Mallorca levererar fantastisk mat&vin

Mallis here we go!

I helgen besökte jag en väninna på Mallorca – ett fantastiskt skönt avbrott från höstrusket i Sverige. Det var för det mesta soligt och runt 25 grader! Som du oftast gör i Spanien dricker du och äter otroligt väl, här kommer lite tips:

Vingårdar på Mallorca

Det finns gott om vingårdar på Mallis med varierande kvalité. Denna gång hann jag tyvärr inte med så många men här kommer två rekommendationer:

Bodega Ribas är en familjeägd liten vingård på 40 hektar med traditioner från 1711! Vi blir väl emottagna av ägarinnan och vinmakaren Maria Antonia som är ättling till grundaren Pedro Ribas. Här jobbar man med lågt skördeuttag – max 1 flaska per ranka (ca det dubbla hör till normen), handskörd, äldre vinrankor och ekologisk odling, det sistnämnda är dock inte något de skyltar med då de inte vill hamna på de “ekologiska hyllorna”.

Jag och Maria Antonia Ribas i deras mysiga provnings-patio
Jag och Maria Antonia Ribas i deras mysiga provnings-patio

Bodega Ribas Viner

Ribas Blanc 2016, Bodegas Ribas, 139kr BS – utsåld! Nästa årgång kommer i april 2018. 

Frisk och fruktigt vitt vin på Prensal Blanc och 10% Vigonier – som ger lite extra parfym och även vitpepparn? Vinet har även toner av citron, kvitten, persika och päron. Gott och balanserat – perfekt som aperitif en solig eftermiddag eller till fisk och skaldjur.

Ribas Negre 2015, Bodegas Ribas, 159kr

Trevligt och balanserat rött på 50% Mantenegro, 35% Cabernet Sauvignon och resten Syrah + Merlot. 12 månader på ekfat vilket nog gett vaniljtonerna och de mjuka taninerna. Röda körsbär, skogsbär, kryddighet. En aning mineralitet från vingården som är rik på salt och limesten. Ett mångsidigt vin till exempelvis lamm, svamp och majorkansk fylld aubergine.

Sió negre 2015, Bodegas Ribas, 235kr BS

Ungefär samma blandning som Ribas Negre men med mindre Cabernet Sauvignon och enbart druvor från äldre vinstockar (60 år). Detta medför att vinrankan fått längre rötter att hitta näring med, men att den även ger mindre skörd. Vinet får (om det vinifieras väl) mer djup och komplexitet, och detta vin är en ren njutning! Balanserat trots dess unga ålder med katrinplommon, söt nejlika, kanel och silkeslena tanniner. Lagrat delvis på barrique som har ny fransk ek och delvis på äldre, större ekfat. Att dricka nu eller om 10 år!

– Njut förslagsvis till grillat rött kött, iberisk skinka eller lagrad ost.

Macià Batle

En av de större vingårdarna heter Macià Batle och ligger vid byn Santa Maria på Mallis. Välskött ställe där det är enkelt och snabbt att prova vin på stående fot tillsammans med olika vinägrar, olivolja och marmelader (se upp för blandningen!)

På Beställningssortimentet verkar enbart deras Crianza finnas tillgänglig, och då vinet jag provade kändes lite spretigt och obalanserat med den höga alkoholen, kan jag inte rekommendera detta vin. Men de har flera vin värda att prova; det vita Blanc de Blancs på druvsorterna Prensal blanc, Chardonay and Moscatel var enkelt friskt och fruktigt, men även här kände jag någon obalans. Deras Reserva var däremot mycket bättre med kraft, mörk frukt, mjuka tanniner samt läder, jord, vanilj och lakrits från ekfatslagring. Dessa säljs dessutom i snygga magnum-buteljer om du vill ha en fin present.

Nattlivet i Palma

Palma tycker jag är en mycket trevlig stad och inte minst på kvällen då du bara kan strosa runt, hitta mysiga caféer och barer och gå på riktigt bra restauranger.

katedralen i Palma, Mallorca
Den vackra katedralen i Palma, Mallorca

Vi gick till Tast club för middag och där blev vi inte besvikna. Älskade deras stilrena lite retro design:

Tast Club, Palma
Tast Club, Palma
Tastclub, Palma
Baren på Tastclub
 restaurangen Tast Club i Palma
Innerbaren och restaurangen Tast Club i Palma

Vi inledde med “Crystal bread” – en slags bruschetta med färsk tomat. Jag drack Albarino från Rias Baixas till – gott!

En till ljuvlig förrätt som smälte i munnen – burrata på spanskt vis:

Burrata, tomat och basilika på Tast Club
Till varmrätt;

Red tuna” med grillade grönsaker och ett glas traditionell Rioja (mjukt vin som varken var för starkt eller strävt till fisken)

Oxtail” med mos och ugnsbakade gula plommon – ett riktigt långkok som bara smälte i munnen – så delikat! Till det: ett trevligt, enklare vin från Ribera del Duero med mjuk strävhet, mörk frukt och toner från ekfatslagring. Kanske höjdpunkten på kvällen!

Oxtail and red tuna at Tast Club
Två varmrätter vi delade på: Klassisk spansk Oxtail och röd tonfisk

Sugen på Mallis ännu? Jag iallafall är väldigt sugen att åka ned igen och prova mer så snart jag kan i vår!

Läs om fler vinresor:

Rosé och klostervin i Provence
Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji
Vinresa till New York – Finger Lakes & Long Island
7 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.