Stängningshelg Åre – 3 restaurangklassiker

Medbjuden till Åres sista skidhelg för året och nyfiken på vad byn hade att erbjuda! Jag hade hört att folk inte bara åkte dit för skidåkningen och kände att riktigt mycket kan ha hänt sedan jag var där som barn…

Det hade det. Backarna var sig lika men Supper, Vinbaren, Werséns för att nämna några händelser. Nybyggda lägenhetskomplex, affärer och Holiday Club för att nämna andra. Mitt sällskap hyrde enkelt och smärtfritt lägenhet mitt i byn – inget lyx men praktiskt och ekonomiskt.

Innan första åket var det fredagskväll och uppladdning på Vinbaren! Här droppade vi in vid 19 och det gick fint att få bord, puh. Vi fick riktigt trevlig service där det inte var några problem att få prova många viner från restaurangens imponerande lista, uppskattat!

Lovisa på Vinbaren i Åre
På Vinbaren i Åre
torsk
Vinbaren: Fänkål och torsk i misosoppa

Det var god mat också!

Grillad tonfisk och ett glas Spätburgunder från Nahe
Två vida olika vinförslag till efterrätten

Till ostbrickan till min förvåning denna torra Pedro Ximenes (PX) från Jerez, en torr, trendig sherry.. Kul att se att det uppmanas till att dricka sherry igen.

Ovni Pedro Ximenes
Ovni Pedro Ximenes – torr PX, inte så vanligt!

Torr sherry är ju fint till den salta osten men jag ville ha något som fungerade både till blåmögelosten och chokladtryffeln och fick då istället denna klassiska “Recioto della Valpolicella” – ett rött sött vin på torkade druvor som istället för att användas till Amarone, går till deras söta vin. Vanligtvis väljs de allra sötaste och mest solmogna druvorna på klasen. Vinet tillåts inte jäsa ut helt varför en restsötma finns kvar och alkoholen blir lägre än i en Amarone. Mycket trevligt dessertvin när balanserat!

Tesauro Recioto della Valpolicella - dessertvin från Amarone-regionen
Tesauro Recioto della Valpolicella – rött dessertvin från Amaroneregionen
Ostbricka och chokladtryffel på Vinbaren. Till det en Recioto della Valpolicella
Ostbricka och chokladtryffel på Vinbaren. Till det en Recioto della Valpolicella som jag tycker lämpar sig väl både till choklad såsom ost och marmelad.
Dag 2.
Paus i backen i Åre. Det bjöds på musik, latte och choklad, vem tackar nej?
Paus i backen. Det bjuds på musik, latte och choklad, vem tackar nej?
Efter en lång After Ski på Timmerstugan var vi så hungriga att vi inte kunde motstå Werténs pizzor; här en pizza med rödbetsbas, chèvre, pinjenötter och spenat. GOTT. Till det var vi sugna på Shiraz och tog denna trevliga Crudo från Yarra Valley, som egentligen är kända för Pinot Noir. Väldigt fruktigt och smakrikt.
Efter en lång After Ski på Timmerstugan var vi så hungriga att vi inte kunde motstå valet av pizza på “kvarterskrogen” Werséns; här en pizza med rödbetsbas, chèvre, pinjenötter och spenat. GOTT. Vi var sugna på Shiraz och tog denna trevliga Crudo från Yarra Valley, en region i Australien som  egentligen är känt för Pinot Noir. Fruktigt och smakrikt, lätt att tycka om.
Vin nr. 2 på Wertséns. En enklare Priorat (på Garnacha) som beskriver hur lång tid vingården ligger från Barcelona på flera språk, här katalanska (tror jag). Mycket trevligt sällskapsvin, som Priorat brukar vara!
Vin nr. 2 på Werséns. En enklare Priorat (på Garnacha) som beskriver hur lång tid vingården ligger från Barcelona på flera språk, här katalanska (tror jag). Mycket trevligt sällskapsvin, som Priorat brukar vara!
Dag 3. Supper Åre

Supper Åre öppnades 2008 av “tre vänner som förverkligade sin dröm”.  Några år senare tog de konceptet till Stockholm där Supper etablerades på Tegnérgatan med lika stor succé.

“I Sydamerika fastnade vi främst för kärleken runt matbordet. Spännande smaker och rätter som delas och skapar en gemenskap.”

På Supper utmärker sig stämningen och servicen. Vi fick relativt snabbt plats på “drop-in”-borden och maten kom snabbt – fördelen med att erbjuda snacks och små rätter. Allt på menyn, som i princip verkar vara densamma sedan två år (då jag besökte Supper Stockholm), låter väldigt gott. Däremot kanske allt inte är lika spännande i slutändan, t.ex. en tryffel-potatiscroquette med “hot sauce” var jag lite besviken på. Fisktacos, den sotade tonfisken och sötpotatis-pommes var några höjdare.

Till efterrätt beställde vi den här fantastiska efterrätten – karamelliserad popcorn med chokladsås, karamellglass med jordgubbar, så smaskigt! Jag som älskar popcorn hade svårt att motstå.

"Popcornglass" på Supper. Mums!
“Popcornglass” på Supper. Mums!

Åre - sjön

Tack Åre, nu är jag redo för sommaren!

Fler resor:

Piemonte – la Morra och Barolo!

Weekend i Köpenhamn – toppat med Nomas lillasyster restaurang 108

Besök Ungerns bästa vinregioner! Vackra Tokaji

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.