Vintips till midsommar – mina personliga favoriter

MIDSOMMAR nalkas och den stora frågan är som alltid; vad ska vi dricka till det dignande midsommarbordet? Vad passar till den varierade maten?

Jag ÄLSKAR midsommar. Hur kan du inte älska att vara ledig en fredag, ha en kliande blomsterkrans i håret, dricka öl och vin från kl 12 och dansa runt ett uppochnedvänt könsorgan? Jag är faktiskt inte ironisk här. Midsommar präglas dessutom av våra trevliga svenska favoriter som sill, lax, potatis och köttbullar och till det gärna en hel massa öl, snaps och jordgubbstårta. Men om jag föredrar vin då?

Jag inleder gärna midsommar med en trevlig lager eller hemmagjord hallonsaft under de traditionsenliga lekarna, men när det blir dags för midsommarbordet vill jag gärna komplettera med vin. Till sill och nubbe föredrar jag öl till att börja med för att sedan sakta gå över till vinet, men gärna mellanöl då det brukar bli en lång dag och du vill ju orka dansa till solen går ned!

Till drinken kan jag rekommendera ett trevligt bubbel som heter Fernand Engels “Crémant D’Alsace Brut”. Förutom att vara frisk, fruktig med fina bubblor är det även ekologiskt. En annan klassiker jag tycker om till priset är Louis Bouillots Millésimé Brut 2014 som är ett klart steg upp från deras “vanliga” Crémant. Balanserat och mjukt med toner av röda äpplen, röda bär, brödighet, citron, nougat, mineral och apelsin. Båda för 145- 149kr.

Louis Bouillot Millésimé Brut 2014
Louis Bouillot Millésimé Brut 2014

Jag kommer även att “terrass-dricka”, njuta av Hungry Wines friska, krispiga vita vin Furmint 2016 till snacks som chips och oliver, likväl som till fisk och skaldjur.

Furmint 2016, Hungry Wines
Furmint 2016, Hungry Wines

Vin på druvan Furmint kan du med fördel fortsätta med till sill, potatis, fisk och sallader. Var försiktig med de sötare sillrörorna, då dessa kan göra att vinet smakar lite surare. (Sill är knepigt, då den både har sälta, sötma, syra och umami, varför vissa viner, t.ex. sträva rödviner och eleganta vita bourgogne-viner kan kännas helt tokigt). Bättre med en aromatisk Furmint som den på bilden ovan, eller en Riesling eller Gewurtztraminer med lite restsötma, vilket gör att vinet passar till den stora variationen av sött och salt på midsommarbordet. Både den friska Furminten och Rieslingen har en hög syra som klarar av syran i maten utan att bli sött/blaskigt.

Vill du ha ett lite matigare vin till laxen och köttbullarna, rekommenderar jag Hungry Wines Furmint Zephyr eller Furmint Barrique, dessa är lite fylligare och fungerar utmärkt till mer smakrikt, ljusare kött, även till sallader (varför inte grekisk?) då vinernas relativt höga syra klarar av en vinägerdressing utan att kännas sötaktigt.

Om ni grillar, rekommenderar jag särskilt Furmint Barrique 2011 eller ett annat fylligt vitt som inte är knastertorrt, smakar mycket och är fantastiskt gott till delikatesskorvar, majs, halloumi och t.om. hamburgare!

Hungry Wines Furmint Barrique 2011
Hungry Wines Furmint Barrique 2011
Hungry Wines Furmint barrique 2011
Grilltallrik och Furmint Barrique

Föredrar du rött till midsommarbordet utan att få ont i huvudet som du ibland kan få av ett kraftigare vin, rekommenderar jag min favorit (och det inte bara för att jag jobbar med det!!); Hungry Wines lätta, men fylliga, bärfruktiga och lite kryddiga Kadarka – somrigt, mjukt och supergott. Jag skulle även rekommendera en fruktig Beaujolais eller Pinot Noir.

Till tårta eller glass med sommarbär, kommer jag till sist att dricka ett väl kylt dessertvin av kvalité för att runda av det söta; det ångrar du inte! Regeln lyder att vinet ska vara sötare än maten av en anledning, vinet kan annars lätt smaka rätt surt… Ett Tokaji-vin eller vare sig det är en ädelrötad Aszú eller en Late Harvest (sent skördat vin) kan smaka ljuvligt. Från andra länder finns goda exempel på balanserade Auslese eller Trockenbeerenauslese från Tyskland, för att inte tala om isvin. Du kan även dricka riktigt gott isvin från Sverige om du är beredd att betala för det, Blaxta är världskänt!


OBS! Glöm inte att bestämma hem godbitarna från Beställningssortimentet redan idag för att hinna få vinet i tid! 

GLAD MIDSOMMAR!

Hungry Wines Kadarka
Jag grillar med mitt favorit-röda sommarvin; Hungry Wines Kadarka. Foto: Malou Winter

Andra mat- och vintips:

Spanska viner i kombination med mat

Räkor och Riesling

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.