La Morra – mysigt boende på B&B Fior di Farine
Det var svårt att välja boende i Piemonte men valet föll efter grundlig efterforskning på denna pittoreska by i Barolo-regionen, mindre än tryffelstaden Alba men större än själva byn med namnet Barolo. Eftersom det inte var november och tryffelsäsong kände vi inte att vi behövde prioritera Alba. La Morra är både vackert och mysigt med en central gågata kantad av några små restauranger, barer, vingårdsbutiker och en traditionell italiensk glasskiosk. Belägenheten på en kulle ger en fantastisk utsikt över Barolo och vinodlingarna på ena sidan, samt alperna i fjärran på den andra. Den lilla staden hyser även en medeltida fästning.


Restaurang Uve, La Morra.
Ett stylish ställe i hjärtat av staden. Stressad och den minst service-minded personal vi hittills stött på under resan gjorde att besöket inte blev vad vi hoppats på. Men gå hit för ett modernt OK kök och klädda människor.

La Morra erbjuder flera härliga promenadstigar både genom vingårdar och andra kulturella platser, från en till flera timmar långa. Jag passade på att prova några som frisk morgonmotion, rekommenderas varmt!


Pizzerian i La Morra
På den enkla enda renodlade pizzerian i stan, som tydligen var napolitansk, serverades vi den godaste pizzan jag någonsin ätit. Aptiten efter vår hike kanske också spelade roll men jag trodde inte att det var sant. Drack självklart Piemontes trevliga pizzavin Dolcetto till, och denna var till skillnad från många andra vin på samma druva jag provat i byn, riktigt balanserat och gott! (Mario Rivetti Dolcetto D’Alba Superiore). Dolcetto d’Alba har håller generellt en låg strävhet, inslag av mörk frukt, bra syra som tillför vinet friskhet, och lätt till medium kropp, varför det ofta är italienarnas bordsvin eller ”lunchvin” med varierande kvalité. Älskar en bra Dolcetto.

Middag på restaurang Locanda Fontanazza (Osteria con Camere – restaurang med rum)
Trevlig liten restaurang i La Morra där vi njöt av flera mindre rätter i modern stil. Till aperitif valde vi en lokal Blanc de Blancs, ett mousserande vin på champagnemetoden (på den sedvanliga champagnedruvan Chardonnay). Friskt och gott men just denna hade en något hög restsötma för min smak.



I byn Barolo
Barolo är väl värt besök om du inte t.om. vill bo här. Pittoreskt som få, och självfallet(?) fullt av små restauranger och vingårdsbutiker där du kan prova vin tills du inte längre vet vad du heter…

Restaurang Rossobarolo, Barolo

Piemonte – jag kommer snart tillbaka!
Fler vinresor:
Rosé och klostervin i Provence
Vin&mat eufori i nordöstra Italien – Modena, Verona, Gardasjön
Tack för delar ditt vin och mat intresse Alltid lika kul med svenska reportage.
Mvh
Björn
Monforte d Alba
Tack Björn! 🙂