På Winery hotel & reder ut begreppet “Prestige-cava”

Under den härliga lördagseftermiddagen begav jag mig från en Stockholmsbrygga och solen in till trendiga Winery hotel i Solna. Tack vare att värmen nu blivit till en vana kändes det inte alls jobbigt att bänka sig i provningslokalen kl 16, särskilt då jag såg riktigt mycket fram emot det som väntade!

Johan Franco Cereceda med sin nysläppta bok Vino
 Johan Franco Cereceda med sin nysläppta bok Vino! Spanskt vin berättat på ett personligt vis med historier och möten istället för ren fakta. Rekommenderas varmt!

Vinguidens legend och Spanien-expert Johan Franco Cereceda öppnar stiligt: “Idag ska vi prova Cava de Paraje, det är så nytt att det knappt finns.”

Lite om Cava

Cava är världens mest exporterade vin! Av 250 miljoner flaskor exporteras 150 miljoner. Av 35 000 hektar för cava-druvor tillverkas 95% i Katalonien men får produceras i 7 stycken ytterligare autonoma vinregioner i Spanien. Runt 63 500 druvodlare finns idag i Katalonien och då merparten av cavaproducenterna har fokuserat på att vinerna ska vara billiga har utvecklingen inte gått lika mycket mot kvalité som det hade kunnat fram till idag. På senare tid har detta börjat att ändras. Vingårdarna vill både få upp priserna på deras starkt konkurrensutsatta lågmarginal-bubbel och samtidigt visa upp vad de kan, och då är satsningen på Cava de Paraje ett bra sätt. Paraje översätter Johan till smultronställe.

Just ordet cava kommer från betydelsen källare, att man gick ned för att hämta sin flaska i “la cave”. Marknadsföringen av detta mousserande vin fick hjälp på traven av Salvador Dalí som egentligen inte drack särskilt mycket, men gillade att sitta mer ett glas rosé-bubbel i handen. Så när denna bild spreds, mumma för cava-producenterna!

Salvador Dalí och cava
Cava-producenterna använde denna bild på konstnären Salvador Dalí flitigt när den blev känd…
Johan fick frågan hur lik cava var champagne och svarade: “Det finns inte en likhet mellan cava och champagne!” Förutom bubblorna och att båda tillverkas med den traditionella metoden. Förutsättningarna är så olika…

Katalonien har en mager jordmån av lera och sand med mer kalk mot Montserratbergen. Tre druvor har den största arealen; Macabeo, Xarel.lo och Parellada. Alla tre används även för stilla endruvsvin, till skillnad från i Champagne där Pinot Meunier knappast används till egna viner.

Vill du ha ett moget vin är Cava enkelt, producenterna har lagrat åt dig! De vanliga cavorna och många prestige-cavor ska inte behöva lagras längre än de redan gjort för att vara moget att dricka, sedan kan vissa självklart hålla många år ändå.

Johan Franco Cereceda på Winery hotel, Lagringskrav för Cava
Lagringskrav för Cava; Vinet ska minst ligga 9 månader på sin jästfällning i flaskan, 15 månader för att få kallas Reserva, och 30 månader för att vara en Gran Reserva.

Nu satsar man alltså mer på kvalité i Katalonien. Detta för att kunna höja priserna och inte förgås av priskriget mot prosecco, där du aldrig kan vinna gentemot deras enklare och billigare tillverkningsmetod (tankmetoden). För att inte nämna alla andra länder förutom Italien som producerar mer och mer mousserande vin, det är trots allt den snabbast växande kategorin i Sverige! (enligt Systembolaget).

Förutom en förhöjd kvalité vill man visa på ett tydligare ursprung med Cava de Paraje.

Här följer reglerna för Cava de Paraje:

  • Enskild vingård (druvorna ska odlas på en vingård)
  • Skördeuttag på max 8000kg/ha
  • Manuell skörd
  • Över 10 år gamla stockar. (Vanligtvis har druvorna från äldre stockar en högre koncentration)
  • Vinifierat på egendomen
  • Druvmust som får användas: Max 4800 l/ha
  • Minst 36 månader på jästfällningen (men de flesta ligger längre)
  • Brut (Brut Nature) – du får endast göra torra viner
  • Kvalitetskontroll (provning) – vinernas kvalité kontrolleras med jämna mellanrum och håller de ej måttet nedklassificeras de.
  • Spårbart

Dessa cava Paraje finns idag, det är inte alltför många då det inte ska bli för publikt och lättåtkomligt..:

Cava ska inte behöva lagras och det gäller även de flest prestige-cavorna. Servera cava kylskåpskallt! Vinet värms upp snabbt och behöver faktiskt inte ha 12 grader för att öppna upp i lukt och smak, som vissa årgångsskumpor..

1. Jaume Cordoniu 2012 Gran Reserva

en blandning av de tre cava-druvorna. Trevligt med ganska hög syra. Jag får vingummi och röda äpplen och mogna toner som mandel och marsipan i smak, som ligger länge. Spännande matvin med sin restsötma på 10g/l som inte känns då vinet ger en torr känsla.

Pris: ca 300kr.

2. Reserva Heredad NV

Någon gummi och petroleum toner i doft, spännande doft. Fylligt och intensivt till att börja med var lite för söt för min smak, antagligen perfekt till kryddig mat. Syran inte superhög då sötman är så framtonad trots beteckningen Brut och 11g/l. Finns till exempel champagner med samma restsötma som smakar helt torrt. 249kr.

3. Gran Reserva Barrica 2012

Brödig, fina bubblor, torkad aprikos och exotiska frukter. Mineralisk. Medelhög syra, endast 0,5g/l socker. Den höga fruktigheten gör att vinet inte känns snustorrt utan balanserat. En del av vinet har legat på franska ekfat för att förhöja struktur och smak. 199kr


4. Torelló 225 (2013)

Snustorrt elegant vin på de tre druvorna. fin fruk i doft, mer stramt i smak, mer av ett matvin. Ett förslag från Johan var oxcarpaccio med hyvlad manchego… Gott!

Fint. Läs mer på vinguiden.com: 259kr

5. Can Sala (2007)

Patellada och Xarel.lo. Otroligt selektivt vin med komplex doft o smak, återigen lite gummi o vingummi i doft, blommigt. Väldigt trevligt koncentrerat och balanserat, 3g/l.

Lagrat hela 108 månader på jästfällningen!!! Men ändå friskt med mogna toner som mandel och övermogna röda äpplen.

Johans matrekommendationer är hummer, tillagade skaldjur och kalv med citrus i såsen…

Däremot lite dyrare, 750kr. Och det kan det vara värt. Johan menar att det är en av de bästa cavor Spanien har att erbjuda idag… Men finns ej att köpa, kanske genom privatimport?

6. La Capella (2010)

Angenäm brödig nötig smörig doft med tropisk frukt och parfym. Smaken mjuk med toner av smör, nötter (mandel) och fin mogen frukt. Fylligt. Servera gärna till lite lyxig mat.

87 månaders(!) lagring på jästfällningen utan dosage (restsötma 2g/l). Rekommenderar trots den fagra prislappen på 800kr.

 

Det som är intressant med dessa viner är att alla kan drickas idag, skippa lagringen helt enkelt..!

Skål!

Jag och Amalia Gonzales var stormförtjusta i dagens provning! Den här coola vin-och sprit-connoisseuren har även har en mycket trevlig blogg som heter Skrivbodssommelierern, samt en fantastiskt kul podd som heter Las Gardenas, rekommenderas!
Jag och Amalia Gonzales var så här stormförtjusta i dagens provning på Winery hotel. Den här coola vin-och sprit-connoisseuren har även har en mycket trevlig blogg som heter Skrivbordsommeliereren, samt en fantastiskt kul podd som heter Dos Gardenias, rekommenderas varmt! 😀

 

Fler vinprovningar:

Vindemio – speciella biodynamiska Rhôneviner

Champagne-middag med fantastiska årgångar från Deutz

Prisvärd Champagne

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.