Biferno – ett av Italiens mest underskattade vindistrikt?

Denna artikel publicerades i Vinsiders bilaga till DN den 28 mars 2018.
I sydcentrala Italien, dryga tre biltimmar sydost från Rom ligger en liten vinregion som heter Molise. Här har vin producerats sedan 500 år före Kristus och här hittar du Biferno – en av Italiens minsta och första vinappellation som fick kvalitetsstämpeln DOC – “Denominazione di Origine Controllata” – redan 1983.

Då merparten av vinerna från Biferno säljs och konsumeras lokalt och endast en mindre del går till export har konsekvensen blivit att viner från detta område ibland kallats “de gömda vinerna.” Biferno DOC odlas på den kuperade delen av Molise och kännetecknas av en mild natur och en varierad jordmån – vi hittar allt från kalkstensrikt land, flodslätter med lera till klippor uppbyggda på alluvial sandjord.


Det röda vinet från Biferno 

Biferno Rosso är alltid en blandning av 70-80% Montepulciano och 10-20% av den lokala druvan Aglianico. Små tillsatser av druvor från andra lokala icke-aromatiska druvor är tillåtet upp till 15%. De båda huvuddruvorna är rika på tanniner så vinet lagras med fördel på ekfat för att få en optimal rundhet, vilket återspeglas i att lagringskravet för att få kalla ett vin Riserva är 3 år.

Reglerna för detta exklusiva vin tar inte slut här. Skördeuttaget får vara högst 12 ton per hektar och höjden på de kuperade vingårdarna högst 500 m.ö.h. för det röda, samt 600 m.ö.h. för det vita. Det ska tilläggas att just sluttningarna och höjden på vingårdarna i regionen tillför en uppskattad friskhet i vinet i det varma klimatet. Alkoholhalten för Riserva ska vara minst 13%.

En presentation av druvorna i Biferno Rosso DOC

Aglianico är kanske som mest känd från Kampaniens Taurasi DOCG i södra Italien. Druvan får en kanonkombination av mineral, tanniner, frukt och en hög syra som återspeglas i vinet. Doft och smak av friska röda och mörka bär. Aglianico tål att lagras många år, men är ofta fantastisk även som ung. Det är inte förvånande att vinet har smeknamnet ”Barolo of the south”.

Montepulciano har ingenting att göra med Toscanas “Vino Nobile di Montepulciano” som är baserad på druvan Sangiovese. Som kvalitetsvin är Montepulciano känd från Marche och Abruzzo, två regioner med ett mycket varmt och relativt torrt klimat, där druvan trivs. Molise har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar, blandat med ett torrt och regnigt medelhavsklimat. Även om det inte regnar lika mycket som i Sverige på sommaren, finns en nederbörd som gör det fördelaktigt att odla vin. Ett vin på Montepulciano har oftast en mörk, djup färg, en pepprig doft och smak av mörka bär såsom björnbär och blåbär.

En balans av druvorna Montepulciano och Aglianico 

Montepulciano bidrar med struktur, frukt och färg, Aglianico med desto mer röda bär och tanniner, samt en syra som väger upp Montepulcianos. Detta resulterar i ett vin med bra kropp och balans av tanniner, syra och frukt, såsom plommon och körsbär. Ett vin som tål att lagras, men som ofta är färdig att drickas tidigare än exempelvis en Barolo.

Biferno Rosso Riserva bär ofta en intensiv rubinröd färg som får nyanser av granat med tiden, vinet har en intensiv, behaglig eterisk doft, en robust torr smak och blir efter några års lagring fylligt och lent.

Exempel på Systembolaget

Ett fint exempel på vad Biferno kan erbjuda är ett av de senaste spännande tillskotten till det fasta sortimentet på Systembolaget – Biferno Rosso Riserva Zengarello (Nr 75840, 109kr), en nyhet på hyllorna från den 1 mars. Ett välgjort och prisvärt vin efter att ha låtits lagras tre år på ekfat och därefter flera år på flaska, från den lysande årgången 2011. Vinet är både kraftigt och har generös frukt – mörka körsbär med vinbärstoner, tobaksinslag, och toner av viol, örter och mineral. Ett moget och runt vin färdigt att dricka idag till smakrika kötträtter, vilt och lagrade ostar – varför inte till vårens första grillning?

Biferno Rosso Riserva
Biferno Rosso Riserva Zengarello 2011

Fler vintips:

Prisvärd Champagne
Trenden vulkanvin – hur speciella och vulkaniska är vinerna egentligen?
Typiska viner från Österrike och Ungern – en spännande vinprovning
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.