SM i Spansk vinkunskap – en helkväll för vinnördar

Jag hade det stora nöjet att få gästa SM i spansk vinkunskap häromdagen i Stockholm. Det hela arrangerades för vinbranschen av den spanska ambassadens handelsavdelning och en spansk exportorganisation. Tävlingen modererades av en av de främsta (eller den mest kunniga!) i Sverige när det gäller just vinlandet Spanien – föreläsaren och vinskribenten Johan Franco Cereceda. Fyra lag representerades av 3 deltagare vardera med olika bakgrund:
1. ”Sommeliererna” 2. ”Importörerna” 3. ”Eleverna” 4. ”Journalisterna”.

Min pojkvän skojade om att jag hade kunnat vara med i varje lag, haha!

Isåfall hade jag behövt putsa upp min spanska vinkunskap rejält, frågorna var på en ytterst detaljerad nivå med frågor som: ”Vilken är den äldsta appellationen i Galicien” och ”lista alla vitvinsdruvor är tillåtna i Rioja?”

(Svaret är DO Ribeiro respektive jättemånga…)

Menyn för kvällen inklusive de viner vi fick prova:

Några exempel:

Ett häftigt vitt vin från Mallorca på den inhemska druvan Acrollam Blanc
Ett häftigt vitt vin från Mallorca på den inhemska druvan Acrollam Blanc. Starka, mogna toner av exotisk frukt, varm lime och kryddor. Fin till smakrik diversifierad buffé-mat som ett gäng med tapas. Tyvärr ej på Systemet ännu.
En trevlig Priorat på Systemet
En trevlig Priorat på Systemet blev min favorit vid slutet av kvällen; Les Terrasses 2015 från Alvaro Palacios. Finns att beställa för 319kr.

Maten bestod alltså av diverse tapas och jag som är ”fiskterian” kunde njuta av  pimientos de padrón, en liten bläckfisksallad, den klassiska spanska tortilllan – enkelt beskrivet en omelett med potatis, grillade champinjoner, pocherat ägg i tomatsås, tomatbruschetta och oliver. Till det provade vi diverse viner, cavorna var fina men ett rött vin från Bierzo samt det vita vinet från Mallorca fungerade desto bättre all-round till maten:

Och vinnarna i denna tävling blev… Sommeliererna! Och sedan i den ordning jag presenterade lagen ovan. Grattis och stort tack för en härligt nördig kväll vinkunskapsmässigt!

Vin från Spanien tycker jag dessutom ofta är prisvärt. Prova mer spanskt vin vet jag, skål!

Fler spanska viner:

På Winery hotel & reder ut begreppet ”Prestige-cava”

Mallorca levererar fantastisk mat&vin

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.