Ett av mina absoluta favorithak heter Tyge & Sessil och ligger på Brahegatan 4 i Stockholm. Bakom ”vincafét” som de kallar det själva, står Niklas Ekstedt och chefssommelier Maximilian Mellforshar. De har ett gediget utbud av spännande, moderna viner; mestadels s.k. ”naturviner” och alltid med ett trevligt utbud av säsongsenliga små rätter. Du dricker inte bara, utan äter även gott här. ”Vinerna är vårt fokus. Vi tar avstamp i vin från små producenter som arbetar så nära naturen som möjligt, gärna från underrepresenterade områden runt om i världen och gjort på druvor vi inte visste fanns.”
Tyge & Sessil har varit öppen mindre än ett år men utan dem skulle Östermalm kännas betydligt fattigare.
Personlig service på Tyge&Sessil
Jag och min kära vän Eleonore var här häromkvällen och blev fantastiskt väl omhändertagna. Servicen är god och personlig, även om du ibland får vänta något just för att personalen kan komma i långa diskussioner med andra gäster.. Lokalen är mysig och mingelvänlig, hamnar du på långbordet delar du med andra och det är lätt att börja diskutera de intressanta vinerna.
Var öppen för att prova nytt, inte minst ofiltrerade naturviner
När du går till Tyge & Sessil behöver du vara öppen för att prova nya stilar av vin, särskilt om du inte är van vid naturviner. Vi började kvällen med en spännande blandning av Chardonnay och Savagnin från Adelaide Hills, Australien. ”Som i Jura, fast ändå inte” beskrevs vinet och det kändes sannerligen mer som ett vin från det speciella vinregionen Jura i Frankrike, där viner på druvan Savagnin är en specialitet. Friskt och syrligt, något oxiderat med citron och grönt äpple. Ofiltrerat förstås, som ni kan se på bilden. Den höga syran i vinet gjorde att det lyftes och blev rundare av de oliverna, likaså ostens fettrikhet rundade av vinet. Härligt!

För mig som älskar att prova många viner (helst alla på listan), gärna bli blindprovad, och inte nöjer mig med något jag inte njuter av, är Tyge & Sessil himmelriket. Du behöver inte känna dig generad över att be om att få provsmaka flera viner innan du bestämmer dig, eller beställa per halvglas.

Ett annat gott vin jag fastnade för under kvällen var ”Romanee Tuff 2014 från Australien på druvan Syrah; för mig var vinet fruktigt och nästan lite spritsigt i det. Vinet är som alla andra viner på Tyge & Sessil tillverkat med vilt förekommande jäst s.k. ”vildjäst” som många anser bidrar till vinets komplexitet och unikitet.

Vad är då naturvin?
Sanningen är att det finns ingen reglering som bestämmer exakt hur ett naturvin ska framställas. Det jag har snappat upp är åtminstone att naturvin är viner med minsta möjliga inverkan från vinmakaren, både i vingården och i vineriet. I vingården används självklart inga kemiska bekämpningsmedel, sedan tillsätts ingenting vinmusten efter skörd, förutom i vissa fall en minimal mängd svaveldioxid, i gemene mun ”sulfiter”. För en längre förklaring, läs om hur Systembolaget beskriver naturvin här.

Gå till Tyge & Sessil om du vill förstå bättre vad naturvin innebär, och förstås få nya vin&mat-smakupplevelser!