Häromdagen var några vänner på besök från Skottland och vi bestämde oss därför för att spontant ordna en mini – kräftskiva! Jag bara älskar kräftor och traditioner. Tyvärr lyckades vi glömma akvaviten men ljummen gin som fanns i skåpet gick förvånansvärt bra till kräftorna och därmed räddades kvällen, en skiva utan snaps och snapsvisor är ju ingen kräftskiva…
Det blev mycket uppskattat, och här kommer anvisningarna för ett lyckat litet kalas: 😛
Recept på Kräftkalas
- Dekorera kalas-rummet och duka bordet, vid pyssel-tidsbrist köp partysetet på Ica Maxi, där finns allt du behöver.
- Öppna burken med kräftor, räkna ca 0,75kg per person (jag är själv väldigt glupsk och kan absolut göra slut på 1kg men det är nog i överkant…)
- Lägg upp kräftorna vackert på ett stort fint fat.
- Dekorera med färsk krondill.
- Häll upp öl, vin och snaps; självklart det goda, friska fiskvinet med hög syra från Hungry Wines, Furmint 2016!
- Servera gästerna.
Öl är de flestas förstahandsval vid kräftkalas, gärna 3,5% eller hof då det brukar bli mycket att dricka, inte minst med snaps. Jag gillar dock att variera med vitt vin, och då tycker jag att en frisk, torr Furmint som den på bilden, eller en torr Riesling, passar mycket bra till. Båda har en hög syra som kan bryta ned sältan och syran i skaldjuren.
Glöm till slut inte västerbottenpaj och rikligt med god toast och kryddost till kräftorna!
Lycka till 🙂