För några veckor sedan hade jag och mat&vin-konceptet Hungry Wines grillkväll
Vi började med chips och oliver till det friska, fruktiga vita vinet Furmint 2016 som är perfekt som aperitif eller till fisk och skaldjur.
Allt jag skriver om försöker jag till högsta möjliga grad göra på ett objektivt sätt, jag skulle aldrig rekommendera ett vin jag inte tycker mycket om själv. Så även om jag jobbar med Hungry Wines hoppas jag att det kan tas på rätt sätt att jag väljer att skriva om dem ibland. De är trots allt lite av mina ”babies”.
Denna gång blev det inte fisk på grillen utan ett hav av grönsaker, halloumi och olika slags lyxiga korvar, för att prova vilket vin som passade bäst till.
När det gäller mat försöker jag köpa ekologiskt och/eller svenskt när det handlar om animaliska produkter. Jag kollar dessutom alltid köttinnehållet på korven, är det under ca 80% är jag tveksam… Sedan är det upp till var och en vad som är viktigt.
Vi provade Les Lauzeraies från rosé-regionen Tavel som ligger i Rhône-dalen, det röda vinet Rhône-vinet ”Barrels and Drums”, samt Hungry Wines Furmint Barrique 2011 och Kadarka 2015 från Ungern.
Rosét var OK, mörkt rosa med djup frukt av jordgubbar, körsbär och kryddor. Det var gott men blev en aning fränt till grillkorven och grönsakerna. Det röda från Barrels & Drums var en besvikelse, det smakade varken gott för sig eller till maten. Lite obalanserat, men kanske kan du inte förvänta dig mer för priset (99kr) när det är ekologiskt, eller borde du det?
Lagrad furmint passar väldigt bra till gris, och Furmint Barrique gjorde oss inte besvikna denna gång heller. Så gott till både grillad ost och korv! Vinet gifter sig med den kryddiga grillmaten då det är smakrikt och kryddigt med toner av persika och mineraler, lagrad 17 månader på ekfat. Att det inte är helt snustorrt gör att det även passar till den kryddiga salsiccian.
Om Du föredrar rött, kan jag även varmt rekommendera Kadarka 2015, ett lätt, lite saftigt, fruktigt och kryddigt vin som också är supergott till grillad ost, kyckling och korv. Så här beskriver Anders Melldén från Gourmet, vinet: ”Ljusrött med doft av söta nypon, skogsbär och earlgreyte. Sötbärig inramning men torr läcker smak av nypon och hallon. Helt egensinnigt och mycket matvänligt vin. Till örtkryddat lamm eller fläsk.”
Kadarka 2015 – riktigt bra och allround till grillmat
Furmint Barrique 2011 – Hungry Wines så kallade ”grisvin”, läs mer om vinet här.
Foto: Malou Winter