Vinprovning: De trendiga toppdruvorna

Säsongen är igång! Under hösten kommer jag att hålla i en rad tema – vinprovningar med viner som jag själv tycker är intressanta att prova och jämföra.
Först ut var denna vinprovning ”De trendiga toppdruvorna” där jag samlat kvalitetsdruvor i ropet som fortfarande är lite okända och som du kanske inte skulle beställa direkt på krogen. Igår ”testkörde” jag med ett litet gäng tjejer, vänner som tagit med sig kollegor – det är så det ska vara. Det blev fantastiskt trevligt!

Vi provade sex viner; jag har helst inte fler, då jag tycker det är svårt som det är att komma ihåg så många nya viner efter en provning. På Vinkällan där jag pluggade till Sommelier fick vi endast fyra viner per provning för att fokusera.

Furmint Barrique 2009, Tokaji, Ungern (169kr Beställningssortimentet)

  • Furmint är en fantastisk, mångsidig druva som ökat i populäritet på senare år. Den används både till mousserande, torrt och sött vin och odlas främst i Tokaji, Ungern och närliggande länder.
  • Detta vin kommer från en liten vingård där vinmakaren lagrar sina torra viner. Furmint Barrique har legat 17 månader på ekfat varefter det lagrats på flaska för att uppnå en fin rundhet.
  • Mogen, aromatisk, fatkaraktär med citrus, päron, persika och nötter. Se hur vinskribenten Franco Cereceda beskriver vinet här.
  • Till antipasti; chark/rökt skinka, lagrad ost, lax och skaldjur.

Guitian Godello Sobre Lias, Valdeorras, Spanien, 2015. (169kr)

  • Godello är en fin druva som främst odlas i Galicien (se ring nedan i kartan) där det är lite kyligare och regnar mer än i resten av Spanien, vilket bidrar till att vinerna får en hög syra. Godello jämförs ibland med Chardonnay och är lite mer fet, aromatisk och lagringsduglig än populära Albariño som odlas i samma område.
  • Godello fatlagras ofta en kortare tid och kan tåla flera års lagring
  • Toner av tropisk frukt och kryddor
  • Till fågel, fisk

 Lalama Mencía “Spaniens nya stjärnskott”, Ribeira Sacra, Galicien, 2012. (199kr)

  • Viner på Mencía anses bäst i Ribeira Sacra samt Bierzo i nordvästra Spanien (se ring på kartan ovan)
  • Vinerna är normalt lite aromatiska, förhållandevis lätta med mjuka fruktinfluenser, frisk syra och moderat strävhet
  • Körsbär, mörka bär, örter, animala toner, mörk choklad, lakrits och mineraler. Det som får Mencía att sticka ut är ofta det lite gröna, på vår provning kände några av oss lite dill!
  • Som regel inte lagringsviner utan dricks unga.
  • Till fågel, gris, vildsvin

Hungry Wines Kadarka, Villányi, Ungern, 2015. (150kr BS)

  • Kadarka är en svårodlad druva som blir som bäst i Eger och Villányi i Ungern. Dess tunna skal gör att färgen på vinet blir klarljust körsbärsrött. Vinet blir härligt saftigt och smakrikt som är gott till en stor bredd rätter.
  • Ger lätta, smakrika viner
  • Doft av hallon, jordgubbar, vinbär, körsbär, nypon, vitpeppar och kanske någon paprika
  • Smaken är mjukt fruktig av röda bär, kryddor, med eleganta syror
  • Till soppor, grytor, fågel och lätta kötträtter, caesarsallad med bacon, samt utsökt till lamm
Vinprovning "De trendiga toppdruvorna"
Vinprovning ”De trendiga toppdruvorna”

Alta Mora Etna Rosso, Nerello Mascalese, Sicilien, 2015 (150kr)

  • Detta är ett av de omtalade s.k. “vulkanvinerna” odlat på hög höjd på lavaberikade jordar
  • Nerello betyder “den lilla svarta” vilket är något missvisande då den faktiskt är rätt mörkblå och vinet blir rubin/björnbärsrött
  • Röda syrliga bär, mogna jordgubbar, stenig sälta, mineraler
  • Till fast fisk (tonfisk etc.) smakrika fågelrätter, pizza, chark och ost

Pecchenino siri d’Jermu, Dolcetto, Dogliano Superiore, Piemonte (159kr BS)

  • Lättare rödvin med god syra. Vinmakarnas ”vardagsvin” lite som Barbera, som inte behöver lagras på samma sätt som Barolo
  • Toner av röda och mörka bär, viol, choklad och aningen mynta.
  • Till ravioli med riven tryffel och parmesan, chark, pizza
Vinprovning "De trendiga toppdruvorna"
Vinprovning ”De trendiga toppdruvorna”

Tack bästa deltagare! Det var en berikande kväll och vinprovning som hålls igen med eventuellt ytterligare någon spännande druva den 6 september i Stockholm! Läs mer här och kontakta mig om du är intresserad att vara med 🙂

7 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.