Skidresa till pittoreska Bormio – rekommenderas varmt för en långweekend!

Så var det påsk och vi hade beslutat oss för att åka till Bormio. Efter en hel del research och även om vi var sugna på bland annat Serra Ronda i Dolomiterna kände vi att Bormio, som beskrevs som en genuin italiensk skidort, var värd att prova! Särskilt med tanke på att vi endast hade 3,5 skiddagar och då tänkte vi att en mindre ort passade bra. Vi tänkte kombinera skidor, god mat och vilket verkade vara ett härligt spa-hotell (då Bormio är känt för sina källor, mineraliska vatten och spa:n). Vi hade även en förväntan att maten måtte vara gudomlig i hela Italien.

Bormio
I liften första dagen! Bormio är ett relativt litet skidssystem med desto längre backar inklusive den berömda “Stelvio” där VM gick av stapeln 1985 och 2005. Förutom Bormio är skidsystemen Santa Caterina och “Happy Mountain” inkluderat i skidkortet, som båda var väl värda ett dagsbesök. Vi tyckte att de alla hade sin egen charm även om Bormio är störst och har den högsta toppen på ca 3000m. Det bästa var kanske avsaknandet av människor och därmed köer, ibland hade vi liftar och hela backar för oss själva – underbart! Tänk att det kunde vara så även under påsk.

Lunch i backen

Jag måste erkänna att en stor grund till att vi denna gång valde Italien som skiddestination var matkulturen. Att kunna njuta av mat och dryck i backen såväl som till middag utan att känna sig ruinerad efteråt, vilket jag inte alltför sällan varit med om på vissa ställen i Frankrike och Schweiz. En annan orsak var vår tanke om att människorna här generellt är vänligare än på ovannämnda ställen, och på den punkten har vi inte blivit besvikna!

Polenta med ägg och ost
Polenta med ägg och ost, riktig barnmat men ack så gott! Riktigt bra energi när man behöver det, antagligen den godaste polentan jag ätit.
Lunch i backen på restaurang Pauli i Santa Caterina
Ristorante Pauli i Santa Caterina, ett litet mysigt hak där det mest fanns pasta och polenta på menyn. Vi beställde lasagne och “pasta al funghi”, enkelt och gott. Festade till med ett glas vin, men till min skräckblandade förtjusning smakade vinet jag serverades mer glögg än något annat! När jag frågade varför det var sött sa de bara att det var så deras husvin var. Intressant! Jag beställde ett till glas rött med betoning på “torrt” och fick ett blaskigt men drickbart glas. Drack upp båda såklart, det söta gick bättre till efterrätten! 🙂
Bombardino - Valtellinas svar på Irish Coffee! Här på konjak, grappa, ägg och grädde. (och antagligen lite socker) Riktigt värmande.
Bombardino – Valtellinas svar på Irish Coffee?! Här på konjak, grappa, ägg och grädde (och antagligen lite socker..) men har även läst om en bas på whisky. Värmande gott.

En spa-upplevelse som hette duga på QC Terme

QC Terme's Grand Hotel Bagni Nuovi men hade även tillgång till grannhotellet Bagni Vecchi.
Efter några timmar på spa mår man så här gott! Vi bodde på spa-kedjan QC Terme’s Grand Hotel Bagni Nuovi men hade även tillgång till grannhotellet Bagni Vecchi. FANTASTISKA spa:n! Jag har aldrig varit med om så omfattande och varierande spa-anläggningar som dessa två. Kan varmt rekommenderas för en avslappnande weekend, eller en skid-spa-komboresa som vi körde! Vad är bättre efter en dag i backen att slappna av i varma bad och bastu?

Middag i Bormio – ett annorlunda italienskt kök

Vi blev rekommenderade restaurangen al Filó, som skulle vara typisk för det valtellinska köket. Vi noterade en hel del kött och mindre pasta (och mer gnocchi) än den italienska menyn typiskt bjuder på. Då vi redan i backen provat de tyngre lokala rätterna såsom ostbollarna “Sciatt” och den mastiga pastaliknande gratängen “pizzoccheri”, valdes en utsökt parmesankrostini med rökt forell till förrätt och dessa kötträtter till varmrätt:

Bormio middag; il Forno
Långkok av honungs-karamelliserad grissida, konserverat äpple och syrad rödkål med senapssås.
Den färgglada och sedvanliga insalata mixta för att väga upp den relativt tunga maten….
Rödvinsgryta på hjort, serverad med kastanjepuré och polentasås med parmesanflarn. Magisk polenta!
Rödvinsgryta på hjort, serverad med kastanjepuré och polenta med parmesanflarn. Magisk polenta! Bra matchning med det lokala rödvinet Valtellina Superiore.

Vi toppade kvällen med lokala ostar till det sista vinet. Under kvällen provade vi två olika Valtellina Superiore DOCG, vilken har druvsättningen minst 90% chiavennasca och resterande lokala druvsorter. Chiavennasca är en lokal klon på grannregionen Piemontes Nebbiolo. Appellationen har både kvalitetsviner under DOC och DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita).  Till skillnad mot en DOC måste alkoholhalten ligga på minst 12% och hålla en längre lagringstid på två år (9 månader för DOC). Vi drack först en Superiore, sedan en Superiore Riserva vilket innebär att vinet lagrats minst tre år på fat och flaska innan lansering.

Jag hittar likheter med Piemontes viner på Nebbiolo men måste säga att av alla Valtellinas rödviner jag provade var det ingen som slog en bra Nebbiolo från Piemonte. De känns ofta mindre kraftiga och mer syrliga eller strama. Kanske var de för unga, jag vet inte. Hur som helst sparar jag den lilla plats jag har kvar i väskan till Piemontes viner…

Idag påskafton lämnar vi Lombardiet och styr kosan mot Piemonte för del nr 2 av denna påskresa – delen med än mer fokus på VIN – så exalterad! 😀

Glad Påsk från Bormio!

Fler resor med mat & vin:

Sol och matlycka i Provence

Mallorca levererar fantastisk mat&vin

Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.