Weekend i Köpenhamn – toppat med Nomas lillasyster restaurang 108

Solen sken duktigt över oss denna vårhelg i Köpenhamn och staden visade sig från sin allra bästa sida. Självklart var vi tvungna att både dricka vin på Le petit vinbar i Torvehallerne, cocktails i “Kødbyn”, såsom Aperol Spritz i Nyhavn – tillsammans med alla andra turister. Förutom att prova Noma-gängets naturnära “Restaurant 108”,  hann vi även med en vinlunch på Illum Rooftop – skaldjursrestaurangen var  här ett självklart val och bjöd på ordentligt med sol och rik mat.. en perfekt oas från det påfrestande Strøget om du är ute på shoppingtur.

Illum Rooftop
Solig lunch på takterrassen Illum rooftop, rekommenderas!
Aperol spritz eller öl i turistiga, pittoreska Nyhavn - en klassiker!
Aperol spritz eller öl i turistiga, pittoreska Nyhavn – en klassiker!
"Yellow beet" - gul rödbeta i en vacker form. Intressant, syrlig. Till det serverades vi ett orange vin "Orange Cueva", ett naturvin där skalen låtits macerera med druvjuicen i 40 dagar. Riktigt bra match till maten!
“Yellow beet” – gul rödbeta i en vacker form. Intressant, syrlig. Till det serverades vi ett orange vin “Orange Cueva”, ett naturvin där skalen låtits macerera med druvjuicen i 40 dagar. Riktigt bra matchat till rätten!
"Potato" - Belgisk kaviar på en bädd av potatis och hummerfond. Kaviarens sälta till en trevlig champagne - mums!
“Potato” – Belgisk kaviar på en bädd av potatis och hummerfond. Kaviarens sälta till en trevlig champagne – mums!
restaurant 108, Köpenhamn
Jämför viner på restaurang 108, som ligger över bron från Nyhavn i ett relativt nybyggt område med lite industriell känsla.
"Sturgeon" Stör i havsvatten
“Sturgeon” – Stör i havsvatten, sådär måste jag erkänna. Har personligen lite svårt med konsistensen och smaken. Drack till det en tysk Muskateller och en österrikisk fatlagrad vinblandning vid namn Kristall (Pinot Blanc, Chardonnay och Sauvignon Blanc), båda från små, “handplockade” (i dubbel mening) vingårdar som använder minimal tillsats av sulfiter. Fina!

"Carrot and wild roses" - en underbar symfoni av morötter, rosor
“Carrot and wild roses” – en underbar symfoni av morötter, rosor – eller vad det nu är. Syrligt, någon sötma, och detta i en hummersås, har jag för mig. Delikat!
"Salt baked Celeriac"
“Salt baked Celeriac” – selleri, ost, palsternacka, etc.? Fantastiskt god vegetarisk rätt som även gick fint till det osträva röda vinet – Gamay:en jag beskriver nedan…
"Brown Beech Mushroom" - rostad svamp som skulle doppas i en ägguledip, väldigt speciellt och väldigt gott! Till det fick vi en fantastisk Gamay, "La Boudinerie" från Noella Morantin i Loire
“Brown Beech Mushroom” – rostad svamp som doppas i en ägguledip, väldigt speciellt och väldigt gott! Till det fick vi en fantastisk Gamay, “La Boudinerie” från Noella Morantin i Loire-dalen. Fin frukt, friskhet med mineralitet och låg strävhet. Bara såå god till!
La Boudinerie från Noella Morantin, vin de france
“La Boudinerie” från Noella Morantin med beteckningen “Vin de France”. Gamay odlas inte i något särskilt omfång i Loire vilket gör det roligt att Noëlla experimenterar. Gamay med sitt tunna skal klarar av ett svalt klimat men är inte helt lätt att få till kvalitetsvin, men de som lyckas gör riktigt fina viner!
Glazed pork, restaurang 108 i Köpenhamn
“Glazed pork”, denna provade inte jag då jag på det senare blivit landet-vegetarian, men fick rapport att rätten var tillfredsställande 🙂 (känns väldigt dansk).
Restaurant 108, Restaurang 108 Köpenhamn
Som avslut till den goda efterrätten blev jag bjuden på en spännande liten kaffe-cocktail av vår utomordentliga engelska servitör.
Riktigt bra och trevlig service på Restaurang 108
Riktigt bra och trevlig service på Restaurang 108 – hit går jag gärna tillbaka!

Andra restaurangbesök:

Jim&Jacob – mysigt i Vasastan

Skön stämning på Spanjorskan

Ichi Stockholm cool dining

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.