I sommar hade vi bestämt oss för att vandra i alperna vilket gav en ypperlig möjlighet till att åka förbi Rhône en sväng. Tyvärr blev det bara en liten men effektiv tur till den norra delen, regionen är så stor att du måste prioritera. Södra Rhône som innefattar klassikern Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône är desto större än den norra..

En överblick över norra Rhône innan vi går in på min resa:
Sammanfattning av de goda vinerna/appellationerna i norra Rhône och en karta (tack Wine Folly för lånet! Uppifrån och ned:
- Côte Rôtie – känt för sina dramatiska vingårdssluttningar och ett exklusivt, lagringsdugligt, kraftigt rött vin (pg.a. den begränsade storleken samt svårigheten att odla vin på branta sluttningar) Alltid minst Syrah men 20% Viognier får blandas in. Delas in i Côte Brune (järnrik granithaltig sandjord – resulterar ofta i mer kraftiga och tätaviner) och Côte Blonde (kalkblandad granitrik sandjord – ofta mer eleganta viner). Kännetecknande är violtonerna tillsammans med mörka bär, kryddor, örter, animaliska influenser samt en fatkaraktär i vinet.
- Château Grillet – en enda ägare till detta lilla område som endast gör torra vita vita viner på druvan Viognier, exklusivt och inte långt från Condrieu men oftast dyrare…
- Condrieu – här odlas det vitt vin på 100% Viognier. Vinerna blir fylliga för att vara vita, men samtidigt eleganta med framträdande parfym och aromatik (blommor), ibland exotiska frukter.
- St. Joseph – det största området i norra Rhône. Här gör man främst rött vin på Syrah, med upp till 10% av druvorna Marsanne och Roussanne tillåtet. Ett vin som pg.a. sitt omfång finns i medelmåttig form till fantastiska röda viner. Ofta kraftigt och något lagringsdugligt med intensiv mörk frukt, kryddighet och ibland animaliska toner.
- Hermitage – både rött vin som anses vara en av de bästa vinerna på Syrah i världen, och vitt vin på Rousanne och Marsanne. Det röda vinet är baserat på Syrah men 15% Rousanne och Marsanne är tillåtet. Förutsättningarna för den höga kvalitén är till stor del tack vare en granitbaserad jordmån i sydsluttning, vilket innebär ordentlig solexponering men samtidigt tillförsel av friskhet och syra i och med höjden och skillnaden i temperatur på natt och dag. Man är även noga med att ta ut ett lågt skördeuttag för att öka koncentrationen i druvorna.
- Crozes-Hermitage – den näst största appellation som omringar Hermitage. Huvudsakligen rött vin på Syrah till ett lägre pris än Hermitage. Samma inblandning av vita druvor tillåtet. Vinet är likt Hermitage men ofta lättare och fruktigare, inte lite tätt och komplext. Kvalitén varierar beroende på läge och producent.
- Cornas – litet distrikt med vingårdar på terrasserade sluttningar av granit. Här tillverkas enbart röda viner på Syrah som utmärks av att vara mörka och kraftiga.
- St-Peray – endast vita viner baserat på druvorna Rousanne och Marsanne
Så börjar vi färden norrut där vi besökte några utvalda vingårdar:














Förutom bra vinprovningar bodde vi på ett fantastiskt mysigt ställe på landsbygden i Crozes Hermitage-regionen som jag absolut vill rekommendera. Det heter La Bonne Étoile och var en upplevelse i sig med en otroligt gästvänlig ägarinna, unika rum, liten pool, tennisbana och fullt med djur på gården. Från åsnor, hästar, till getter och hundar. Inte illa för barnfamiljer eller par som oss..



Andra vinresor:
Mallorca levererar fantastisk mat&vin
Vingårdsbesök runt Barolo – en upptäcksresa i Piemontes förlovade land