Något som ligger i ropet är lättare rödviner, av den enkla anledningen att vi kanske fördruckit oss på dessa kraftiga, mörka rödviner? Vilka kan vara fantastiskt goda, men ibland lite väl sträva och tunga så att munnen näst intill klistrar ihop och blir blå. Ibland är det skönt med ett lite stramare och osträvare vin på druvor som Gamay (Beaujolais), Pinot Noir (hela världen) eller Kadarka (Ungern), varav den sistnämnda är den mest okända men som jag tycker förtjänar desto mer uppmärksamhet.
För mig beror mitt val av vin helt på tillfället, maten och stämningen jag är i. Till fisk och lättare kötträtter som gris och kyckling dricker jag helst ett lättare rödvin som en Pinot Noir, eller Kadarka. Och på senare tid har det blivit mycket Kadarka.
Detta inlägg är inspirerat från Hungrywines.com, se det i sin helhet här:

Kadarka är en typisk rödvinsdruva för Ungern och har på senaste tiden återvunnnit populäritet. Druvan är på grund av sin känslighet och tunna skal mycket svårodlad och blir därför inte bra varje år, men vinbönderna brukar säga att när Kadarkan blir bra, blir alla druvor bra.


Kadarka sägs komma från Turkiet eller Albanien initialt men är fortfarande en av de äldsta druvsorterna i Ungern. Druvan är en känd komponent i rödvinet Egri Bikavér – ”Tjurblodet” på svenska eller ”Bull’s Blood” på engelska. Egri Bikavér är ett fylligt rödvin från den historiska vinregionen Eger som är dokumenterat från början av 1800-talet och måste innehålla minst tre godkända druvsorter med majoritet Kékfrankos. En av dem brukar vara Kadarka, som tillför frukt och kryddighet till blandningen, cuvéen.


Kadarka har ökat i populäritet och tillverkas numera ofta som endruvsvin. De bästa vinmakarna kan skapa ett vin som påminner om en röd Bourgogne (Pinot Noir) i toppklass. Röd frukt, kryddighet, jordiga toner, hög smakintensitet och låg tannin karaktäriserar vinet. I Ungern produceras Kadarka framförallt i Eger i nordöst, samt Szekszárd och Villányi i sydväst.
Synonymer:
- Kadarka Blau
- Gamza i Bulgarien där den odlas i större volym än i Ungern (främst i norra Bulgarien då druvan trivs bäst i ett kyligare klimat än vad det är i söder)
- Cadarka eller Skadarska i andra östeuropeiska länder (bl.a. Rumänien och Serbien)

Matmatchningar:
Kadarka är ett riktigt bra matvin, men jag tycker även att det är perfekt på terrassen eller till sommarens grillsessioner. Trots att det är ett rött vin passar det och är njutbart att dricka i solen eftersom det är så lätt och lågt på tannin.
- Kyckling och bacon som denna rustika caesarsallad på bilden. – Fettet och sältan lämpar sig väl med vinets syra och fruktighet
- And & anka – utan söta tillbehör som gärna gör att torra viner känns sura
- Gulasch med griskött – Kadarka är super till gris och fågel med sin mjuka kryddighet
- Vegetariska mustiga grytor – Ett fruktrent vin som Hungry Wines Kadarka lämpar sig väl till smakrika grytor
- Soppor med svamp eller fisk – Ett fruktrent rött vin som Hungry Wines Kadarka passar bra där grädden och sältan rundar av syran i vinet
- Grillmat som korv, kryddkorv och klyftpotatis – den mjuka, kryddiga Kadarkan går fint med något kryddig mat, där ett strävt rödvin ofta blir än mer strävt eller beskt.
- Charkuteri – smaken och sältan rundar av och ”gifter sig” med vinet

Detta var något om den speciella rödvinsdruvan Kadarka, hoppas det var inspirerande!
Den enda Kadarkan på Systembolaget är i skrivande stund Hungry Wines Kadarka. Läs vad vinskribenter tycker om vinet här.

Läs om andra druvor:
Typiska viner från Österrike och Ungern – en spännande vinprovning
Vinprovning: De trendiga toppdruvorna
Spanskt vin som trendar med El Bulli sommelier Ferrán Centelles