Röda lagringsdugliga viner som passar till grillmat
Biodynamiska röda Rhône-viner, prisvärda och bra till grillen – det hade jag lust att prova! Caviste hällde vin på Vinkällaren Grappe och jag sprang dit efter jobbet.
Vindemio är en liten vingård på 20ha som ligger i sydöstra Rhône i appellationen Ventoux. Klimatet är svalare tack vare mistralvinden samt en sval nattbris över den 1912m höga berget Mont Ventoux och ned för sluttningarna till vingårdarna på 300m höjd, varför druvorna mognar betydligt senare i Ventoux än på andra platser i södra Rhônedalen, ibland en hel månad senare än i Châteauneuf-du-Pape – tre mil rakt västerut.
Tyvärr har Jean och hustrun Florence Marot beslutat sig för att dra sig tillbaka och njuta av livet som pensionärer, så detta är den sista årgången någonsin!

Ventoux Regain kommer från egendomens yngre stockar och druvblandningen domineras av grenache. Regain är tack vare sin lite rundare och saftigare frukt mer tillgänglig att dricka ungt redan idag. Ventoux Imagine är från gamla stockar och innehåller 50% syrah och 50% grenache. Detta vin är mer komplext med hög koncentration och mjuk frukt. Vinerna anser jag passar perfekt när man är sugen på en lite kraftfullare vinstil till grillmat, eller till en mustig gryta en höstdag.

Båda vinerna har doft och smak av mörka bär såsom björnbär, mörka körsbär, viol och kryddor däribland nymalen svartpeppar. Koncentrationen hög. Vinerna har en bra syra som kommer fram bättre i de äldre årgångarna, vilka har mjukats upp och inte är lika täta. Relativt hög tanninhalt i båda men desto mer i imagine.
Jag har knipit en låda och ser fram emot att dricka ett par Regain nu och imagine om ett par år! Caviste säljer endast sina viner på webben här, 900kr för 6 (3+3) flaskor.