Vingårdsbesök runt Barolo – en upptäcksresa i Piemontes förlovade land

Påskresa till Piemonte och Barolo-distriktet

Jag visste på förhand att tre dagar skulle vara alldeles för kort tid för att hinna besöka så många vingårdar och prova så mycket Barolo som jag ville, särskilt som min resepartner inte är en lika dedikerad vinnörd som jag. Så med en inställning att ta det lugnt och fokusera på kvalitet hellre än kvantitet, samt andra aktiviteter än bara vin (t.ex. att läsa i solen på hotellterrassen), vill jag dela med er de vingårdar som gav de största avtrycken.

Även om inte alla vingårdar var öppna över påskhelgen fanns det tillräckligt många för oss att besöka. Sista dagen fick bli en kompromiss av ett vingårdsbesök och ett besök i Turin på vägen till flygplatsen. Där besökte vi Palazzo Reale (Kungliga palatset) samt Museo Nazionale dell’ Automobile (nationella bilmuséet) – omväxling förnöjer! 😉

Barolo – kommunens vingårda

1. Chiara Boschis, E. Pira & Figli

På Chiara Boschis, en av de kända Barolo-vingårdarna som har en kvinnlig vinmakare med samma namn. Här bemöttes vi av den mycket trevliga kvinnan Nicoletta och fick en informativ genomgång av deras moderna vinlokaler med lång tradition. På 10 hektar utspridda över Barolo-distriktet producerar de endast ca 30 000 flaskor.
Chiara Boschis färskbuteljerade Dolcetto 2017, Barbera d'Alba Superiore 2016, Langhe Nebbiolo 2016 (som ska vara en fin försmak på hur Barolo 2016 kommer att smaka, en bra årgång)
Här provar vi Chiara Boschis färskbuteljerade Dolcetto, Barbera d’Alba Superiore, Langhe Nebbiolo 2016 (som ska vara ett fint prov på hur Barolo 2016 kommer att smaka, en bra årgång) samt Barolo 2014 från vingården Mosconi. Jag fick med mig Barberan och Langhen hem! 🙂

Tyvärr fanns bara ett vin och en årgång av Barolo att prova då allt annat var slutsålt för gemene man. Då menar jag främst att jag saknade 2013, 2012, 2011, samt vinet från den berömda, exklusiva vingården Cannubi av vilken ca 28 barolo-producenter har en liten slice var. Några flaskor av Mosconi 2012 och 2013 samt Barolo Via Nuova 2013 – som är en blandning av flera vingårdar, finns däremot kvar på några få Systembolag runt om i landet från Små Partier – se här.

Chiara Boschis äldsta vinkällare
Chiara Boschis äldre vinkällare
Nicoletta på Chiara Boschis berättar om deras vingårdar i Barolo-distriktet.

2. Cantina Cascina Sòt

Maurizio, sonen i familjen från Cascina Sot visar oss runt i vingårdarna. Det är intressant hur den stränga regleringen för Barolo gör att en vingård bredvid en annan som inte får tillräckligt bra solexponering endast får kalla sig Langhe Nebbiolo även om det är samma druva.
Maurizio, sonen i familjen från Cascina Sòt visar oss runt i vingårdarna. Det är intressant hur den stränga regleringen för Barolo gör att en vingård bredvid en annan som inte får tillräckligt bra solexponering endast får kalla sig Langhe Nebbiolo även om samma druva odlas.
Vingårdens friska och fruktiga, lättare rosé på Barbera + Nebbiolo
Vinprovningstime! Vingårdens friska och fruktiga, lättare rosé på Barbera + Nebbiolo vars goda balans gjorde att jag genast köpte med mig en flaska hem, samt en Chardonnay jag inte tyckte stod ut.
Vinprovning på Cascina Sòt. Sòt Barbera d'Alba Superiore från 70-åriga vinstockar som fått ligga 10 månader på ekfat hade en fin struktur, en hög intensitet och balans av syra och frukt
Vinprovning på Cascina Sòt. Sòt Barbera d’Alba Superiore från 70-åriga vinstockar som fått ligga 10 månader på ekfat hade en fin struktur, en hög intensitet och balans av syra och frukt. Det blev en keeper!
Sót Barolo 2014 som var en av de bättre 2014 jag smakat så långt. Fruktdriven, hög intensitet med god syra, balans och fyllighet.
Vingården Sót’s Barolo 2014 som var en av de bättre av denna årgång jag smakat så långt. Fruktdriven, hög intensitet med god syra, balans och fyllighet. Redan god men jag ska nog vänta några år till med att öppna min enda flaska.

3. Vinprovning hos Gianni Gagliardo, byn Barolo

Trevliga viner men något dyra. De hade dock en riktigt god Barbera d’Asti från Tenuta Garetto som endast var gjord på ståltank vilket gjorde att frukten stod i fokus. Men man kan inte köpa allt.
Riktigt roligt att få chansen att prova en vällagrad Barolo som denna från 2003. Den var också mogen, rund och med en lugnare syra än vanligt. Var inte jättelång så ska nog drickas ungefär nu, men till priset av €150 hoppade jag.
2013 var en fin årgång i Barolo, bl.a. Robert Parker har betygsatt året till 94 poäng. Denna Barolo från Gianni Gagliardo var trevlig men inget köp denna gång, priset inte lika trevligt, tror denna låg på €65..

4. Rocche Costamagna, La Morra

Vänligt bemötta i vinprovnings-butiken till denna traditionella vingård med långa anor. Goda viner rakt igenom! Här fick vi chansen att förutom Barolo 2013 prova vertikalt Barolo Riserva 2011 och 2012, så kul!
Koncentration under provningen!
Rocche Dell'Annunziata Barolo Riserva 2011
Vinnaren blev Rocche Costamagnas Barolo Riserva 2011 (med ett pris som matchar(?), €60). Ett fantastiskt fint exempel på vad Barolo har att erbjuda. 2011 var en årgång experterna menar inte är lika klassisk som 2010 men fortfarande med riktigt bra struktur, frukt och syra, och desto tillgängligare tidigare. Vill dricka igen om 5 och 10 år!

5. Marcarini, La Morra

Vi fick en ordentlig rundtur av en engelsk-välspråkig italienska på vineriet Marcarini som även denna har anor från många hundra år tillbaka. De har allt från vitt vin, Roero Arneis, till en ”digestive” – ett vin som smakar en blandning av glögg och hostmedicin med Barolo-vin som bas och kryddor ovanpå, det kallas BAROLO CHINATO och är ett riktigt slöseri med vin för min smak..

Marcarinis Barolos 2014 smakade lovande men långt ifrån klara, hade gärna provat en äldre årgång. Deras Barbera d’Alba var trevlig; intensiv, balanserad och strukturerad.

5000-liters tunna med Barolo
Marcarini; en traditionell vingård med vineri centralt beläget i La Morra. I likhet med många andra använder de sig av de stora 5000-liters tunnorna till Barolo-vinet för att ge så lite ek-avtryck som möjligt samtidigt som vinet får en mikro-oxidering.. De odlar Barolo i vingårdarna Brunate och La Serra.

 

Stay tuned – Nästa vecka skriver jag om vår upplevelse av boende och restauranger i Piemonte!

Andra vinresor:

Vinresa till New York – Finger Lakes & Long Island

Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji

Vin, calamari och sol i Santorini och Mykonos

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.