Piemonte – la Morra och Barolo!

La Morra – mysigt boende på B&B Fior di Farine

Det var svårt att välja boende i Piemonte men valet föll efter grundlig efterforskning på denna pittoreska by i Barolo-regionen, mindre än tryffelstaden Alba men större än själva byn med namnet Barolo. Eftersom det inte var november och tryffelsäsong  kände vi inte att vi behövde prioritera Alba. La Morra är både vackert och mysigt med en central gågata kantad av några små restauranger, barer, vingårdsbutiker och en traditionell italiensk glasskiosk. Belägenheten på en kulle ger en fantastisk utsikt över Barolo och vinodlingarna på ena sidan, samt alperna i fjärran på den andra. Den lilla staden hyser även en medeltida fästning.

La Morra, Barolo
La Morra by night
Fior di Farine, La Morra, Barolo
Vårt mysiga hotell – Fior di Farine. Drevs av två äldre kvinnor och var bara så mysigt! Vi fick gott om sol på dess sköna takterrass där det dessutom finns en pool, även om det inte var tid för det denna gång. Det bjöds på en härlig frukost med massor av italienska hembakta goda grejer samt yoghurt och bär – som jag tycker gör varje frukost komplett. MUMS!
Restaurang Uve, La Morra.

Ett stylish ställe i hjärtat av staden. Stressad och den minst service-minded personal vi hittills stött på under resan gjorde att besöket inte blev vad vi hoppats på. Men gå hit för ett modernt OK kök och klädda människor.

Moscato d'Asti, La Morra, Barolo
Lunch på bar/restaurang Uve i La Morra. Jag började med en Moscato d’Asti i solen för att fira detta vin från Piemonte som jag annars aldrig dricker (tycker är lite sött och ofta lite blaskigt, men det är trots allt uppfriskande gott när man är sugen på något sött och pärlande…)

La Morra erbjuder flera härliga promenadstigar både genom vingårdar och andra kulturella platser, från en till flera timmar långa. Jag passade på att prova några som frisk morgonmotion, rekommenderas varmt!

La Morra trekk hike, Barolo
Utmarkerade “hikes”, promenadstigar runt staden La Morra i Piemonte från en till flera timmar långa. Här kan du gå genom små byar, vingårdar, genom skog och över stock och sten till byn Barolo och tillbaka, och med fantastiska utsikter.

hike La Morra Barolo

hike la morra Barolo

La Morra, Barolo
Tillbaka efter en två timmars hike – nöjd, glad och supersugen på pizza!
Pizzerian i La Morra

På den enkla enda renodlade pizzerian i stan, som tydligen var napolitansk, serverades vi den godaste pizzan jag någonsin ätit. Aptiten efter vår hike kanske också spelade roll men jag trodde inte att det var sant. Drack självklart Piemontes trevliga pizzavin Dolcetto till, och denna var till skillnad från många andra vin på samma druva jag provat i byn, riktigt balanserat och gott! (Mario Rivetti Dolcetto D’Alba Superiore). Dolcetto d’Alba har håller generellt en låg strävhet, inslag av mörk frukt, bra syra som tillför vinet friskhet, och lätt till medium kropp, varför det ofta är italienarnas bordsvin eller “lunchvin” med varierande kvalité. Älskar en bra Dolcetto.

Godaste pizzan i stan, kanske i hela Piemonte? La Morra Barolo
Godaste pizzan i stan, kanske i hela Piemonte? 🙂
Middag på restaurang Locanda Fontanazza (Osteria con Camere – restaurang med rum)

Trevlig liten restaurang i La Morra där vi njöt av flera mindre rätter i modern stil. Till aperitif valde vi en lokal Blanc de Blancs, ett mousserande vin på champagnemetoden (på den sedvanliga champagnedruvan Chardonnay). Friskt och gott men just denna hade en något hög restsötma för min smak.

Locanda Fontanazza, La Morra, Barolo
Till förrätt och till den piemontiska champagnen valde jag sparris och pocherat ägg – fräscht och gott!
Locanda Fontanazza, La Morra, Barolo
Fullkorns pesto-pasta. Vi valde en Barbaresco till för omväxlings skull. Denna från Ca’ Del Baio’ Vallegrande 2014 var utmärkt!
Locanda Fontanazza, La Morra, drack Barbaresco i Barolo-regionen
Spenatsoppa med ost- rikt och gott! Vinet även gott till denna rätt – få vin passar ju ej till salt och ost…!

I byn Barolo

Barolo är väl värt besök om du inte t.om. vill bo här. Pittoreskt som få, och självfallet(?) fullt av små restauranger och vingårdsbutiker där du kan prova vin tills du inte längre vet vad du heter…

Barolofriends
Mysiga vinbaren Barolofriends ger puls i hjärtat av den lilla byn.

Restaurang Rossobarolo, Barolo

Restaurang Rossobarolo, Barolo
Sista kvällen och “all in” på sparrisen samt Barolon! Här hade restaurangen ett gäng Barolos på glas så att vi kunde prova flera årgångar och producenter. 2008 från Caglieri utmärkte sig som särskilt god. Till och med till sparris med Castelmagno(ost)sås!
Piemonte – jag kommer snart tillbaka!

Fler vinresor:

Rosé och klostervin i Provence

Vin&mat eufori i nordöstra Italien – Modena, Verona, Gardasjön

Vinresa till Ungern och Tokaji

3 Kommentarer
  1. Tack för delar ditt vin och mat intresse Alltid lika kul med svenska reportage.
    Mvh
    Björn
    Monforte d Alba

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.