La Stoppa – fina naturviner från Italien @Grus Grus

La Stoppas vingård från 1897 har en speciell huvudbyggnad bestående av en 1400-år gammal watchtower. Den är belägen i den stora vinregionen Emilia-Romagna som även är hem för det mousserande och ofta söta vinet Lambrusco, kraftiga rödviner på Sangiovese samt Parmaskinkan. Norrut gränsar Lombardiet och Veneto, söder hägrar Toscana och Marche.

På den trevliga vinbaren Grus Grus fick jag nöjet att prova ett fint urval av La Stoppas viner och samtidigt träffa den passionerade Nico som jobbar på vingården.

Hantverksmässiga viner av vinmakaren Elena Pantaleoni

Elena Pantaleoni är ägarinna och vinmakare i centrum på La Stoppa, en gård som består av 28 ha vinodlingar av totalt 60 ha mark. Vinet odlas ekologiskt helt utan tillsatser med ”minimal påverkan på vinet” så att det faktiskt kan benämnas som naturvin, vilket Elena helst inte ser. Hon föredrar uttrycket hantverksmässig. Det enda vinet som får en liten andel tillsatt sulfiter vid buteljering och är filtrerad är deras enklare vardagsvin, Trebbiolo Rosso:

Trebbiolo Rosso, 2016, La Stoppa
Trebbiolo Rosso, 2016, La Stoppa. Ett lätt och trevligt rödvin på 60% Barbera och 40% Bonarda. Jag kände framförallt körsbär och mogna torkade fikon. Fräsch och full av frukt, efter ett år i ståltank och ett år i vinkällaren innan lansering.

La Stoppa har i modern tid utökat användningen av lokala druvsorter samt druvor vilka inte är vanliga i just Emilia-Romagna, t.ex. Barbera som de flesta känner till som en av huvuddruvorna i Piemonte. Druvan Bonarda är intressant då den inte som man kan tro är densamma som i Argentina utan istället går under ett annnat namn i Italien, nämligen Cortina i Valpolicella, vilken används i Amarone och andra Valpolicella-vin!

Anteckningar från vinprovningen…

Nico Sciackitano kommer från USA och blev förälskad i vingården efter att ha blivit ditbjuden för att hjälpa till med skörden. Han och Elena blev tidigt goda vänner.

Jag och Nico från La Stoppa på Grus Grus
Jag och Nico från La Stoppa. Vinprovning på vinbaren Grus Grus, ett riktigt trevligt tillskott till Odenplan.
Viner från La Stoppa, Emilia-Romagna
Viner från La Stoppa, Emilia-Romagna. Barbera della Stoppa från 2010 var även den jättegod med mörka körsbär och en intressant stallighet.
Macchiona 2005, La Stoppa. 50% Barbera, 50% Bonarda
Macchiona 2005, La Stoppa. 50% Barbera, 50% Bonarda. Ett riktigt trevligt vin; fruktdrivet, tillgänligt nu med en bra syra, rund frukt, struktur och balans. Vinet har först fått ligga tre år i botti (5000l slovansk ek), sedan i vinkällaren och blev först släppt för två år sedan. Skulle vara väldigt trevlig till grillmat.

Sist men inte minst fick vi prova två Orange wine, orangea viner. Som har varit i ropet på det senaste! Ett orange vin är nämligen så ovanligt som ett vitt vin som tillåts macereras (ligga med) med skalen och därmed få smak, strävhet och färg av dessa. På La Stoppa macereras vinet med skalen i 1-6 månader. Särskilt gillade jag deras år 2011 som jag tyckte var lite fräshare än 2014, med en märkbar tanninhalt, balans och friskhet. Ett komplext runt vin med toner av honung, fikon, citron-apelsinmarmelad, rosmarin och mint. Gott!

2014 något fylligare och mer intensivt med mer tannin. Vinet kan med fördel njutas till lite knepig mat som har sötma eller kryddighet, spicy fish tacos? Vi blev rekommenderade att prova vinerna till risotto med pumpa, ål och ostbaserade rätter.

La Stoppa Ageno, 2011 och 2014. Orange vin. Båda med 60% Malvasia di Candia Aromatica och 40% Ortugo e Trebbiano.
La Stoppa Ageno, 2011 och 2014. Orange vin. Båda med 60% Malvasia di Candia Aromatica och 40% Ortugo e Trebbiano. Vinet har låtits macereras i stål och sedan i gamla barriques (minde ekfat på 225l) för att utvecklas och bli mer tillgängligt.

La Stoppa kommer då och då upp på Små Partier på systembolaget och det är tydligen inte omöjligt att något vin kommer in på det fasta sortimentet i höst, så håll utkik! Tills dess finns de tillgängliga att köpa genom privatimport.

Heja fantastiska Italien!

 

Andra vinprovningar:

Riesling-eufori på Vinkällan Grappe
På Winery hotel & reder ut begreppet ”Prestige-cava”
Kadarka – en lätt och frisk rödvinsfavorit
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.