beställa:
Vitt vin:
Langmeil Chardonnay, 73999, 141kr
En smakrik, elegant chardonnay med friska toner av citrus, persika, mineralitet som våt sten och några exotiska frukter. Lång eftersmak.
Langmeil Hangin Snakes Shiraz, 72056, 176kr.
En klassisk Shiraz med mycket kryddor, björnbär, plommon, lakrits och en frisk fruktighet från några procent av den inblandad gröna druvan Viognier. Elegant med balanserad ekfatskaraktär (90% franska ekfat, 10% amerikanska); en aning vanilj och lena tanniner. Robust vin jag gärna skulle dricka en höstkväll till smakrika kötträtter.
Langmeil Orphan Bank Shiraz, Små Partier, 376kr
Vill du prova en klassisk Shiraz med mycket historia och lagringspotential är det här ett vasst kort. Vinet är gjort på vinstockar från 1860! Vingården har ytterligare en Shiraz som är planterat på stockar från 1843 – en av de absolut äldsta Shiraz stockarna i hela Australien, om inte i världen. Båda är kryddiga med toner av cedar, lakrits, viol, vanilj, björnbär och har lång eftersmak. Kan lagras upp till 20 år utan problem!
Logan Weemala Pinot Noir, 139kr, Orange, New South Wales
En enkel och god, prisvärd Pinot Noir från Orange; en region på östkusten som har ett soligt kontinentalt klimat med lite regn. Tack vare temperatursvängningarna mellan dag och natt kan vinerna ändå erhålla en frisk syra och inte bli för platta. Här hittar du röda bär, kryddor som kanel, vanilj och cedar från ekfatslagring.
Clare Valley är bland annat känt för sina Riesling, men här har vi en Semillon istället! Tack vare att klimatet är moderat-kontinentalt med långa varma sommardagar följt av kalla nätter får druvorna lång solexponering. Detta ihop med att vinodlingarna ligger på sluttningar som är lite svalare (400-600 möh), kan kvalitetsvin göras här och druvor som riesling och semillon ger viner med struktur och en frisk syra.
Tim Adams Semillon, Clare Valley, Södra Australien, 199kr
Ett trevligt fruktigt vin som lagrats på ekfat och som bara blir bättre med lagring. Toner av citrus, persika, ananas, honung och kanske t.om. kanel eller nötter.
Tim Adams Shiraz, Clare Valley, Södra Australien, 219kr
Smaklig shiraz med tydliga toner av lakrits, björnbär, någon vanilj utan att bli för syltig – tack vare en frisk syra.

Så tänkte jag att det kunde vara behändigt med en karta på var vinregionerna ligger i Australien, det finns otroligt mycket att skriva om australienska viner men mer får det bli en annan gång!

Hurra för australienska viner!