Fransk ambiance & matförgiftning på Stockholmsrestaurang

Fredagsmiddag på Brasserie Balzac

Så var det helg! Fredag och dags att prova ny restaurang med kompisparet. Valet (inte mitt, ska tilläggas) föll på Balzac på Odengatan, en lite större, stimmig restaurang med fransk stil nästan rakt igenom:

  • röd inredning (check!)
  • en stor fransk vinlista (check!)
  • vitt nybakt baguettebröd (check!)
  • lång tid innan du blir blir sedd (check!)
  • sommelier som verkar kunna sina viner (check!)
  • moules frites (check!)
  • egen bouillabaisse (check!)
  • snorkig servitör (nej! vi fick tillslut en trevlig tjej).

Ja, servicen var minst sagt obefintlig till en början men det kanske berodde på att vi satte oss mitt i middagshetsen vid kl 20.. När vi äntligen fått in vatten och fått beställa tog förrätterna inte så lång tid, men sedan desto längre att få varmrätten.

För att prova något nytt och lite lyxigt beställde vi in en flaska Puligny-Montrachet 2014 från Domaine Bzikot – vilket kanske blev höjdpunkten under kvällen (för mig, måste tilläggas). Vinet skulle även vara tillverkad ekologiskt. Efter ett ganska blaskigt glas Chardonnay från Chablis (ett av husvinen), var detta vin inte oväntat koncentrerat och riktigt runt och gott. Friska toner i lukt och smak av citrus, grönt äpple, en aning smör, nötter och persika. Vinet hade kunnat vara längre, ha en längre finish, men passade perfekt till pilgrimsmusslan jag tog till förrätt, en riktig munsbit! Hade gärna ätit många, många fler om jag inte ville spara mig till huvudrätten. Fick även smaka på råbiffen, vilken var mycket trevlig.

Restaurang Balzac - Vit Bourgogne och gratinerad pilgrimsmussla - vilken dröm!
Vit Bourgogne och gratinerad pilgrimsmussla – vilken dröm!
Restaurangens egna Bouillabaisse till varmrätt

Till varmrätt beställde jag Bouillabaisse – vilken passade fint till samma vin. Den vita fisken med några syrliga ingredienser och mustig sås passade perfekt till vår mellanfylliga, lite smöriga men subtila Bourgogne med frisk syra; vinet gick ihop med syrligheten i maten och tog heller inte över. Elegant!

Tyvärr blev jag besviken på Balzacs Bouillabaisse som inte var som jag förväntade mig. Jag är nog en besvärlig restauranggäst i allmänhet men det jag hade förväntat mig var en fisksoppa med olika slags skaldjur och den sedvanliga aiolin – och inte hälften av tallriken bestående av potatis och nästan ingen sås eller skaldjur! Hade verkligen ingen lust att äta potatis den kvällen men nu var det bara att gilla läget. Det är farligt att ha förväntningar. De skriver ändå på menyn att det var deras egna Bouillabaisse, men jag läste ingenting om potatis. Jag måste säga att rätten ändå var mycket god, potatisen gick ned, jag fick aioli av en bordsgranne och mer sås av servitrisen som var mycket service-minded.

Skadan var dock skedd.

Restaurang Balzac's Bouillabaisse
Restaurang Balzac’s Bouillabaisse – annorlunda men god
Allt som allt blev det en trevlig kväll men jag skulle nog inte välja att gå till Balzac igen. Två till saker skedde dessutom under kvällen som var lite störande:
  1. En väns potatismos till rödspättan smakade illa, han fick sedan en ny som var betydligt bättre men då hade han i princip ätit upp hela (kanske inte så smart)
  2. En annan nära vän i sällskapet blev magsjuk en kort tid efter middagen, allt tyder på matförgiftning från musselsoppan trots att personen bedyrar att han inte bänt upp några. Mycket märkligt, och mycket störande.
Middag på restaurang Balzac
Äntligen fredag!

Andra restaurangupplevelser:

Total överkörning på Punk Royale
Nya vinupplevelser på Tyge & Sessil
Rätt vin till kryddig mat – besök på EAT
1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.