Spanskt vin som trendar med El Bulli sommelier Ferrán Centelles

Idag hade jag nöjet att deltaga på en härlig masterclass med Ferrán Centelles under Spanska vindagen på Operaterrassen. En otroligt passionerad och kunnig ung spansk sommeliermästare som 2010-2011 jobbade på El Bulli som chefsommelier. Hans expertis är inte minst spanskt vin.
Masterclass Ferrán Centelles Operaterrassen

Temat var spanskt vin – vad som händer på den spanska vinscenen just, och det är inte lite!

De viner och regioner Centelles tog upp var inte helt oväntade: DO Ribeiro och DO Bierzo i regniga Galicien i nordväst, DO Chacoli de Álava-Arrabako Txakolina i en även här regnrik region – Baskien i norra Spanien, traditionella DOCa Rioja som upplever en renässans, DO Navarra – en traditionell rödvinsregion som länge gjort blandviner på Tempranillo och internationella druvsorter som Cabernet och Merlot. Det senaste här är riktigt bra viner på Garnacha, som det länge gjorts rosé av.

Och inte minst DO Montsant – regionen som inringar det hypade Priorat i Katalonien och därmed delvis har samma förutsättningar för att göra fantastiska viner. Till sist fick vi prova en Palo Cortado som kallas “sherry-mysteriet”- då ingen riktigt vet skillnaden mellan en Palo Cortado och en sherry Amontillado. Centelles har iallafall bildat en egen uppfattning, men den verkade han tycka var obetydlig nog att dela.

röda druvsorter från Spanien i smak
Röda druvsorters inverkan på vinstilen i form av kropp och smakintensitet

Centelles beskriver många intressanta vintrender just nu; vita viner som låtits ligga på sin jästfällning, moderna viner från Rioja som utmanar den traditionella ekfatsstilen (amerikansk ek som brukar ge vaniljtoner), nya små okända druvsorter som t.ex. Loureiro, viner som odlas på hög altitud/i bergen och på så sätt kan erhålla en frisk frukt och fruktsyra, ekologiska och biodynamiska viner – som inte ännu blivit en trend bland spanska konsumenter utan framförallt i den gastronomiska världen som på moderna restauranger.

Top 10 vintrender i Spanien, Ferrán Centelles
Topp 10 vintrender i Spanien just nu enligt Centelles
Här listar jag de goda vinerna vi fick prova, för jag gillade faktiskt alla!

Några finns att beställa på Systembolaget, andra dessvärre inte.

Gramona III Lustros Gran Reserva 2009, DO Cava, Penedes. Nr 71915 BS

 • “Vi spanjorer älskar denna torra, lagrade stilen, men jag vet att ni svenskar vill ha lite sötare”
 • Mogen brödig smak med bitter mandel och mogna äpplen.
 • Gott till nötter, ost och charkuteri

Astobiza 2016, DO Chacoli de Álava-Arrabako Txakolina, Nr 74855 BS 129kr

 • Gjord på druvor med de mest fantastiska namnen; Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Zuri Zerratie! Fantastiskt bra och delikat vitt vin från lågproducerande vinrankor med hög syra, krämighet, grönt äpple. Dessa coola viner från Baskien odlas på futtiga 200 hektar!
 • Drick på egen hand, till fisk och lättare pinxtos av olika slag (tapas på bröd)

Casal de Armán 2016, DO Ribeiro. 179kr SB

 • Vitt fruktigt vin med hög syra och toner av grönt äpple, lime, persika och blommor.
 • Till skaldjur och krämiga såser

Unsi 2015, Bodegas Unsi Gonzalo Calayeta, DO Navarra (ej tillgängligt i Sverige)

 • Från byn Unx som ska vara bäst på höghöjdsviner (600-800m) på druvan Garnacha från Navarra. De extrema klimatskillnaderna med Pyreneerna i norr gör att druvan får sitt speciella, friska uttryck med god druvkoncentration
 • Delikat, runt, medium syra, lakrits, örter, körsbär, vinbär – gott!

Mencia Bierzo

Altos de Losada 2015, DO Bierzo, 100% Mencia.

 • Mycket regn och en mineralrik jord på kvarts och slate lik den i Priorat gör viner från Bierzo riktigt spännande. Med fatlagring och ålder blir druvan Mencia fantastiskt delikat, komplex och fruktig
 • Toner av mörk frukt, kryddor, svartpeppar, lakrits, cedar, tobak, jord
 • Prova till vilt och till “blå fisk” som t.ex. sardiner!

Braó 2014, DO Montsant, 70% Carinena 30% Garnacha. (Tyvärr ej tillgängligt på SB ännu)

 • Angränsade söder om Priorat i Katalonien, gamla vinstockar
 • Röd och mörk frukt; körsbär, björnbär, vinbär, eucalyptus, kanel, lakrits och subtila toner av vanilj från ekfaten
 • En hög alkohol på 15% som knappt märks, ett mycket balanserat vin. GOTT!

La Rioja Alta 2007, DOCa Rioja, Nr 7462-01, 325kr

 • Rioja upplever en slags renässans – regionen har blivit trendig igen! Och då både den traditionella, ekfatslagrade stilen (som Centelles föredrar när den är välgjord), och den moderna stilen med mindre ekavtryck och kraftigare viner.
 • I Rioja odlas 84% Tempranillo och det är även huvuddruvan i detta vin, endast blandat med 15% Mazuelo (Carignan) och Graciano som bidrar med färg och tannin
 • Detta vin är en Gran Reserva vilket menas att den har lagrats minst 2 år på små ekfat och sedan 3 år på flaska. Nu är den ju 10 år gammal vilket bidragit till dess delikata tanniner och rundhet, utan att tappa frukten.
 • Vinet är komplext, mjukt, med mycket smak och låg strävhet. Söta kryddor, läder, toast, svartvinbär, stall, jord, vanilj och tobak. Delikat!
 • Till grillat lamm, grytor, chorizo
  Palo Cortado av Ferrán Centelles
  Beskrivning av den mysteriska sherryn Palo Cortado

Det är inte många som dricker sherry numera och det är lite synd för det är faktiskt inte alls illa, jag har själv upptäckt sherry genom min sommelierkurs. Vin som fått ligga under ett flortäcke på en metod som kallas solerametoden, som kortfattat innebär att det längst lagrade vinet blandas med det yngsta för att skapa ett balanserat vin. Från det torraste – Fino sherry, till de halvoxidativa stilarna Amontillado och Palo Cortado (ungefär samma sak), till de oxidativa stilarna utan flor – Oloroso och Pedro Ximénez (PX). Den senare alltid söt, ofta alldeles för söt för min smak med upp till 500g/l restsocker.

Apóstoles Palo Cortado Vors, DO Jerez – Xérès Sherry, Nr 76538 BS, 229kr

 • Bärnstensfärgad halvsöt sherry med 20% alkohol, låg syra med mycket smakintensitet – smaskig!
 • Komplext vin med toner av karamell, fudge, hasselnötter, kryddor, russin, fikon
 • Till torkad frukt, fruktkaka, kolakaka! Men även tydligen god till långkok på kött…
 Det var allt för denna gång, hoppas du fick lite nys om vad som händer i Spanien och tips på nya goda viner!

Fler vintips:

Viner från Österrike och Ungern – två alltmer populära vinländer

Tips på goda grillviner

Trendiga toppdruvor

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.