Från Transsylvanien till Bukarest – historia & gastronomi

Varför Transsylvanien?

En mytomspunnen plats gömd i de rumänska alperna (Karpaterna). En fascinerande vacker region med mycket historia, och mycket av en trist historia. Hit har flertalet olika folkgrupper immigrerat, byggt upp städer, byggt upp ett kulturellt centrum, försvarat sina städer mot turkarna, frodats. För att till sist få allt raserat, blivit misshandlade och diskriminerade. Utstötta. De som hade en egendom av värde blev fråntagna denna senast under kommunismen, många kämpar fortfarande för att få tillbaka rätten till sitt land och sina hus sedan murens fall. Få har lyckats.

Hit åkte jag med familjen i maj och vi blev inte besvikna. Vi njöt av det vackra gröna, bitvis kuperade landskapet och lärde oss mycket…

I Sighisoara, Transsylvanien
I Sighisoara, Transsylvanien. En pittoresk stad som byggts upp av saxerna som invandrade på 1100-talet. Då fanns inte Rumänien, Rumänien som det är idag bildades först 1944.
Viltgulasch och lokalt transsylvanskt rödvin
Hemlagad viltgulasch och lokalt transsylvanskt rödvin i en saxisk by nära Sighisoara vid namn Criţ – fantastiskt!
Efterrätt - kokos-chokladkaka, scones-liknande bröd och en oändlig variation av marmelader...
Efterrätt – kokos-chokladkaka, scones-liknande bröd och en oändlig variation av marmelader… Härligt!

Att ha en guide på detta ställe förhöjer upplevelsen och förståelsen betydligt. De två sista dagarna i Transsylvanien och Bukarest använde vi oss av Wanderlust Tour, som jag varmt kan rekommendera då vi fick kunniga personer med bra engelska. De tog oss till den fantastiska lunchen ovan hos en familj i byn Criţ.

Vid ett sevärt vackert resmål, Lake Anna, träffade vi på en ung björn! Letandes mat efter turisterna. Transsylvanien levererar...  Vid ett sevärt vackert resmål, Lake Anna, träffade vi på en ung björn! Letandes mat efter turisterna. Spännande att se även om lite tragiskt att björnen inte var mer skygg, hade mamman kommit hade däremot alla flytt hals över huvud däremot. Transsylvanien levererar…

Castelul Bethlen, med grund från runt 1400-talet. Häftigt.Castelul Bethlen, en av de äldre borgar/slott vi såg med grund från ca 1300-talet. Häftigt.
Transsylvanien till Bukarest

Från Transsylvanien hade vi en sista lång bilfärd ner till Bukarest från Sighisoara (ca 4h, du kan även flyga från Cluj som ligger ligger ca 2,5h därifrån), där en guide väntade på att ta oss ut på en lång tur. Vi fick skynda till Ceaușescus palats, vilket var helt makalöst och om än större än väntat och intressant att se. Att bygga ett sådant påkostat palats när landet svälter och du för övrigt har en kommunistisk regim, verkar helt osannolikt.

Vinet då? 

Vi drack en del vin under resan och det var mycket som var helt OK men då jag inte fick så många chanser att prova kvalitetsvin, kan jag inte säga mer än att det finns. Ofta var det tillgängliga och något tråkiga fylliga röda viner som fått en ordentlig omgång ekfat. De duktiga vinodlarna ska dock inte underskattas, precis som i andra östeuropeiska länder. Det odlas både internationella röda druvsorter som Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, och lokala druvsorter såsom Băbească Neagră och Fetească Neagră. Av gröna druvsorter odlas förutom Riesling de aromatiska Fetească Albă och Fetească Regală.

Le Bistrot Francais, Bukarest

Efter en lång promenad runt den gamla staden ville vi fly de högljudda turistställena och hittade detta vattenhål en bit från det historiska Palats-torget där Ceaușescu höll sitt sista tal innan han blev mördad. Jag skulle beskriva maten som fransk modern med en rumänsk touch. God mat och vinupplevelse!

Sommeliern på Le Bistrot Francais i Bukarest
Sommeliern på Le Bistrot Francais i Bukarest luftar vinet, en teknik att ta till för att “mjuka upp” unga, täta viner som du vet inte har någon mognadsfällning och därför inte behöver dekanteras, bara luftas.
När den unga sommeliern fick höra att jag jobbade med vin ville han genast visa mig deras vinkällare. Här fanns pärlor som Chateau Margaux, Mouton-Rotchild och Petrus. Han menade att restaurangen ofta fick de enda eller nästan de enda par flaskorna av varje årgång tilldelat hela Rumäniens restaurangscen. Otroligt men kanske sant!
När den unga sommelieren fick höra att jag jobbade med vin ville han genast visa mig restaurangens vinkällare. Här ligger pärlor som Chateau Margaux, Mouton-Rotchild, Angelus och Petrus. Han menade att restaurangen ofta fick de enda eller bland de enda par flaskorna av varje årgång tilldelat hela Rumäniens restaurangscen. Otroligt, men kanske sant?
Lax och vitfisk-carpaccio
Lax och vitfisk-carpaccio
Gåsleverrätt med söta betor och rödbetscrème.
Ett trevligt rödvin från Rumänien, Serve Terra Romana
Ett trevligt rödvin från Rumänien, S.E.R.V.E. Terra Romana. Avrundade toner av mörka bär, tobak, läder, vitpeppar och medium tannin.

Andra resor:

Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji

Vin&mat eufori i nordöstra Italien – Modena, Verona, Gardasjön

Vin, calamari och sol i Santorini och Mykonos

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.