Tryffelsäsong! Recept på läcker Tryffelcarbonara med skogschampinjoner

Tryffelsäsongen är igång så låt oss fira med en riktigt god rätt på tryffel! Till detta recept behöver du inte ha riktig tryffel, tryffelolja räcker väl. Men skulle du komma över några gram är det förstås ett härligt tillägg för en mer intensiv tryffelsmak.

Här kommer mitt favoritrecept på tryffelcarbonara, originalreceptet hittas på Hungry Wines recept-sida:

 • Ingredienser:
 • 400g spagetti eller tagliatelle
 • 140g bacon eller pancetta
 • 1st gul lök
 • 1st vitlök
 • 250g skogschampioner, vid tillgång addera en knippe tryffel.
 • 4 st ägg
 • 2dl riven parmesan
 • 1 knippe persilja
 • Tryffelolja
 • salt, peppar, olivolja
Tryffel carbonara
Snåla inte på parmesanen!

Gör så här: 

 1. Finstrimla fläsket. Skala och finhacka löken & vitlöken. Rensa svampen.
 2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek svampen tills den fått lite färg. Tillsätt en ny klick smör, och blanda ner lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills svampen och löken fått fin färg. Salta, peppra och häll över på ett fat.
 3. Stek baconet i samma panna tills det fått fin färg och knaprighet. Låt rinna av på en tidning eller hushållspapper.
 4. Koka spagettin
 5. Finhacka persiljan.
 6. När pastan är al dente, häll av vattnet och ringla över olivolja och ca 1-2 tsk tryffelolja, salta och peppra efter smak. Rör ner svamp, bacon och parmesan.
 7. Toppa med äggula, mer parmesan och persilja.
Tryffelcarbonara med skogshcampinjoner
Tryffelcarbonara med en lagrad, smakrik och elegant Furmint; Hungry Wines Furmint Barrique 2009

Vinmatchning till tryffelcarbonara

Till en smakrik carbonara som innehåller mycket fett, salt och en aning grönt rekommenderar jag ett smakrikt, gärna lagrat och något krämigt vitt vin med god syra. Syran rundas av fettet och de fullmogna tonerna från vinet. Sältan mildrar syrligheten och beskan i vinet samt lyfter fram dryckens fruktighet och kan göra att det upplevs något sötare. Detta medför att ett alltför fruktigt vin med låg syra kan kännas blaskigt, och ett alltför ungt och krispigt, neutralt vitt vin kan bli tråkigt, då maten tar över.

En lagrad Furmint passar perfekt, såsom Hungry Wines Furmint Barrique med sina fullmogna, aromatiska toner, mineral, nötter, honung och torkad aprikos, samt en lång finish. Vinet gifter sig elegant både med saltet från grisköttet och med fettet. Har jag inte en furmint till hands skulle jag välja en lagrad, krämig vit eller röd Bourgogne av hög kvalité, vilka normalt har en relativt hög syra.

 

Fler recept och vin-och matmatchningar:

Gulasch mustig nog att värma sig med i höstkylan
Spanska viner i kombination med mat
Tips på utsökt skaldjurs-risotto
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.