Norra Rhône rockar!

I sommar hade vi bestämt oss för att vandra i alperna vilket gav en ypperlig möjlighet till att åka förbi Rhône en sväng. Tyvärr blev det bara en liten men effektiv tur till den norra delen, regionen är så stor att du måste prioritera. Södra Rhône som innefattar klassikern Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône är desto större än den norra..

Vinresa i norra Rhône, La Bonne Etoile
Norra Rhône, här nära vårt hotel La Bonne Étoile som är beläget i hjärtat av regionen.

En överblick över norra Rhône innan vi går in på min resa:

Sammanfattning av de goda vinerna/appellationerna i norra Rhône och en karta (tack Wine Folly för lånet! Uppifrån och ned:

  • Côte Rôtie – känt för sina dramatiska vingårdssluttningar och ett exklusivt, lagringsdugligt, kraftigt rött vin (pg.a. den begränsade storleken samt svårigheten att odla vin på branta sluttningar) Alltid minst Syrah men 20% Viognier får blandas in. Delas in i Côte Brune (järnrik granithaltig sandjord – resulterar ofta i mer kraftiga och tätaviner) och Côte Blonde (kalkblandad granitrik sandjord – ofta mer eleganta viner). Kännetecknande är violtonerna  tillsammans med mörka bär, kryddor, örter, animaliska influenser samt en fatkaraktär i vinet.
  • Château Grillet – en enda ägare till detta lilla område som endast gör torra vita vita viner på druvan Viognier, exklusivt och inte långt från Condrieu men oftast dyrare…
  • Condrieu – här odlas det vitt vin på 100% Viognier. Vinerna blir fylliga för att vara vita, men samtidigt eleganta med framträdande parfym och aromatik (blommor), ibland exotiska frukter.
  • St. Joseph – det största området i norra Rhône. Här gör man främst rött vin på Syrah, med upp till 10% av druvorna Marsanne och Roussanne tillåtet. Ett vin som pg.a. sitt omfång finns i medelmåttig form till fantastiska röda viner. Ofta kraftigt och något lagringsdugligt med intensiv mörk frukt, kryddighet och ibland animaliska toner.
  • Hermitage – både rött vin som anses vara en av de bästa vinerna på Syrah i världen, och vitt vin på Rousanne och Marsanne. Det röda vinet är baserat på Syrah men 15% Rousanne och Marsanne är tillåtet. Förutsättningarna för den höga kvalitén är till stor del tack vare en granitbaserad jordmån i sydsluttning, vilket innebär ordentlig solexponering men samtidigt tillförsel av friskhet och syra i och med höjden och skillnaden i temperatur på natt och dag. Man är även noga med att ta ut ett lågt skördeuttag för att öka koncentrationen i druvorna.
  • Crozes-Hermitage – den näst största appellation som omringar Hermitage. Huvudsakligen rött vin på Syrah till ett lägre pris än Hermitage. Samma inblandning av vita druvor tillåtet. Vinet är likt Hermitage men ofta lättare och fruktigare, inte lite tätt och komplext. Kvalitén varierar beroende på läge och producent.
  • Cornas – litet distrikt med vingårdar på terrasserade sluttningar av granit. Här tillverkas enbart röda viner på Syrah som utmärks av att vara mörka och kraftiga.
  • St-Peray – endast vita viner baserat på druvorna Rousanne och Marsanne
Så börjar vi färden norrut där vi besökte några utvalda vingårdar:
Med Pierre Gaillard
Med Pierre Gaillard själv hos Pierre Gaillard som har vingårdar från Côte Rôtie i norr till Cornas i syd. En storodlare, minst sagt!
En riktigt bra selektion av vad Pierre Gaillard har att erbjuda. Från en fantastisk Condrieu (vitt aromatiskt vin på Viognier) till fina St Joseph (rött vin på Syrah) till olika vingårdslägen i Côte-Rotie (rött vin på största delen Syrah)
En inblick av vad Pierre Gaillard har att erbjuda. Från en fantastisk Condrieu (vitt blommigt, fylligt vin på Viognier) till fina St Joseph (rött vin på Syrah) till olika vingårdslägen i Côte Rôtie (rött vin på största delen Syrah)
Glada miner hos Pierre Gaillard
På road trip i norra Rhône, kulligt, grönt och vackert
Det exklusiva Côte-Rotie är beläget längst norrut i Rhône och är den med mest branta sluttningar. Det odlas enbart rött vin på två tillåtna druvor, Syrah och den gröna druvan Viognier som får tillsättas till högst 20% för att tillföra doft och smak som blommiga toner.
Det exklusiva Côte Rôtie är beläget längst norrut i Rhône och är den med mest branta sluttningar. Det odlas enbart rött vin på två tillåtna druvor, Syrah och den gröna druvan Viognier som får tillsättas till högst 20% för att tillföra doft och smak som blommiga, mjuka toner.
De olika jordmånerna och vingårdarna i Côte-Rotie
De olika jordmånerna och vingårdarna i Côte Rôtie
Vinprovning! Inte bara Côte-Rotie utan mycket bra viner från hela Rhône utav Stephane Ogier
Vinprovning! Inte bara Côte Rôtie utan bra viner från hela Rhône från Stéphane Ogier. Ett enklare vin vi föll för som är gott redan idag är deras Côtes du Rhône “Le temps est venu” (tiden är kommen – vinmakaren menar här att det för inte så länge sedan blev dags för dem att prova vintillverkning i södra Rhône), balanserat, mjukt och smakrikt. Just balansen (och fylligheten) saknar jag ofta i just Côtes du Rhône. Stéphane Ogiers St Joseph var steget upp i komplexitet; smakrikt, kryddigt med mörka bär och lakrits. Vingårdens Côte Rôtie var sedan alldeles utmärkt såklart och det följde med en i resväskan hem.
Lovisa i himmelriket! Skoja, vinkällaren hos Stéphane Ogier.
I himmelriket! Skoja, i vinkällaren hos Stéphane Ogier efter en härlig provning.
Utanför Stéphane Ogier i Côte Rotie
On the road i Côte-Rotie...
On the road i Côte Rôtie, häftigt landskap…
På en mindre vingård med minst sagt rustika lokaler. Vineriet drivs av två kvinnor, mor och dotter. Vinet var personligt men fick inte någon wow-känsla, lite mycket stall-toner och någon obalans i  i vinerna.
Här har vi kommit till Chapoutier, en gigant i Rhône. En spelare som trots storleken lyckas bibehålla kvalitet i det mesta och som idag har mestadels ekologiska viner, något som jag verkligen uppskattar.
Här har vi kommit till Chapoutier, en gigant i Rhône. En spelare som trots storleken lyckas bibehålla kvalitet i det mesta och som idag har mestadels ekologiska viner, något som jag verkligen uppskattar. Det kryllar inte av eko/biodynamiska vingårdar i norra Rhône, antagligen delvis för att det är en utmaning att odla ekologiskt här.
Vi provar oss igenom ett imponerande sortiment hos Chapoutier, som inte bara finns i Rhône. Några av favoriterna var vingårdens St Joseph “Les Granilites”, Chateauneuf-du Pape – en enklare prisvärd och en mogen, komplex (fasligt dyr men gudomlig så det fick bli en present) Hermitage, samt Côte Rôtie “Les Bécasses”, förvånande nog. Eller inte :-). Dessa finns på Systembolaget här.
En av byarna längs floden i Crozes Hermitage, norra Rhône, vackert.

Förutom bra vinprovningar bodde vi på ett fantastiskt mysigt ställe på landsbygden i Crozes Hermitage-regionen som jag absolut vill rekommendera. Det heter La Bonne Étoile och var en upplevelse i sig med en otroligt gästvänlig ägarinna, unika rum, liten pool, tennisbana och fullt med djur på gården. Från åsnor, hästar, till getter och hundar. Inte illa för barnfamiljer eller par som oss..

På vårt boutique B&B La Bonne Étoile, ett av tornen ses i bakgrunden. Här aperitif i kvällssolen
På vårt boutique B&B La Bonne Étoile, ett av tornen ses i bakgrunden. Här aperitif i kvällssolen innan en trerätters hemlagad middag, mmm!
Verziers ej så diskreta Côte-Rotie "Indiscrète"
Vingården Verziers ej så diskreta Côte Rôtie “Indiscrète” – en av de ytterst få vingårdar i appellationen som brukar ekologiskt! Gott, smakrikt och elegant utan att vara fylligt, kanske inte den bästa från området på resan men prisvärd.
På terrassen till vårt mysiga hotell och väntar in middagen.. Hit skulle jag gärna åka igen! Då det blev så kort denna gång är det väl inte omöjligt heller…

Andra vinresor:

Mallorca levererar fantastisk mat&vin

Vingårdsbesök runt Barolo – en upptäcksresa i Piemontes förlovade land

Vinresa till Ungern och Tokaji

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.