Fina bubblor på Operakällan – lansering av Cuvée Operakällaren Grand Cru

För fem år sedan lanserades föregångaren. Nu var det dags igen för Operakällaren att fylla på sitt förråd med Cuvée Operakällaren Grand Cru. Som kanske kan utläsas är detta ett vin med stor lagringsduglighet och som tillåts mogna ca sex år innan det får säljas.

På Operakällan och redo att prova den nya champagnen
På Operakällan och redo att prova den nya champagnen

Samarbetspartnern är André Jacquart, en vingård av medium storlek i Champagne som producerar ca 100 000 flaskor per år. 70% av produktionen exporteras.

Totalt har familjeföretaget 24 hektar vinland varav 16 ha i Le Mesnil-sur Oger, en av de mest exklusiva och bästa Grand Cru-byarna i Champagne, beläget i Côte des Blancs.

Vi träffar Marie Doyard, barnbarn till själva André Jacquart. Hon har just kommit till Stockholm från årets skörd i Champagne som tydligen varit lyckad trots den ovanligt varma sommaren, Marie hävdar att 2018 blir en fantastisk årgång för dem.

Marie Doyard, familjemedlem och Marknadsansvarig på André Jacquart, berättar passionerat om vinerna.
Marie Doyard, familjemedlem och Marknadsansvarig på André Jacquart, berättar passionerat om vinerna.

På Operakällaren är det elegant som vanligt. Vi serveras först en alldeles utsökt liten tryffel-parmesancrostini till välkomstchampagnen:

1. NV Brut Experience Blanc de Blancs är baserat på 100% Chardonnay från Premier Cru-lägen i Vertus. Champagnen har låtits ligga på jästfällningen ca fem år i vinkällaren och lanseras först sju år efter skörd. Lagkravet är 15 månader i Champagne vilket gör detta exceptionellt långt (men långt ifrån unikt).

NV Brut Experience Blanc de Blancs Premier Cru
NV Brut Experience Blanc de Blancs Premier Cru

Vinet känns torrt, nästan krispigt i början med hög märkbar syra vilket kan bero på den låga dosage (socker) som tillåts på 4g/l. Under 6g/l får champagne bära benämningen Extra Brut – extra torrt.

I vineriet jobbar man med äldre ekfat för att öka textur, komplexitet och rundhet. André Jacquart vill skapa en balans mellan ekfatskaraktär, kvalitet och mineralitet för att erhålla elegans. Visst märks det, vinet är smakrikt och du hittar bland annat citron, brödiga toner, mandel och mineral i form av stål.

Marie betonar vikten av att dricka champagnen vid rätt temperatur, inte kallare än 10°C då all aromatisk, doft och smak ej kommer fram ordentligt. Detta tycker jag är särskilt viktigt när det kommer till champagner av hög kvalitet och komplexitet och inte minst de som lagrats lite längre än en frisk Non-Vintage.

2. Magnum Nv Cuvée Operakällaren, Blanc de Blancs Grand Cru från Le Mesnil-sur Oger i Côte des Blancs. 100% Chardonnay.

Basvinet är från 2012 med en lägre procent från 2011 och 2013. Dosage på 4g/l.

På Operakällaren serverades en njutbar lunch perfekt matchad till André Jacquarts champagner. Här med den nya lanseringen Cuvée Operakällaren Grand Cru
På Operakällaren serverades en njutbar lunch perfekt matchad till André Jacquarts champagner. Här med den nya lanseringen Cuvée Operakällaren Grand Cru

Läget i Mésnil tillför än mer komplexitet och mineralitet än det i Vertus. Du hittar en hög koncentration av frukt, mer blommighet, en hög syra och fin balans. Dessutom en markant känsla av mineralitet i form av stål och sälta.

Vinet serveras i ett bredare glas för att verkligen låta bouqén med all aromatik i vinet kittla den nasala G-punkten.

I magnum sägs det att vinet mognar bättre och även om vi inte fick jämföra med en vanlig flaska måste jag säga att vinet är riktigt balanserat och runt. Synd att det inte går att köpa, man får komma hit istället.. Då Operakällaren säkrat en stor del av produktionen med 5000 flaskor behöver man nog inte vara orolig att det finns kvar de närmsta åren iallafall.

uvée Operakällare Grand Cru Blanc de Blancs
Cuvée Operakällare Grand Cru Blanc de Blancs provades till en delikat gösfilé med broccolikräm, stekt sparrisbroccoli samt champagnesås med dillolja, ingen dålig match!

3. 2009 Experience Blanc de Blancs Grand Cru André Jacquart från Mésnil, en mindre produktionsbatch på knappa 5000 flaskor. Dosage på 3g /l vilket medför ett näst intill snustorrt vin.

2009 var ett varmt år vilket gett en kraftfullhet i vinet. Ektoner är här mer framträdande än i champagnerna ovan då man valt fat där ekkaraktär finns kvar i en större utsträckning än vanligt. Vinet är balanserat och runt med mogna frukttoner som gör att det smakar riktigt fint i min mening.

Den mogna men samtidigt friska smaken i vinet passade riktigt bra till osttallriken. Den höga syran i champagne bryter väl ned fettet i osten och vinet rundas samtidigt av vinet.

Det är redan nu 9 år sedan skörd men champagnen kommer att hålla i 10-12 år till – om du kan hålla dig från att dricka, menar Marie.

2009 Experience Blanc de Blancs kommer att lanseras på Systembolaget i januari för 449kr på Tillfälliga Sortimentet. Dock endast 1000 flaskor! Jag kommer vara där.

Är du nyfiken på att smaka André Jacquart redan nu finns vin nummer 1 på Beställningssortimentet för 329kr.

Vintage 2009 Experience Blanc de Blancs till en utsökt osttallrik - en superkombo
André Jacquart Vintage 2009 Experience Blanc de Blancs till en utsökt osttallrik – en superkombo. Marie Doyard från vingården i bild.
Magnum Nv Cuvée Operakällaren, Blanc de Blancs Grand Cru från Le Mesnil-sur Oger
Operakällans nya Grand Cru Champagne.

Andra exklusiva vinprovningar:

Champagne-middag med fantastiska årgångar från Deutz

Riesling-eufori på Vinkällan Grappe

På Winery hotel & reder ut begreppet ”Prestige-cava”

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.