Mina topp 5 i Sri Lanka!

Just hemkommen från en solrik grön ö och börjar få lite holiday blues här i vinterkylan. Det är nu andra året jag spenderar nyår på Sri Lanka och det är inte av en slump.

Här sammanfattar jag varför:

1. Vänliga, genuint leende människor

2. Vacker natur och rikt djurliv – fullt av elefanter att spana på!

3. Flera härliga platser för att utöva yoga & surf

4. Fascinerande historia med kulturarv väl värda att uppleva

5. Maten – den lokala maten är inte alltid en kulinarisk upplevelse men med urval kan den vara fantastisk. Jag bara älskar en riktig sri lankesisk curry som den vi fick på vårt älskvärda hotell Kumbukgaha villa nedan:

Lankesisk curry - Dhal, papadam, vegetarisk biriyani och olika röror
Vegetarisk biriyani och lankesisk curry – dhal, papadam, kokos-sambal och olika röror. Här på hotellet Kumbukgaha villa i Sigiriya, nord-centrala Sri Lanka.

Mina fem favoritplatser hittills:

 1. Hiriketiya beach, Dikiwella. En liten paradisstrand för att slappa, surfa och yoga.
 2. Mangrove beach cabanas, Tangalle beach. Bo i bungalows på stranden omgiven av näst intill öde milslånga stränder och djurliv. Ligg i hängmattan, läs en bok och läppja på en frisk kokosnöt. 
  Frukost på Mangrove Beach Cabanas; fruktsallad, yoghurt och ägg på valfritt sätt.
  Frukost på Mangrove Beach Cabanas; fruktsallad, yoghurt och ägg på valfritt sätt. Om du inte väljer lankesiskt med hoppers, dhal och coconut sambal.
 3. Sigiriya. Upplev historiens vingslag med den fascinerande berättelsen om kungen som på 400-talet byggde ett palats på en enormt berg som kom att kallas The Lion Rock.  Jag rekommenderar varmt att gå med en guide för att få hela sammanhanget förklarat för sig. Det kostar inte mycket (ca 160kr) och det är verkligen värt det då det finns få beskrivningar längs vägen. Sigiriyas Lion rock bjuder på storslagen utsikt men missa inte berget bredvid; Pidurangala, som har ett eget tempel och fantastisk utsikt över Lion Rock. Detta berg kräver en äventyrlig klättring för att ta sig upp så färden rekommenderas endast om du är spänstig (läs mer om detta i ovanstående länk).
  På toppen av Pidurangala rock med Lion Rock i bakgrunden. Sigiriya, Sri Lanka.
  På toppen av Pidurangala rock med Lion Rock i bakgrunden. Sigiriya, Sri Lanka.
 4. Kandy Samadhi Centre, Kandy. Ett andningshål dryga timmen från Kandy uppe i bergen bland apor, vattenfall och små bergsbyar. Åk dit för att njuta av spirituellt och personligt designade rum, utsökt enkel vegetarisk mat, fantastiska spabehandlingar och mindfulness. Jag uppskattade yogan varje morgon.
 5. Galle Face hotel, Colombo. Detta kolonialhotell där många statsöverhuvuden och kändisar bott sedan öppnandet 1863 håller fortfarande hög standard och gör, enligt mig, resan till Colombo värt besväret. Att vandra runt på hotellet är en kulturupplevelse i sig, frukosten och polen med utsikt över havet är fantastisk. Varje kväll vid solnedgången hålls en ceremoni för att ta ned den lankesiska flaggan under säckpipetoner, en tradition ingen riktigt vet varifrån den kommer. Horder av gin&tonic-drickande män tittar på.
  Hotell Galle Face vid solnedgången
  Den dagliga ceremonin på hotell Galle Face under solnedgången
  Afternoon tea på kolonialhotellet Galle Face i Colombo, Sri Lanka
  Afternoon tea på kolonialhotellet Galle Face i Colombo, Sri Lanka. Mums!

Rekommenderar även dessa platser:

 • Mirissa, Sri Lankas sydvästkust. En trevlig liten strand som ännu inte är överexploaterad men har en . Det finns surf och du kan enkelt ta dig till den nybörjarvänliga surfstranden Weligama med tuktuk. Härifrån kan du även åka på den kända valsafarin.
 • Laya safari, Yala – Sri Lankas sydkust. Ett mycket vänligt, om än något slitet safarihotell med en vacker tom strand. Riktigt bra service, god mat och bra poolhäng. Safarin bjuder på ett rikt djurliv, även om vi tyvärr inte hade turen att se leoparder.  
 • Templet i Dambulla, centrala Sri Lanka. Bergsgrottor med Buddhastatyer som är ca 2100 år gamla. Fascinerande att se hur välbehållna skulpturerna och färgerna är.

Maten i Sri Lanka – min topp fem: 

 1. Roti
Roti
Roti – jag bara älskar roti! Eller rotie, beroende på var. Roti är en slags fylld pannkaka som både finns i denna form med matiga ingredienser som avokado, tomat och lök, eller frukt/sött som sockrat kokos, banan/nutella. Missa för hela världen inte kokosrotin!! Roti finns även som mindre, lite tjockare runda brödkakor bakade med brunt mjöl som liknar de du får i Indien med samma namn. För att doppas i olika röror, också gott!
2. Fisk-och skaldjurstallrik
fisk-och-skaldjurstallrik med hummer, butterfish, räkor (prawns ) havskräftor ovh calamari
Du kan äta riktigt god fisk och skaldjur i Sri Lanka. Vid kusten såsom i inlandet även om jag tycker det smakar överlägset bäst på en strand utblickande över havet. Det vi blev serverade var grillad bläckfisk (calamari), tigerräkor (prawns), havskräftor och vit fisk; exempelvis “butter fish” eller barramundi – färskt och det mesta mycket gott tillagat. I vissa fall fick vi lokal hummer, som var överraskande god! Rekommenderar att prova!
3. Frukosten
Frukost på Galle Face hotell, Colombo, Sri Lanka. Fruktsallad, mango-smoothie med cashewnötter, yoghurt med passionsfrukt, mixad färsk juice. Lankesiskt: Hopper med dhal och coconut sambal, Dhal, veg curry och röd chutney och en indisk chapati.
Mitt urval från frukostbuffén på Galle Face hotell, Colombo Sri Lanka. Fruktsallad, mango-smoothie med cashewnötter, yoghurt med passionsfrukt, mixad färsk juice. Lankesiskt: Hopper med dhal och coconut sambal, Dhal, veg curry och röd chutney med en indisk chapati. ÄLSKAR.
4. Lankesisk curry
Sri lankan curry, lankesisk curry
Lankesisk vegetarisk curry på Crocodile restaurant, Tangalle Beach, Sri Lanka. Jag säger bara: Wow.
5. Färska juicer och kokosnötsvatten
kokosnöt Sri Lanka
Hiriketiya beach, Dikiwella, södra Sri Lanka. Finns det något godare än färsk juice till bra pris? Inte dåligt med papaya, mango, ananas, lime och vattenmelon. Eller en stor läskande kokosnöt på stranden för knappa 10kr? Jag har fått för mig att kokosnötsvatten är supernyttigt och kommer definitivt sakna att dricka ett par nötter varje dag…

Mina fem resetips:

 1. Ta med eget vin och inte minst champagne om du vill ha denna festliga dryck till nyår, vin är svårt att få tag på och särskilt kvalité till rimligt pris. De flesta restauranger och hotell tillåter dig att dricka eget vin utan kortavgift, men se till att köpa deras öl :). tyvärr är inte utbudet jättestort men deras lokala ”Lion” hör till.
 2. Boka egna chaufförer/taxis för att få de bästa priserna. Hotellen och reseagenturerna lägger på en avgift varför du själv ska ordna transport för att få bättre priser. Vår första resa ner till kusten var nämligen hemsk, vi bokade genom en av agenturerna på flygplatsen i Colombo och chauffören visade sig vara totalt oduglig och höll bland annat på att somna vid ratten varför vi tillslut fick ta över körandet. Resan tog flera timmar längre än vad den hade behövt göra. Efter denna incident var vi noga med valet av chaufför och gick på rekommendationer samt hittade “taxi Sri Lanka” på nätet som var betydligt billigare än vad hotellet kunde erbjuda samt levererade fantastiska chaufförer med bra bilar. Över förväntan!
 3. Ha alltid en handsprit och ett paket näsdukar i väskan när du reser runt. Kommer till användning när du vill prova de lokala snacksen och toaletter under resans gång.
 4. Räkna med långa resetimmar och stressa inte. Tre timmar för att köra 12 mil kan låta orimligt länge men hör till det normala på Sri Lankas dåliga vägar, särskilt nära Colombo (ej motorvägen inräknad).
 5. Besvara leenden och var vänlig mot alla du möter, på detta sätt blir du både själv gladare och bidrar till att alla får en bättre upplevelse. Att bli sedd och uppskattad är viktigt, även för en dörrvakt.Jasper house, hirikiteya Beach, Sri Lanka
Missa inte detta underbara land, Sri Lanka. Hälsa från mig!

Fler exotiska resor:

Bali – från surf i Bingin till yoga och superfoods i Ubud

Hong Kong baby!

Sol och matlycka i Provence!

Tangalle Beach, Sri Lanka
Tangalle Beach, Sri Lanka
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.