Trevliga röda viner från Piemonte

Var på en härlig vinprovning häromdagen där det klassiska vinsortimentet från Theis Vine presenterades. Den i grunden danska vinimportören Theis är “huvudsakligen inriktat på små domäner med hög kvalitetsnivå och ett genuint uttryck av personlighet och terroir.” Det märks, provningen bjöd på hög kvalité och kända appellationer. De flesta viner säljs endast till restaurang här i Sverige, men kan även beställas genom privatimport.

Med det sagt fick jag fick faktiskt smaka några få som finns på Beställningssortimentet idag, varför jag tyckte det var kul att lyfta fram dem. Inte oväntat var de från ett av mina favoritdistrikt – Piemonte:

Vinhuset Mauro Molino från vänster:

Barolo Bricco Luciani 2013, La Morra – en specifik vingård och ett mycket bra år. Smakrik med mogna röda bär, viol, läder, hög strävhet och syra. Kraftig och behöver mer tid innan denna verkligen blir rund och mjuk att dricka.

Barolo 2014, La Morra – Mer moget vin vilket även reflekterar året väl. Med blommiga toner, lakrits, röda och mörka bär och en klar strävhet och syra. Kan drickas redan nu till en krämig risotto eller köttig gryta.

Langhe Nebbiolo 2016, La Morra – Klar röd frukt, peppar, läder, hög syra och tannin här också, kommer rundas av med lagring.

Sedan gick jag vidare till en vinprovning på Vinkällaren Grappe, men det får jag berätta mer om en annan gång…

Trevlig helg!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.