Jag hade det stora nöjet att få gästa SM i spansk vinkunskap häromdagen i Stockholm. Det hela arrangerades för vinbranschen av den spanska ambassadens handelsavdelning och en spansk exportorganisation. Tävlingen modererades av en av de främsta (eller den mest kunniga!) i Sverige när det gäller just vinlandet Spanien – föreläsaren och vinskribenten Johan Franco Cereceda. Fyra lag representerades av 3 deltagare vardera med olika bakgrund:
1. ”Sommeliererna” 2. ”Importörerna” 3. ”Eleverna” 4. ”Journalisterna”.
Min pojkvän skojade om att jag hade kunnat vara med i varje lag, haha!
Isåfall hade jag behövt putsa upp min spanska vinkunskap rejält, frågorna var på en ytterst detaljerad nivå med frågor som: ”Vilken är den äldsta appellationen i Galicien” och ”lista alla vitvinsdruvor är tillåtna i Rioja?”
(Svaret är DO Ribeiro respektive jättemånga…)
Menyn för kvällen inklusive de viner vi fick prova:
Några exempel:


Maten bestod alltså av diverse tapas och jag som är ”fiskterian” kunde njuta av pimientos de padrón, en liten bläckfisksallad, den klassiska spanska tortilllan – enkelt beskrivet en omelett med potatis, grillade champinjoner, pocherat ägg i tomatsås, tomatbruschetta och oliver. Till det provade vi diverse viner, cavorna var fina men ett rött vin från Bierzo samt det vita vinet från Mallorca fungerade desto bättre all-round till maten:

Vin från Spanien tycker jag dessutom ofta är prisvärt. Prova mer spanskt vin vet jag, skål!