Igår hade jag två event att se fram emot;
ett kärt återseende med en gammal väninna från min tid i Dubai, och en vinprovning med Rollan de By och Sommelier-världsmästaren Andreas Larssons Chateau Tour Seran.
Vinprovning på Grappe vinkällare
Här fick vi prova sju viner från Domaines Rollan de By, som nu består av sju vinslott och sedan 1989 dramatiskt ökat i storlek från två till 200 hektar. Ägaren Jean Guyon beskrivs som ”perfektionist i allt han gör och en passionerad sådan. Han behandlar sina vingårdar som juveler på samma förfinade sätt som Grand Cru-vingårdarna och vill gärna se sina viner som ”La Haut Couture du vin”
Sedvanligt då domänen ligger i Medoc, Bordeaux, dominerar druvsorten Merlot med 70% av den odlade marken, därefter består druvorna av 15% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc.


Chateau Tour Seran, populär bland stjärnkockarna
Vi fick prova tre viner som svenska Andreas Larsson (Sommeliervärldsmästare 2007) är ansvarig för att blanda till (s.k. ”assemblage”), årgångarna 2010, 2011 och 2014. 2011 bedöms som mest drickvänlig nu och är mest avrundad med tryffel och mörk frukt. Även priset är vänligt, 229kr på Systembolagets beställningssortiment:
Chateau Tour Seran 2011 (79467)
2011 är vad jag förstår en ganska klassisk årgång, gillar man mer extraordinära Bordeaux-årgångar med mer stramhet, koncentration, och som bör och antagligen kommer att kunna lagras längre än 2011:an, skulle jag rekommendera:
Chateau Tour Seran 2010 (99163), 249kr
Båda viner skulle jag gärna avnjuta till kötträtter.
Vi provade även slottet ”Haut Condissas” där årgång 2010 stack ut som fantastiskt god redan nu och med potential att lagras länge och bli riktigt bra. Stark och intensiv med svarta vinbär, körsbär, hög syra, strävhet och koncentration. Måste vara gudomlig till Steak Provencale!
Chateau Haut Condissas 2010 (76782), 499kr



Läs mer: