Prisvärd Champagne!

Populära champagne

Så var det dags för mig att hålla min första vinprovning som vinkonsult! Därför begav jag mig till ett mysigt gammalt källarvalv i Gamla Stan där Per Sifverts företag Urkorkat håller till med flera olika vinprovningar varje vecka. Vinprovningarna erbjuds av diverse upplevelse-presentkorts-företag som LiveIt och BOX, men det går även bra att köpa biljett direkt från Pers företag (och mer prisvärt). Särskilt hans champagneprovningar blir nästan alltid fullbokade – champagne är ju bara så poppis!
Lovisa Mörner håller i Champagneprovning Gamla Stan med prisvärd champagne
Redo för gästerna! 22 personer vilket klassas som fullbokat, även om det skulle gå att få in 26. Här med en magnum från Delamotte och en årgångschampagne från 2004 – Alfred Gratien

Provningen verkade gå bra tycker jag, gästerna var generellt glada, vågade ställa frågor och ville ha påfyllning 😉 Då jag tyckte de flaskor vi provade var av hög kvalitet och inte minst prisvärd champagne har jag gjort en sammanställning av dessa samt lagt till ett bonusvin från ett nytt för Sverige, mindre champagnehus.

Vi provade dessa trevliga champagner som jag skulle vilja tipsa om, varav Delamotte och Gratien var mina favoriter:

Prisvärd champagne

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru (nr 76480), 649 kr för en Magnumflaska i Beställningssortimentet och 299 SEK för 75cl– (2739) i ordinarie sortiment.

Denna friska härliga Blanc de Blancs var Nobel Champagne år 2011. (Blanc de Blancs betyder att endast gröna druvor får användas i vinet, normalt Chardonnay).

 • Färg: Ljus, gul färg.
 • Doft: Nyanserad, utvecklad doft med inslag av citron, gröna och röda äpplen, rostat bröd, nougat och apelsin.
 • Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av citrus, gröna och röda äpplen, rostat bröd, nötter och grapefrukt.
 • Druvor: 100% Chardonnay
 • Sockerhalt: 4 gram/liter
 • Serveringstemperatur: 8-10°C
 • Till: Aperitif, Färskost eller vit mögelost t.ex. camembert, rätter av fisk eller skaldjur.

Fourny Blanc de Blancs Brut Premier Cru är en blandning av Premier Cru-druvor från Vertus i Champagne. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den bästa pressade druvjuicen används. Fourny vinifierar vin från ett 30-tal olika lägen var för sig för att få en varierad mängd basviner. Första jäsningen sker på små ekfat och vinerna får ligga på sin jästfällning till våren därpå. Här skapas deras speciella husstil som ska vara finessrik och elegant i karaktären. Andra jäsningen på flaska lagras till sist minst 30 månader.

Delamotte Nr 77767 Brut, Magnum, 1500 ml, Pris 789 SEK , 389 SEK för 75cl (7351) i Beställningssortimentet.
 • Utseende: Ljust gul med små eleganta bubblor.
 • Doft: Frisk, ren och fräsch med toner av citrus, gröna och röda äpplen och jäst.
 • Smak: Elegant, frisk och fruktig med inslag av röda äpplen, nötter och lätt jästkaraktär. Lång fruktig eftersmak med fin, krämig mousse.
 • Druvor: Chardonnay 55%, Pinot Noir 35%, Pinot Meunier 10%
 • Sockerhalt: 8g/l
 • Serveringstemperatur: Minst 10 grader så att de utvecklade aromerna kommer till sin rätta
 • Till: Aperitif, skaldjur, charkuteri
Detta vin gillade jag skarpt. Det är läckert och uttrycksfullt och jag förstår att det fick ett så fint omdöme som ”Bästa köp” av Allt om Vin i Stora Vinguiden, nr 1 2017. En helt klart prisvärd champagne. Vinet är balanserat och har en lång, fruktig och utvecklad smak. 

Delamotte grundades 1760 och är således det sjätte äldsta Champagne-huset. Det drivs idag ihop med grannhuset Salon och årligen framställs ca 600 000 flaskor. Det huvudsakliga druvbehovet täcks upp i Le Mesnil sur Oger, Avize och Oger men man kompletterar även med druvor från Montagne de Reims och Vallée de la Marne. Totalt arbetar elva personer hos Delamotte. ”Strävan är att uppnå en Champagne som präglas av elegans, fruktighet och generositet.”

Lanson Nr 7500 Black Label, Magnum, 1500 ml Pris 755 SEK i Beställningssortiment, 75cl 379 SEK med samma artikelnummer.
 • Lukt & Smak: Citron, vinteräpplen, mineral, grapefrukt, kex.
 • Druvor: 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 15% Pinot Meunier
 • Serveringstemperatur: ca 8 grader
 • Sockerhalt: 8g/l
 • Till: Aperitif, krämiga ostar, salt plockmat och lättare fisk och skaldjursrätter

Lanson Black Label är smakrikt, fräsch och livfull med pigga inslag av vinteräpplen, mineral, grapefrukt och kex. Elegant mousse med små bubblor, och en relativt lång och balanserad eftersmak.

Lanson Black Label Brut är en blandning av 50-60 olika vingårdslägen/basviner. Vinmakaren Hervé Dantan försöker skapa en krispig och harmonisk champagnecuvée som låts lagras i 36 månader på sin jästfällning. Jag tycker dock att vinet var något enkelt och tunt, men det var alltså min smak den kvällen.

Alfred Gratien Nr 90235 Millésimé 2004, 75cl. Pris 369 SEK

Denna årgångschampagne tycker jag är ett gott och mycket prisvärt köp för den som är nyfiken på vintage champagne – just nu tillfällig i Små Partier med premiär den 6 oktober 2017. Går även att beställa. 

 • Färg; Ljus, gul färg.
 • Doft: Utvecklad, nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, kola, vanilj, nötter, vit choklad och apelsin.
 • Smak: Utvecklad, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, röda och gula äpplen, nötter, kola, vit choklad och grapefrukt.
 • Druvor: 68 % Chardonnay, 19 % Pinot Meunier och 13 % Pinot Noir
 • Serveringstemperatur: +10°C – drick gärna inte för kallt då de många utvecklade aromerna ej kommer till sin rätta.
 • Dosage/Sockerhalt: Okänt. 
 • Till: Aperitif till nötter, anklever. Rätter av fisk eller ljust kött.

Det som är speciellt hos Alfred Gratien sker den första jäsningen ett och ett halvt åt på ekfat om 228 liter som tidigare använts till att lagra vin från Chablis. Druvorna till detta vin kommer från kontrakterade Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar. Däremot har jag inte hittat information om hur länge vinet legat på jästfällningen under den andra jäsningen, men jag skulle gissa på 3-5 år. (36 månader är minimum för vintage champagne).

 Champagneprovning gamla stan Lovisa Mörner med prisvärd champagne
Här serveras det både magnum och bra årgångschampagne!
Bonustips: – En ny prisvärd champagne på marknaden!
Paques et Fils Premier Cru Carte Rouge Vintage 2012
Paques et Fils Premier Cru Carte Rouge Vintage 2012
Paques et Fils Nr 79478 Carte Rouge Premier Cru Brut, 299kr i Beställningssortimentet
Mycket trevlig och prisvärd champagne som faktiskt är en årgångschampagne! Det framkommer inte på systembolaget.se att det är en vintage 2012 och har fått ligga tre år på jästfällningen. Åren på nacken bidrar till att champagnen är fyllig, utvecklad och smakrik, en av mina nya favoriter!

Champagnen med sin utvecklade karaktär tycker jag passar perfekt som aperitif, till charkuteri eller anklever. Från det lilla charmiga champagnehuset Paques et Fils som endast producerar 80 000 flaskor totalt om året (till skillnad från exempelvis Moët som producerar miljontals…) Paques et Fils lanserades i Sverige så sent som under våren 2017 men grundades 1905 i Rilly-La-Montagne och ”har under fyra generationer förädlat vinkonsten med en ständig strävan efter högsta kvalitet.”

 • Dosage/Sockerhalt: ca 8%
 • Druvor: En välbalanserad cuvée av 50% Chardonnay som bidrar med friskhet och syra, samt 50% Pinot Noir som bidrar med struktur och fin rödfruktighet med lite kryddighet.
 • Serveringstemperatur: +10 grader – drick ej för kallt så att de utvecklade aromerna kommer till sin rätta, den höga kvalitén på vinet tillåter en högre temperatur.

Fler vinrecensioner:

Australienska viner på Grand Hôtel – delicato!
Icewine från Blaxsta vingård i Sörmland
Vinprovning: De trendiga toppdruvorna
1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.