På jakt efter gott rosé och mer skaldjur på Hvar

De senaste dagarna har vi besökt en nykomling i trakten och åkt till den mer extravaganta grannön Hvar.

Många (inklusive jag själv ibland) säger att maten är lite si och så i Kroatien och visst, det är inte Italien, men jag tycker absolut att du kan hitta bra restauranger med lite ansträngning. På promenadavstånd från vår by Sutivan ligger denna pärla till restaurang, där man får njuta av riktigt god mat, service och utsikt. Deras koncept verkar vara att bjuda på egenodlade ingredienser så långt det går, inte minst olivolja och grönsaker:

Restaurang “Grill Garden” 4 km från Supetar på ön Brac, kan varmt rekommenderas!

Här beställdes pilgrimsmusslor, prawn risotto och det friska vinet Zlatina, som enbart odlas på ön Krk i Istrien; det är friskt, bra syra, smakrikt och riktigt gott till maten! Snyggt serverat också, hit kommer vi tillbaka!

Sedan bar det av till Hvar där vi hittade ett rum hos en trevlig tant som älskade svenska gäster och menade att engelsmän var “bad news”. Vi kunde inte mer än nicka och le.

Hittills på vår resa hade vi inte hittat något bra rosé så nu var vi riktigt sugna på att prova vad Hvar hade att erbjuda. På lunchrestaurangen beställde vi det lokala “premium-vinet” “Opol Rosé” av Zlatan och det var faktiskt toppen! Ekologiskt också – I like. Friskt, medelfylligt och fruktigt med röda bär, perfekt till en varierad lunch; jag tog en feta-pesto pasta som blev mycket bra till. Det var fin utsikt från restaurangen som tillhörde ett hotellkomplex men kan annars verkligen inte rekommendera maten… Håll dig till de lokala, genuina restaurangerna!

      

Ett besök på Hvar är inte komplett utan lite sköna vibes på Hula Hula Beach Bar, och här beställde vi (tråkigt nog) ett Rosé från Bordeaux då det lokala från Hvar var vansinnigt dyrt 😛 Le Rosé de Mouton Cadet med Baron de Rotschild som bakomliggande producent var enkelt men friskt och läckert!

Rosé dricks gärna på Hula Hula, Hvar.

I en gränd i gamla stan i Hvar på ön Hvar finns en av mina favoritrestauranger – Macondo! Här kan man bland annat få öns bästa skaldjurspasta som man med fördel dricker till gott och krispigt vitt, Zlatans Pošip passade utmärkt!

Restaurang Macondo – genuint, prisvärt och riktigt bra på fisk och skaldjur.

Innan vi åkte hem hann vi med ett besök till ön Jerolim, dit du tar dig med transferbåt för 50kr tur&retur och det är det absolut värt!

Här finns en härlig beach bar, en nudiststrand, samt restaurangen Amos där vi fick denna ljuvliga lunch. Det är för övrigt ett härligt ställe där du kan spela bordtennis, brädspel, eller bara hänga och dricka smoothies/cocktails. En lokal Malvasia passade perfekt till den “Dalmatiska tallriken” med lokal ost, ansjovis, oliver och prosciutto. Salladen med grillad tonfisk var även super.

Restaurang & Beach Club Amos, Jerolim

Fin utsikt från “Top Bar” på hotell Adriana, Hvar.

Hejdå Hvar och vi ses utan tvekan nästa år igen!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.